Donosimo kakve rituale ima TV voditeljica Samra Menzilović u izolaciji - 580
Donosimo kakve rituale ima TV voditeljica Samra Menzilović u izolaciji
14/04/2020
Koliko ćete bora na licu imati i kada će se one javiti, zavisi od mnogih stvari. Tu su prije svega životne navike!
21/04/2020

Proširene vene predstavljaju najčešće oboljenje krvnih sudova nogu

Proširene vene predstavljaju najčešće oboljenje krvnih sudova nogu-580

Proširene vene

Bolest najčešće nastaje kada se naruši smijer kretanja krvi. Arterije vode krv iz srca prema perifernim dijelovima tijela, dok je uloga vena i njenih zalistaka da vraćaju krv prema srcu.

Bolest proširenih vena je stanje koje se tokom godina pogoršava. Vidljivi „čvorovi“ krvnih sudova (varikoziteti) na nogama su posljedica proširenih potkožnih vena. One ne predstavljaju samo estetski problem, već su i uzrok različitih tegoba, a samo pravovremeno liječenje može zaustaviti dalji razvoj same bolesti.

Hodanje je dobar prijatelj vena jer im pomaže da mišićnom pumpom vrate krv u srce. Pored šetnje i trčanje, plivanje ili bilo koja druga fizička aktivnost doprinosi boljoj cirkulaciji. Također, nošenje elastičnih čarapa može pomoći prije nastanka same bolesti. Međutim, mnoge stvari, koje dovode do proširenih vena, ne mogu se izbjeći. Jak nasljedni faktor ili dugo stajanje i sjedenje na radnom mjestu su vodeći uzroci nastanka bolesti. Ukoliko imate genetsku predispoziciju da dobijete proširene vene morate voditi računa o težini, pošto svaki višak kilograma direktno ima veze sa cirkulacijom.

prekrstene noge

Sjedenje prekrštenih nogu može uzrokovati različite probleme te se zbog toga preporučuje izbjegavanje ovog položaja

Istraživanje dugotrajnog sjedenja

Neka istraživanja su pokazala da dugotrajno sjedenje prekrištenih nogu dovodi do povećanja krvnog pritiska i povećanja pritiska na nerve. Čak i onima koji nemaju problema s pritiskom se preporučuje da ne sjede dugo u takvom položaju.

Pomenuti položaj može dovesti i do paralize peronalnog nerva, a uzrok je ponovo pritisak. Sjedenje prekrštenih nogu znatno utječe na cirkulaciju krvi. Kada stavite nogu preko noge, onda se veća količina krvi upumpava u srce. To negativno utječe na cirkulaciju. Neravnoteža pelvisa je također posljedica sjedenja prekrštenih nogu. Disbalans karlice je rezultat toga što pomenuti položaj utječe na unutrašnje i vanjske mišiće butine. Također, to se kasnije odražava i na zglobove nogu.

Položaj sjedenja prekrštenih nogu povaćava rizik od varikoznih, odnosno proširenih vena. Ako sjedite prekrštenih nogu, to može dovesti do upale u nogama te pritisnuti vene. Pritisak u njima se povećava, što remeti protok krvi, a potom dolazi do pomenutih stanja.

Bez obzira na to u kojem položaju sjedite, nemojte to činiti predugo. Mijenjajte položaj, a kada sjedite, neka to bude pravilno.

Messenger icon
Live chat sa našim timom