Moje grudi nakon drugog dojenja nisu kao prije

Vjerovatno se većina mama koje su dojile jedno ili više djece odlučiza korekciju grudi jer su njihove grudi uzgubile i oblik i formu. E upravo je kod mene takva situacija, Neke žene nakon dojenja ostanu sa „bogatim“ dekolteom koji je izgubio formu pa rade samo korekciju podizanja. Nažalost ja nisam taj slučaj, moje grudi su bukvalno „pojele“ same sebe. Dugo sam čitala, istraživala pa i samu sebe preispitivala da li bih „popravila“ svoje grudi ili šta će to mene, kako naši ljudi kažu pa udala si se imaš djecu, šta će ti grudi 🙂 e pa ja sam skontala baš mi zato sada i trebaju i sada sam spremna :).

Kako su grudi simbol ženstvenosti i veoma važan senzitivni organ kod žena, svaka promjena na njima je vidljiva i predstavlja veliki psihosocijalni problem. U toku same trudnoće, a i nakon porođaja u periodu dojenja, pod uticajem hormona dolazi do povećanja tkiva dojki što dovodi do većeg istezanja kože.

Jednog sam se dana zaputila kod doktora u Našu malu kliniku i rekla da sam odlučila korigovati grudi i željela sam da mi sve pojasne kako se radi, kako traje oporavak, te šta je važno znati prije samog zahvata. U zavisnosti od lokalnog nalaza i izbora proteze implantat se postavlja ili ispod same mliječne žlijezde ili ispod mišića. U oba slučaja mliječna žlijezda ostaje netaknuta te je dojenje nakonintervencije moguće, a dojka se može podvrgnuti I svim eventualnim dijagnostičkim procedurama.

Sam zahvat se radi u opštoj anesteziji I traje u prosjeku oko 1,5 sata. Nakon intervencije narednih mjesec dana nosi se specijalni steznik. Povratak u normalne životne aktivnosti moguć je već nakon par dana, jer je oporavak nakon ove intervencije kratak.

Kako mi je još uvijek „nešto“ ostalo od grudi zahvat bi radila ispod, što znači da bi „ožiljak“ bio ispod imanje vidiljiv. Čitala sam o veličini ožiljka i kolika je veličina istog. Kada sam rekla prijateljicama bilo im je drago, neke su i same korigovale, neke planiraju nakon trudnoće, a neke se boje. Iskreno i sama se bojim i baš zato sam željela da ispričam zašto koriguje. Naravno planiram napisati sve kako je trajao sam postupak, koliko je bolno i koliko traje oporavak. Znam koliko bi meni značilo da imam nekoga iz svoje blizine da podijeli svoje iskustvo sa mnom i sa drugim ženama. Mnoge će osuditi što nisam to ostavila za sebe ali će biti i onih kojima će biti drago. Znam da ne postoji operacija bez ožiljaka, ali u ovom slučaju je toliko minimalan i skoro nevidljiv jer se rez veličine od četiri centimetara radi ispod dojke.

Naravno kao i kod svake korekcije, pa i vađenje zuba jako je važno odabrati stručnjaka koji vama odgovara, voli svoj posao i uživa u radu. Baš tako se osjećam kada odem u Našu malu kliniku. Kada sam pomislila na grudi odmah sam pomislila na stručnost osoblja i ugodnu atmosferu. Ne znam zašto bi odlazili bilo gdje van BiH kada iste i bolje usluge možete pronaći ovdje, a o cjeni da i ne govorim.

Javljam se nakon intervencije, da se razumijemo imam tremu, strah me ali želja je jača.

  • Objavljeno 24/02/2020
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...