LIPOSUKCIJA

 

Liposukcija je hirurška procedura kojom se odstranjuju, usisavaju nepoželjne masne naslage s određenih dijelova tijela. To je, bez sumnje, najpopularnija estetska intervencija u cijelom svijetu. Veliki broj zadovoljnih pacijenata potvrđuje njenu efikasnost u oblikovanju tijela. Liposukcija nije izabrana metoda liječenja pretjerane gojaznosti.

 

Ona je efikasna u tretmanu ograničenih masnih naslaga koje se ne smanjuju ni nakon provedenih dijeta i vežbanja. Najčešće tretirane regije su podbradak, nadlaktice, dojke, slabine, stomak, bokovi, natkoljenice, koljena i potkoljenice. Važno je naglasiti da kvalitet kože značajno utiče na krajnji rezultat. Čvrsta i elastična koža je preduslov za postizanje poželjnih pravilnih i ravnomjernih kontura. Pretjerano opuštena i neelastična koža zahtijeva sasvim drugi tretman. Treba razumjeti da liposukcija samostalno ne poboljšava namreškanu kožu označenu kao celulit.

 

liposukcija

 

Preoperativna priprema

 

Provjera općeg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je obavezna za sve pacijente. Oni treba da budu psihološki stabilni i realni u svojim zahtjevima i očekivanjima. Poželjno bi bilo da se prestane sa pušenjem, te uzimanjem lijekova i pripravaka koji utiču na koagulaciju krvi.

 

Operativni zahvat

 

 • Anestezija: Intervencija se najčešće izvodi u kombinaciji lokalne anestezije i intravenske svjesne sedacije koja pacijentu pruža dobar komfor. Ponekad je potrebna opća endotrahealna anestezija.
 • Trajanje: Trajanje operativnog zahvata varira od količine masnog tkiva i broja regija koje se tretiraju, a može se kretati od 30 minuta do 3 sata.
 • Tehnike: Postoji nekoliko različitih tehnika liposukcije zavisno od načina razmekšavanja i usisavanja masnog tkiva. Sve podrazumijevaju prethodno ubacivanje tečnosti određenog sastava u tretiranu regiju dok se ne postigne njena čvrstina i nadutost.
  To se obavlja kroz male rezove. Kasnije se kroz iste rezove uvode posebno oblikovane kanile kojima se masno tkivo usisava pomoću negativnog pritiska.
 • Na ovaj način omogućeno je odstranjivanje veće količine masti s minimalnim gubicima krvi. Maksimalna količina masti koja se može bezbjedno odstraniti zavisi od zdravstvenog stanja pacijenta, njegove težine, istovremenih drugih intervencija i sl.
 • Često se nameće potreba za preoblikovanjem pojedinih dijelova tijela preraspodjelom masti, što znači da se mast uzeta iz jednog dijela tijela može efikasno iskoristiti za korekciju nedostataka masti ili deformiteta na drugim dijelovima tijela. Ova tehnika poznata je pod nazivom LIPOSKULPTURA.

 

Postoperativni tok

 

Pacijent ostaje u Klinici od nekoliko sati do jednog ili dva dana, zavisno od obima intervencije. Nakon zahvata pacijent nosi posebno izrađene elastične steznike nekoliko sedmica. Njihova uloga je da smanje otok i omoguće skupljanje kože u tretiranoj regiji. Bolovi su blagi ili umjereni i lako se kontroliraju lijekovima. Krvni podljevi su minimalni.

 

Moguć je gubitak svih osjećaja u regiji, ali je prolaznog karaktera. U postoperativnom tretmanu se ne smije zanemariti značaj masaže, njege kože i kompresije. Pacijent se može vratiti na posao i nakon nekoliko dana, zavisno od obima intervencije, oporavka i profesije. Intenzivnije fizičke aktivnosti treba izbjegavati dvije do tri sedmice. Predlažu se svakodnevne lagane šetnje. Konačni rezultati se procjenjuju nakon šest mjeseci.

 

liposukcija zahvat

 

Komplikacije

 

Komplikacije su rijetke. Mogu se javiti u vidu infekcije, seroma i manjih neravnina. Liposukcija se ubraja u pouzdane i bezbjedne intervencije s rijetkim komplikacijama ukoliko je izvode educirani specijalisti plastične hirurgije.

