Mini abdominoplastika vs. abdominoplastika – šta odabrati?

Zatezanje stomaka hirurški je zahvat uklanjanja viška kože koji ženama često predstavlja estetski i psihološki problem. Ovaj zahvat namijenjen je osobama s opuštenim trbušnim mišićima i kožom koja ne može povratiti svoj normalni tonus. Jedino rješenje za uklanjanje mlohave kože i strija s trbuha je operacija, odnosno ekscizija promijenjene kože. Mini abdominoplastika je operacija kojom se uklanja manje područje promijenjene kože u području donjeg trbuha, a koja ne podrazumijeva promjenu položaja pupka.

Postoji nekoliko tipova abdominoplastike, od uklanjanja manje količine obješene kože i masnog tkiva do velikih zahvata abdominoplastike kada se učvršćuje cjelokupni trbušni zid. Strije se mogu ukloniti kada su ograničene na područje resekcije i uklanjaju se zajedno s viškom kože.

Naša mala klinika i postupak izvođenja zahvata (mini abdominoplastika i abdominoplastika)

U Našoj maloj klinici zahtijevamo sistematski pregled prije zahvata kako bi se isključile sve ozbiljne bolesti koje bi mogle izazvati komplikacije za vrijeme ili poslije zahvata. Kako bi postigli najbolje rezultate, dobra komunikacija između liječnika i pacijenta je ključna stvar. Tim stručnjaka Naše male klinike će vas pregledati i procijeniti tonus kože, stupanj opuštene kože u regiji abdomena te procijeniti višak masnog tkiva, kao i stanje vaših trbušnih mišića.

Doktori u Našoj maloj klinici će razgovarati s vama o ograničenjima i očekivanjima. Kada dobijete sve informacije, donesite odluku i procijenite jeste li dobar kandidat za tretmane abdominoplastike. Ova, po obimu nešto manja operacija, se preporučuje osobama sa viškom kože i masnog tkiva u donjem dijelu stomaka ispod pupka. Problem sa viškom kože i masnog tkiva u donjem delu stomaka je čest nakon trudnoće i porođaja, većeg gubitka tjelesne mase ili u situacijama kada nije moguće postići potpuno zategnut i ravan stomak uprkos dijeti i vežbanjem.

Čest problem kod osoba koje vode izuzetno zdrav život i koje su fizički aktivne da je ova regija tijela rezistentna na sve nehirurške metode. Ovom operacijom se može rešiti i prisustvo strija u ovoj regiji. Operacija zahtijeva opštu anesteziju, oporavak je brz i lak, poslije operacije je potrebno nošenje steznika posebno dizajniranog za ovu vrstu operacije.

Oporavak nakon operativnog zahvata je 2 sedmice u slučaju mini abdominoplastike

Metoda odabira ovisi o individualnom stanju pacijenta. Ako je u pitanju značajan udio opuštene kože koji se pruža preko cijelog stomaka, potrebno je napraviti potpunu abdominoplastiku za najbolje rezultate. Ukoliko se višak kože pojavio tek ispod pupka, tada će i mini-abdominoplastika dati zadovoljavajući rezultat.

Naš centar je opremljen medicinskim aparatima i hirurškom opremom koja se danas koristi u svijetu, a za izvođenje plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih zahvata primjenjujemo savremenu tehnologiju. U Našoj maloj klinici nudimo kvalitetan spektar operativnih zahvata tako da sve tretmane koje nudimo zapravo radimo po svjetskim standardima, jer briga o pacijentu je na prvom mjestu.

  • Objavljeno 08/12/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...