PLASTIČNA OPERACIJA 2

Naša mala klinika vodeća u plastičnoj, estetskoj i rekonstruktivnoj hirurgiji u BiH

Dosadašnji rad

Svojim dosadašnjim radom, Naša mala klinika u Sarajevu, pokazala je izuzetnu stručnost i profesionalnost u svim segmentima plastične, estetske i rekonstuktivne hirurgije.

Naše tijelo sadrži veliki broj promjena na koži. Ove promjene su najčešće dobroćudne, te se javljaju u vidu manjih izrasnina u nivou kože ili iznad nivoa kože. Promjene na koži mogu biti pigmentirane ili bez pigmenta. Vremenom neke od ovih promjena djelovanjem štetnih faktora, najčešće sunčevim zracima, ili nekim drugim oblicima zračenja mogu se promjeniti, te postati maligne. Promjenu na koju se sumnja da je maligna ili da može postati maligna potrebno je odstraniti, te je poslati na patohistološku analizu koja daje 100% nalaz o kakvoj se promjeni radilo. Neke od najčešćih promjena na našem tijelu su:

  • Aktinična keratoza
  • Fibrom kože
  • Dermatofibrom
  • Hemangiom
  • Seboroična keratoza
  • Pigmentirani nevus
  • Melanom

KARPALNI TUNEL

Sindrom karpalnog tunela se javlja kao posljedica pritiska na medijalni nerv u karpalnom tunelu. Kroz taj tunel, iz podlaktice u šaku, ulazi nerv medianus, ali i tetive mišića koje pokreću prste. Tetive su obložene tankom sinovijalnom opnom koja ih podmazuje i olakšava njihovo klizanje i pokretanje. Ta je opna osetljiva na svaki dugotrajniji napor i nadražaje. Svaki neželjeni nadražaj kao što je povreda, upala, degenerativna promena, spoljašnji pritisak na tunel, može izazvati zadebljanje ovojnice, što smanjuje prostor u karpalnom tunelu dovodeći do pritiska i gnječenja medianusa. Iz tih razloga se javljaju trnci u prstima šake, kao i osjećaj žarenja.

Ako pritisak dostigne stepen na kom nerv ne može da obavlja funkciju, javljaju se trnci i osećaj žarenja u prva tri prsta i polovini četvrtog prsta šake i bol koji je naročito izražen noću. Bol i trnci šire se u dlan i prste, ali se mogu širiti i u lakat i rame. Ako je kompresija dugotrajna ili intezivna dolazi do promjena na mišićima šake, oni hipotrofiraju što dovodi do gubitka snage i nesigurnosti pri hvatanju prstima i slabljenja i gubitka osećaja.

HIGROM – GANGLION

Higrom, odnosno ganglion ili ganglionska cista je promjena u vidu otoka ili kuglice koja se pojavljuje na ili oko zglobova i tetiva na šaci ili stopalu. Veličina ciste može biti manja ili veća vremenom, a najčešće je lokalizovan oko zgloba ručja i na prstima. Promjena sadrži bistru tečnost (sinovijalna tekućina) kao i normalne tetivne ovojnice, samo gušće konzistencije. Tri puta češće se javlja kod žena, a najčešće se javlja između 20. i 60. godine.

DIPITRENOVA KONTRAKTURA

Dipitrenova kontraktura (hirurgija šake) predstavlja bolest koju karakteriše trajno savijanje prsta (prstiju) ka dlanu, uz nemogućnost ispruženja. Na površini dlana, a ponekad i na prstima, javlja se zadebljanje u pogledu potkožnog čvora i trake. Bolest često počne nakon četrdesete godine starosti, u početku pojavom čvora na dlanu a nakon toga se zadebljanja šire na pristima i dlanu, kao i do razvoja trajno savijenih prstiju. Razlog nastajanja ove bolesti do dana današnjeg ostaje nepoznat.

