Najčešća pitanja koje postavljaju pacijenti u vezi sa korekcijom grudi

Neki od razloga za odluku korekcije grudi mogu biti poboljšanje izgleda tijela kod žena koje smatraju da imaju male dojke, ujednačavanje veličine dojki, korekcija volumena dojke nakon trudnoće ili pak rekonstrukcija dojke nakon mastektomije. Najbolji kandidati za ovaj zahvat su žene koje žele poboljšati, a ne one koje traže perfekciju u svojem izgledu. Ne postoji štetno djelovanje implantata na plodnost, trudnoću ili dojenje kao niti na pojavnost karcinoma dojke. Izvodi se provjerenim silikonskim implantatima koji se postavljaju ispod žljezdanog tkiva dojke ili grudnog mišića. Silikonski implantat može se u dojku uvesti kroz mali ispod dojke ili oko bradavice.

Šta su, zapravo, silikoni?
  • Implantati, proteze, umeci – to su različiti nazivi za istu silikonsku “igračku”, koja ima različite oblike i dimenzije. Implantat ima trostruku silikonsku membranu, a unutar nje je kohezivni ili visokokohezivni gel. Zahvaljujući svemu tome, mogućnost “curenja” silikona je isključena.
Da li organizam može da odbaci silikonske implantate?
  • Ne, ukoliko imaju FDA certifikat. Takvi implantati su potpuno apirogeni i imunološki ne reaguju.
Koliko dana prođe da bi žena, koja je “dobila nove grudi”, mogla da se normalno tušira, izlazi iz kuće, ide na posao?
  • Poslije operacije povećanja grudi javlja se otok koji traje do mjesec dana. Ukoliko otok nije velik, već poslije tri dana možete da tuširate i grudi, a ako je velik, morate da sačekate sedam dana. Vraćanje svakodnevnim aktivnostima moguće je tri sata nakon intervencije. Možete normalno da pomjerate ruke (češljate se, oblačite,…), ali sljedećih mjesec dana ne smijete da podižete ništa teško. U tom periodu je zabranjeno i sunčanje. Što se sunčanja tiče, ne treba žuriti, već sačekati da prođe tri mjeseca od trenutka kada je povećanje grudi izvršeno..
Kako se implantati kod povećanja grudi ubacuju u tijelo?
  • Pristup može biti kroz pazuh, kroz areolu bradavica ili kroz inframamarnu brazdu (ispod dojke). Mogu se staviti između žlijezde i mišića ili ispod mišića, s tim što se ni u jednom slučaju ne oštećuje mliječna žlijezda, to znači da žena može da doji, naravno ukoliko izabere biodimenzionalne proteze sa visokokohezivnim gelom sa III stepenom gustinom.
Da li silikoni, vremenom, mogu da se pomjere?
  • Proteze ne mogu da se pomjere, ali je moguće da tako izgledaju, ukoliko je došlo do istezanja i degeneracije kože, ako vaša tjelesna težina često varira, ako imate veće grudi, a ne nosite grudnjake… Ne smije se izgubiti iz vida da ono, što je hirurg uradio, mora da se pazi i njeguje.
Koliko godina traju silikoni?
  • “Mentor” daje doživotnu garanciju za biodimenzionalne implantate. Za kvalitet operacije povećanje grudi garantuje naš tim hirurga, a za dugogodišnji dobar izgled Vi – svojom njegom.
Da li, poslije ugradnje silikona žena može da prestane da nosi grudnjak?
  • Naprotiv, grudnjaci postaju obavezni dio garderobe, jer je sila zemljine teže neumoljiva. Ukoliko žena ne nosi grudnjak, grudi će se opustiti.
Koje rizike nosi povećanje grudi i ugradnja silikona?
  • Rizici ne postoje, ali postoje moguće komplikacije: hematom, serom, djelimična ili potpuno neosjetljiva bradavica (ukoliko hirurg presječe sva tri nerva, što je malo vjerovatno), kapsularna kontraktura (ako urađujete glatke, a ne tekstirirane proteze ili proteze sumnjivog proizvođača).
Koje su idelane godine za ugradnju silikona?
  • Najbolje je to uraditi nakon svih planiranih porođaja i to šest mjeseci poslije prestanka dojenja. Nećete pogreštiti ni ako ih ranije ugradite, ali ne prije osamnaeste godine, jer se tada, završava rast mliječne žlijezde.

Našoj maloj klinici nudimo kvalitetan spektar operativnih zahvata i tretmana tako da sve usluge koje nudimo zapravo radimo po svjetskim standardima, jer briga o pacijentu je na prvom mjestu.

Za više informacija i konsultacije oko operativnih tretmana na grudima koje nudi Naša mala klinika pozovite nas na tel: 033 222 212 ili putem e-mail adrese info@nasamalaklinika.net

  • Objavljeno 01/10/2019
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...