Ne zaboravite male detox rituale

Zdrava ishrana i više voća i povrća je ono što će vam savjetovati svaki ljekar i dijetetičar, a to su i recepti za ljepotu. Međutim, ono što često ostaje zapostavljeno jesu mali detox rituali za koje nekako nikad “nemamo dovoljno vremena”.

Ove rituale trebali bismo primjenjivati dugoročno i dosljedno. Jer, upravo je upornost i redovnost u zdravim ritualima ono što prija organizmu. Donosimo 5 stvari koje bismo trebali činiti svakog jutra.

Protrljajte lice, vrat i uši dlanovima

Energetsko buđenje je nešto čemo ne pridajemo značaj jer jurimo na zvuk alarma i uvijek brinemo da ćemo zakasniti. Promijenite to. Čim se probudite, možete blago protrljati dlan o dlan i tako ih malo razmrdate i zagrijete.

Zatim nježno protrljajte lice, vrhovima prstiju pređite preko obrva nekoliko puta, pa nastavite dlanovima od brade ka ušima, preko obraza i zatim istrljajte ovlaš ušne školjke.

Popijte mlaki napitak po izboru

Mnogi vole da popiju čašu mlake vode sa sokom od limuna, a drugi ga ne vole i piju ovo na silu. Poslušajte svoj organizam i izaberite čaj, biljno mlijeko ili proteinski napitak, ali pazite da bude mlak i pijte polako.

Istrljajte tijelo prije oblačenja

Najbolje je da koristite nježnu četku od prirodnog materijala. Ne mora ovo da traje predugo, ali je važno da se koža stimuliše, a cirkulacija krvi i limfe podstakne.

Hodajte napolju barem 10 minuta

Ako imate kuću sa dvorištem, vjerovatno ćete iskoristiti ovo vrijeme i da nešto uradite, možda prostrete ili pokupite veš, donesete nešto iz bašte ili se poigrate sa kućnim ljubimcima. Potrudite se da se što više razmrdate, svjesno se sagnite malo jače, istegnite malo više, potrčite malo brže.

Ako nemate dvorište, izađite na terasu i uradite par vježbi istezanja. Ako nemate terasu, otvorite širom prozor, po mogućnosti onaj na suncu i duboko dišite uz lake vježbe.

Nemojte jesti dok ne ogladnite

Mnogi naglašavaju važnost jutarnjeg obroka, ali doručak treba da bude u vrijeme koje najviše odgovara vašem organizmu. Najbolje bi bilo da obavite jutarnju toaletu i tek onda doručkujete. Također, birajte obavezno voće ili povrće.

  • Objavljeno 12/01/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...