Dipitrenova kontraktura obično počinje na dlanu ka pravcu domalog prsta. Nakon toga, zahvaćen je i mali a potom i srednji prst, ali se može javiti i na ostalim prstima izolovano ili u kombinaciji. Naši stručni hirurzi su iskusni u ovome domenu.

PRST OKIDAČ – TRIGGER FINGER

Prst okidač ili tendovaginitis stenosans predstavlja hroničnu upalu ovojnice fleksorne tetive prstiju, koja postaje zadebljana te teško prolazi kroz prsten. Uslijed toga pri ispružanju prsta čuje se ’’okidanje’’, po čemu je bolest dobila ime.

Simptomi bolesti su različiti, a najčešće je to bolnost, ograničenje normalnih pokreta zahvaćenog prsta sa smanjenjem funkcije, preskakanje (škljocanje, okidanje) prsta pri pokušaju ispružanja.

Izražena je manja ili jaka bolnost pri pokretima prsta, a posebno pri preskoku. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, a prirođeni oblik se najčešće javlja na palcu beba.

HERNIJA – KILA ILI BRUH

Hernia (kila ili bruh) nastaje kada se trbušni organi (najčešće crijevo) probiju kroz prednju trbušnu stijenku, te se ispupčuju ispod kože trbuha. Javlja se zbog urođenih slabosti mekotkivnih struktura ili se razvija tokom života. Obično je locirana u preponama, oko pupka ili na mjestu ranijeg operativnog zahvata. Preponsku kilu češće dobivaju muškarci nego žene, dok je femoralna kila obično češća kod žena. Pupčana kila je često vidljiva već nakon rođenja. One koje su od početka velike i koje se ne zatvore do druge godine života, treba operisati u dobi između dvije i četiri godine.

Ova kila (bruh) se može razviti i kod odraslih zbog slabosti u ovom dijelu prednjeg trbušnog zida ili kod žena nakon poroda. Trenutno nije poznata niti jedna metoda koja bi dovela do smanjenje ili izlječenja hernije osim operacije. Operacijsko liječenje hernija naziva se hernioplastika, a postupak se može izvesti u općoj, regionalnoj ili lokalnoj anesteziji.

HIRURŠKE KOREKCIJE UNUTRAŠNJIH STRANA NADLAKTICA I NADKOLJENICA

Pacijente koji su značajno izgubili na težini imaju potrebu za odstranjenjem viška kože i masti sa određenih dijelova tijela. Dermolipektomija je hirurški zahvat kojim rješavamo navedeni problem. Najčešće tretirane regije su nadlaktice (brahioplastika), nadkoljenice i donji dio stomaka.

HIRURŠKO UKLANJANJE OŽILJAKA I TETOVAŽA

Različiti ožiljci narušavaju izgled našeg tijela bez obzira gdje se oni nalazili. Ožiljci se mogu različito razviti i variraju po obliku, boji i izgledu. Oni nastaju kao posljedica ozljede ili hirurške intervencije, a proizvod su sposobnosti ljudskog tijela za zacjeljivanjem. Ožiljci mogu smetati tijelu u normalnoj funkciji i uzrokovati ograničenja kretanja zbog skupljanja i napetosti kože. Tetoviranjem ističemo osobnost i stavove. No, kako s vremenom mijenjamo naše stavove i razmišljanja, tetovaže često postaju nepoželjne te se odlučujemo na njihovo uklanjanje.

Naš centar je opremljen medicinskim aparatima i hirurškom opremom koja se danas koristi u svijetu, a za izvođenje plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih zahvata primjenjujemo savremenu tehnologiju. U Našoj maloj klinici nudimo kvalitetan spektar operativnih zahvata tako da sve tretmane koje nudimo zapravo radimo po svjetskim standardima, jer briga o pacijentu je na prvom mjestu.

Zadovoljstvo pacijenata je naš primarni cilj. Iskustva i zadovoljstva klijenata Centra za estetsku i plastičnu hirurgiju koji su se odlučili za usluge Naše male klinike.

  • Objavljeno 21/04/2019
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...