 

CIJENA 800 KM – 3500 KM

Kompletan i detaljan cjenovnik liposukcijskih usluga pogledajte klikom OVDJE.

Dr sci med Nedžad RUSTEMPAŠIĆ
Vaskularna hirurgija

Objavio je preko 30 stručnih radova iz oblasti vaskularne hirurgije u referentnim naučnim časopisima. Kao autor/koautor napisao je 5 knjiga iz oblasti vaskularne i opće hirurgije među kojima je i knjiga o laserskom tretmanu proširenih vena koja je napisana 2016. godine. To je ujedno i prva knjiga na ovu temu u našoj regiji. Dugogodišnji je edukator velikog broja vaskularnih hirurga u čitavoj BiH a u zvanju docenta predavao je na Katedri za hirurgiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Uradio je preko 3000 operacija na krvnim sudovima, a tokom svog dvadesetdvogodišnjeg angažmana na KCUS-u obavljao je funkciju šefa Odjela za vaskularnu hirurgiju i šefa Klinike za vaskularnu hirurgiju. Kao član transplantacionog tima uspješno je obavljao transplantacije bubrega uključujući i prvu nesrodnu transplantaciju bubrega u historiji KCUS-a. Prvi je vaskularni hirurg iz BiH koji je započeo sa tretmanom proširenih vena savremenom laserskom metodom od 2011. god.

Obrazovanje

 • 2013. god. - Doktor medicinskih nauka
 • 2010. god. - Magistar medicinskih nauka
 • 2010. god. - Subspecijalista vaskularne hirurgije
 • 2006. god. - Specijalista opšte hirurgije
 • 2000. god. - Doktor medicine

Dosadašnja stručna edukacija:

 1. 2006. god. NAL Hospital, Throllatan, Švedska - usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 2. 2007. god. Brno, Bolnica Sveta Ana, Češka Republika, usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 3. 2007. god. Bolnica Zvezdara, Beograd, Srbija workshop:Konstrukcija AVF (arteriovenske fistule) za potrebe hemodijaliznog tretmana.
 4. 2009. god. Oslo, Norveška, Edukacija u sklopu Evropskog udruženja vaskularnih hirurga: Kurs kolor doplera pregleda ekstremitetnih i vratnih arterija.
 5. 2009. god. Oslo, Norveška. Edukacija u sklopu Evropskog udruženja vaskularnih hirurga: Praktično usavršavanje karotidne endarterektomije.
 6. 2010. god. KCUS, NIR, škola (kurs ) kolor doplera
 7. 2011. god. Bolnica Nal, Trollhattan, Švedska - bazični kurs za endovaskularne intervencije.
 8. 2011. god. Ljubljana, Slovenija, Odjel kardiovaskularne hirurgije, Univerzitetsko klinički centar Ljubljana, Slovenija: Usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 9. 2011. god. Maribor, Slovenija, Odjel za vaskularnu hirurgiju Univerzitetsko klinički centar Maribor: Usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 10.  2012. god. Bolnica Nal, Trollhattan, Švedska: Obrada podataka za izradu doktorske disertacije pod mentorstvom prof. dr Johana Tjarnstroma, šefa vaskularne hirurgije Regionalne bolnice NAL.
 11. 2012. god. Istanbul Turska; trening za laserski tretman proširenih vena i tretman proširenih kapilara (prof. dr Kürşat Bozkurt).
 12. 2013. god. Beograd, Srbija. Laserski tretman proširenih vena (Dr Petar Dragić).
 13. 2014. god. Maastricht, Nizozemska, Evropski venski centar za trening Evropskog udruženja vaskularnih hirurga: Savremeni endovaskularni tretman proširenih vena
 14. 2015. god. Bon, Univerzitetska Klinika, Njemačka, Savremeni endovaskularni tretman proširenih vena
 15. 2015-2016. god. Federalno ministarstvo zdravstva BiH i Ekonomski fakultet u Sarajevu: Edukacija iz zdravstvenog menadžmenta (SHCE 1,2,3)
 16. 2017. god. Riga, Latvija, Internacionalni flebološki master kurs, endovenska termalna ablacija u modernom tretmanu proširenih vena
 17. 2022. god. Istanbul, Turska, International Union of Phlebology/ L'Union Internationale de Phlébologie (UIP), napredni kurs ultrasonografije
 18. 2023.god. Amsterdam, Holandija, European College of Phlebology - ECoP kurs