Ne zaboravite koža sve pamti zaštitite je na vrijeme

UVB zrake pojavljuju se obično tokom ljeta. No, već od proljeća osjećamo njihov uticaj. UVA i UVB zrake su kancerogene. Istovremeno, UVA zrake stvaraju i pigmentne fleke. Zbog toga je potrebno uvijek štititi kožu jer sunca ima i kada je oblačno vrijeme.

Prilikom biranja preparata potrebno je poznavati svoj tip kože i prema tome uzimati preparat. Također, pravilna ishrana izuzetno je važna da koža bude zdrava, te je potrebno u odgovarajućim količinama konzumirati voće i povrće.

Krema za sunčanje

Krema za sunčanje nije nam potrebna samo tokom ljeta i godišnjih odmora, Naprotiv, potrebna nam je već od pojave prvih zraka sunca da bi naša koža bila zaštićena.

The List piše da dermatolozi savjetuju da lice mažete i u zatvorenom prostoru, ne samo kada planirate boraviti vani. Naime, prozorska stakla štite od UVB, ali ne i od štetnih UVA zraka koji mogu ostaviti posljedice na koži. Neke od njih su: smanjenje kolagena, pojava tamnih fleka, stvaranje bora te beživotan izgled lica, a ako pretjerate s izlaganjem suncu, rizikujete da dobijete i rak kože.

Dermatovenerolog o kremama za sunčanje i zaštiti kože: Čuvajte se ...

UVA I UVB zračenje

Bilo da sjedite pored prozora u stanu ili u kancelariji, veoma je važno da nanosite kremu za sunčanje. Kako je već navedeno, UVA zraci prodiru kroz staklo i utiču na prijevremeno starenje i opće zdravlje organizma. Međutim, razlog za uvođenje ove navike tokom jutarnjih rituala njege je važno i zato što krema sa zaštitnim faktorom štiti kožu i od plavog svjetla koje emituju uređaji. Tu se prije svega misli na laptope, tablete i pametne telefone.

Iako nema naučnih podataka o tome kako i u kolikoj mjeri plavo svjetlo šteti koži, potvrđeno je da se ono dovodi u vezu sa usporavanjem proizvodnje kolagena. Plavo svjetlo također utiče na smanjeno stvaranje melatonina (hormon koji podstiče san), te se javljaju teškoće sa spavanjem.

Stručnjaci savjetuju da koristite kremu sa zaštitnim faktorom 30, te da vam, u slučaju da sjedite pored prozora, pređe u naviku da je mažete svaka dva sata, odnosno jednako često kao kada ste napolju.

  • Objavljeno 02/06/2020
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...