Najefikasnije tehnike podmlađivanja lica u Našoj maloj klinici580
Najefikasnije tehnike podmlađivanja lica u Našoj maloj klinici
05/03/2020
Platelet Rich Plasma (PRP) tretmani u Našoj maloj klinici
Platelet Rich Plasma (PRP) tretmani u Našoj maloj klinici
08/03/2020

Klempave uši i operativni zahvat – otoplastika

Klempave uši i operativni zahvat - otoplastika

Otoplastika predstavlja način uklanjanja problema odstojećih/klempavih ušiju. Ovaj problem se može uočiti odmah po rođenju, ali odrastanjem postaje neugodan estetski problem. Odstojeće/klempave uši nemaju utjecaj na zdravlje, te korekcija (otoplastika) spada u najčešće zahvate u estetskoj hirurgiji. Iako se klempavost uočava u ranom djetinjstvu, operacija se može se raditi kod djeteta poslije navršene 7 godine. Razlog za to je da ušna školjka u tom periodu ima definitivan izgled i položaj koji će imati cijelog života.

Hirurg Naše male klinike tu intervenciju može uraditi i u starijem uzrastu pacijenta, a naše iskustvo je da se najveći broj pacijenata javlja u periodu od 12. do 14. godine.

Vrsta anestezije zavisi od uzrasta pacijenta. Djeca se operišu u općoj anesteziji, a stariji pacijenti mogu se operisati u lokalnoj anesteziji (primjenjuje se injekcija anestetika u ušnu školjku i iza nje).

Kako izgleda zahvat?

Operacija se izvodi tako da se ukloni dio kože sa zadnje strane ušne školjke i da se potom pristupi hrkavici uha. Posebno definisanom procedurom vrši se remodeliranje hrskavice i potom se vrši ušivanje rane iza uha. Sa prednje strane uha ne postoje nikakvi rezovi niti ožiljci.

Operacija ušiju nije bolna, a postoperativni bolovi se kontrolišu primjenom tableta protiv bolova.

Poslije operacije je obavezno nošenje elastičnih zavoja 7 do 10 dana. Konci se uklanjaju desetog dana i ta procedura je potpuno bezbolna. Ožiljak od operacije ušiju nalazi se iza ušne školjke i nevidljiv je.

Smanjenje ušiju

Ova operacija se rjeđe izvodi i radi se takođe u opštoj ili loklanoj anesteziji. Posebnom tehnikom se uklanja dio hrskavice i kože uha. Konci se uklanjaju nakon 10 dana.

Korekcija deformacije ušne školjke

Deformacija ušne školjke može biti različitog intenziteta i klinički se karakteriše prisustvom kvržice na vrhu uha, do potpunog nedostatka ušne školjke.

Ove operacije spadaju u domen rekonstruktivne estetske hirurgije i nekada je potrebno uraditi više operacija za korekciju potpunog nedostatka ušne školjke.

Komplikacije kod operacije ušiju

Komplikacije kod operacije ušiju su ekstremno rijetke i mogu biti:
  • Otok i krvni podliv  –  U prvom periodu poslije operacije može da se javi blag otok na vratu u veoma rijetko krvni podliv u predjelu iza ušne školjke ili na ušnoj školjci. Krvni podlivi se, ako uopće nastanu, spontano povlače.
  • Formiranje hipertrofičnog ožiljka u predjelu operativnog reza – Kod pacijenata koji su skloni formiranju grubih ožiljaka moguće je da ožiljak bude izraženiji. Primjenom različitih preparata moguće je korigovati nastali problem.
  • Pucanje rane poslije skidanja konaca – Ako u postoperativnom periodu pacijent noću ne nosi elastični zavoj preko ušiju, pa se  povrijedi u snu ili ga – neko povrijedi (povuče ga za uho) može doći do pucanja ivica rane. Rizik od ove kompikacije je teoretski.

Ni jedna od ove dvije operacije ušiju ne utječe na sluh pacijenta.

Naš centar je opremljen medicinskim aparatima i hirurškom opremom koja se danas koristi u svijetu, a za izvođenje plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih zahvata primjenjujemo savremenu tehnologiju. U Našoj maloj klinici nudimo kvalitetan spektar operativnih zahvata tako da sve tretmane koje nudimo zapravo radimo po svjetskim standardima, jer briga o pacijentu je na prvom mjestu. Za više informacija i konsultacije oko operativnog tretmana korekcije ušiju – otoplastike koje nudi Naša mala klinika pozovite nas na tel: 033 222 212 ili putem e-mail adrese info@nasamalaklinika.net

Messenger icon
Live chat sa našim timom