Lokalna i opća anestezija

Lokalna i opća anestezija

Da li ste znali da riječ anestezija figurativno znači „bez osjećaja“ ili „izvan osjećaja“? Kako bismo što bolje pripremili naše pacijente za ugodan boravak u Centru za estetsku i plastičnu hirurgiju Naša mala klinika, u nastavku ovog članka donosimo vam sve ono što biste željeli znati o lokalnoj i općoj anestezijikako se pripremiti za obje anestezije, te koje su osnovne razlike između ove dvije anestezije. Prije bilo kakvog operativnog zahvata, naš stručni tim ljekara će obaviti pregled sa pacijentom, te pacijenta detaljno uputiti kroz sam proces davanja anestezije. U zavisnosti od operativnog zahvata, predložit ćemo vam optimalan način davanja anestezije.

Lokalna anestezija

Lokalna anestezija predstavlja maksimalan komfor bilo koje intervencije bez uspavljivanja. Lokalni anestetici su sredstva koja reverzibilno (povratno) i privremeno blokiraju prenos nadražaja u perifernim nervima na mjestu primjene. Posljedica je gubitak osjećaja bola u tom području tijela. Pacijent prilikom zahvata osjeća da se nešto događa, ali pri tome ne osjeća bol. U nekim trenucima osjet neke pacijente može preplašiti i navesti na pomisao da “anestezija nije djelovala” te da će zahvat biti bolan. Razloga za strah zapravo nema, jer je osjet dodira i pritiska tijekom zahvata normalna i očekivana pojava koja ne uzrokuje znatniju nelagodu.

lokalna anestezija

Opća anestezija

Opća anestezija omogućava pacijentu da tokom operacijskog zahvata bude bez svijesti, da ne osjeća bolove, da se ne pomiče tokom zahvata, te da se ne sjeća operacije, a po mogućnosti perioda i prije i poslije operacije.

Uvod u anesteziju (uspavljivanje) radi se na različite načine, a najčešće se radi primjenom lijeka u venu, što dovodi do gubitka svijesti već za nekoliko sekundi. Prije svih potencijalno bolnih postupaka u venu se daju i snažni lijekovi protiv bolova, te se po potrebi daju i medikamenti za paralizu muskulature, što je nužno za određene anesteziološke i hirurške postupke

Dakle, obje anestezije služe da pacijenti ne osjećaju bol prilikom bilo kakvog zahvata. Osnovna razlika između lokalne i opće anestezije jeste ta što lokalnom anestezijom pacijent ostaje budan bez da osjeća bol a općom anestezijom pacijent “upada” u san, ne sjećajući se operacije.

lokalna anestezija

Kako se pripremiti za obje anestezije?

U nastavku vam donosimo savjete kako se što bolje pripremiti za obje anestezije.

Šta treba činiti prije opće anestezije ?

  • Šest sati prije anestezije ne smije se ništa jesti i piti –  tako se smanjuje mogućnost povraćanja i drugih neugodnih posljedica za vrijeme anestezije i poslije nje.
  • Prije ulaska u operacionu salu neophodno je izvaditi zubnu protezu, kontakta sočiva, ukloniti lak sa noktiju, ruž sa usana i skinuti nakit
  • U toku priprema za operaciju pušači se moraju uzdržati od konzumiranja cigareta
  • Najmanje 24 sata nakon anestezije ne bi trebalo upravljati motornim vozilom
  • Ukoliko to hirurški zahvat dopušta, četiri sata nakon anestezije može se piti i pojesti lakši obrok

Šta treba činiti prije lokalne anestezije?

  • Prije intervencije savjetujemo da se pojede lagan obrok kako bi anestezija i intervencija bile manje neprijatne
  • Sledeći obrok odložiti do potpunog prestanka dejstva anestetika

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, budite slobodni da nas kontaktirate na naš email info@nasamalaklinika.net.

Više članaka i vijesti o operativnim zahvatima, plastičnoj i estetskoj hirurgiji, te drugim tretmanima za koje je potrebna lokalna ili opća anestezija pogledajte klikom ovdje.

  • Objavljeno 01/04/2018
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...