Nacini-kako-da-se-izborite-s-proljetnim-umorom950

Načini kako da se izborite s proljetnim umorom

Izborite se  s proljetnim umorom

Kako je proljeće došlo, uspavana priroda zimskog načina života budi naša tijela kako bi se upoznali sa poslovima nove sezone. Međutim, povećana potražnja za energijom dužih proljetnih dana može premašiti sposobnost našeg tijela da se nosi s ovom promjenom. Pod stresom smo zbog pandemije i sada tokom proljeća, osjećamo se umorno.

  • Prilagođavanje ovoj sezonskoj promjeni naziva se proljetni umor.

Donosimo savjete kako se izboriti sa ovom vrstom umora

Još uvijek se tačno ne zna zašto se to događa. Moguća su dva razloga: vanjske promjene i unutarnje promjene.

S obzirom da naše tijelo ima tendenciju preuzimanja bilo kakve promjene, unutarnje ili vanjske, kao stresora, sezonske promjene predstavljaju veliku prijetnju homeostazi. Činjenica da dan postaje sve duži i dostupno je više sunčeve svjetlosti znači porast temperature i vlage i više vremena za aktivnosti i povećanu potrošnju energije. Kako bi udovoljilo tim zahtjevima, naše tijelo naporno radi na popravljanju i jačanju oslabljenog obrambenog sistema koji se često javlja tokom zime.

Tokom zime u našem tijelu se nalazi malo hormona poput serotonina (podizač stresa i podizanje osjećaja sreće) zbog kraćeg dnevnog vremena i dopamina zbog smanjene fizičke aktivnosti. Također se povećava kortizol (hormon stresa) zbog povećanih pretnji po životnu sredinu. Kao rezultat toga, neki od nas se osjećaju letargično, manje motivirano, slabe vitalnosti i umorni, posebno pred kraj zimske sezone.

Načini kako da se izborite s proljetnim umorom1

Manjak vitalnosti mogao bi biti posljedica nedostatka rezerve vitamina u tijelu. Na primjer, pojačivači primarne energije poput vitamina D i C ovise o dostupnosti sunčeve svjetlosti i svježeg voća i povrća. Zimi imamo manje oboje. Ostali faktori koji se pojavljuju u proljeće uključuju povećani libido i reproduktivne nagone, ne baš prilagođeni energetski metabolizam i poremećene obrasce spavanja.

Simptomi proljetnog umora uključuju gubitak apetita, konstantan umor, poteškoće u pažnji i koncentraciji, pospanost, glavobolje, izmijenjenu osjetilnu percepciju, spori refleksi i reakcije na podražaje, lošu imunološku funkciju i negativne efekte o pamćenju, kritičkoj misli, vremenu reakcije, raspoloženju, anksioznosti, energetskoj razini, probavi i krvnom pritisku.

Ključna strategija za borbu protiv proljetnog umora je da se minimizira stres i poveća interni nivo energije. Na ovaj način možete održati energetsku ravnotežu svog tijela, emocionalnu stabilnost i obrazac spavanja.

Kako sniziti nivo stresa

Održavajte stalnu temperaturu i vlažnost prostorija na odgovarajućim nivoima za vas.

Odredite dnevne i sedmične rutine. Strukturirana aktivnost pomaže vašem tijelu da se prilagodi promjenama na relativno konstantno progresivan način. Izbjegavajte da gurate svoje granice. Bilo koje nagle promjene vaše tijelo stresiraju. Regulirana aktivnost i obrasci minimaliziraju dodatni stres vašem tijelu, istovremeno gradeći snagu koja vam je potrebna za nadolazeće ljetne aktivnosti.

  • Slušajte svoje tijelo kako biste mogli da se ubrzate u radu i fizičkoj aktivnosti.
  • Redovito odmarajte. Odvojite vrijeme za odmaranje, osluškujte svoje tijelo.
  • Provedite više vremena u ugodnim aktivnostima nego u napornim.

Načini kako da se izborite s proljetnim umorom2

Kako pojačati energiju

Pijte puno vode. Voda čisti toksine iz sistema i ubrzava metabolizam. Dehidracija može uzrokovati glavobolju i umor. Voda za piće može biti najjednostavnije i najefikasnije rješenje protiv umora.

Jedite manje količine hrane često. Pobrinite se da barem jedna trećina vašeg obroka uključuje svježe povrće i voće zbog vitamina C. Za vitamin B1, ključni nutrijent za nervni i krvni sistem, konzumirajte grah, orašaste plodove, sjemenke, ribu, špinat, šparoge i zrno.

Unosite dovoljno kisika: Udahnite 10 puta duboko 3 puta dnevno

Izađite i vježbajte. Čak i 15 minuta izlaganja vaše kože suncu može ispuniti vaše tijelo adekvatnom količinom vitamina D za dan. Vježbanje i vitamin D povećavaju vašu snagu i povećavaju nivo energije. Uključite se u umjerene aerobne vježbe, poput 30-minutne šetnje ili trčanja. Trening otpora upotrebom slobodne težine takođe je učinkovit u povećanju nivoa energije. Pažljivo kretanje dobar je način da pojačate unutrašnju energiju i umirite um u samo nekoliko minuta.

  • Istegnite mišiće 5-10 minuta nakon vježbanja kako biste pomogli svom tijelu da smanji nus-pojave vježbanja i spriječi bol.
  • Tuširajte se hladnom vodom. Ima osvježavajući efekat.
  • Okupajte se epsom soli.
  • Odmarajte se i dobro spavajte. Neka vaše okruženje za spavanje bude ugodno.
  • Imajte strategiju za emocionalnu stabilnost kao što su umna meditacija i program opuštanja.

  • Objavljeno 21/04/2020
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...