Liposukcija

Liposukcija je hirurška procedura kojom se odstranjuju, usisavaju nepoželjne masne naslage s određenih dijelova tijela. To je, bez sumnje, najpopularnija estetska intervencija u cijelom svijetu. Veliki broj zadovoljnih pacijenata potvrđuje njenu efikasnost u oblikovanju tijela. Liposukcija nije izabrana metoda liječenja pretjerane gojaznosti.

Ona je efikasna u tretmanu ograničenih masnih naslaga koje se ne smanjuju ni nakon provedenih dijeta i vežbanja. Najčešće tretirane regije su podbradak, nadlaktice, dojke, slabine, stomak, bokovi, natkoljenice, koljena i potkoljenice. Važno je naglasiti da kvalitet kože značajno utiče na krajnji rezultat. Čvrsta i elastična koža je preduslov za postizanje poželjnih pravilnih i ravnomjernih kontura. Pretjerano opuštena i neelastična koža zahtijeva sasvim drugi tretman. Treba razumjeti da liposukcija samostalno ne poboljšava namreškanu kožu označenu kao celulit.

Preoperativna priprema

Provjera općeg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je obavezna za sve pacijente. Oni treba da budu psihološki stabilni i realni u svojim zahtjevima i očekivanjima. Poželjno bi bilo da se prestane sa pušenjem, te uzimanjem lijekova i pripravaka koji utiču na koagulaciju krvi.

Operativni zahvat

  • Anestezija: Intervencija se najčešće izvodi u kombinaciji lokalne anestezije i intravenske svjesne sedacije koja pacijentu pruža dobar komfor. Ponekad je potrebna opća endotrahealna anestezija.
  • Trajanje: Trajanje operativnog zahvata varira od količine masnog tkiva i broja regija koje se tretiraju, a može se kretati od 30 minuta do 3 sata.

Tehnike: Postoji nekoliko različitih tehnika liposukcije zavisno od načina razmekšavanja i usisavanja masnog tkiva. Sve podrazumijevaju prethodno ubacivanje tečnosti određenog sastava u tretiranu regiju dok se ne postigne njena čvrstina i nadutost.
To se obavlja kroz male rezove. Kasnije se kroz iste rezove uvode posebno oblikovane kanile kojima se masno tkivo usisava pomoću negativnog pritiska.

Na ovaj način omogućeno je odstranjivanje veće količine masti s minimalnim gubicima krvi. Maksimalna količina masti koja se može bezbjedno odstraniti zavisi od zdravstvenog stanja pacijenta, njegove težine, istovremenih drugih intervencija i sl.

Često se nameće potreba za preoblikovanjem pojedinih dijelova tijela preraspodjelom masti, što znači da se mast uzeta iz jednog dijela tijela može efikasno iskoristiti za korekciju nedostataka masti ili deformiteta na drugim dijelovima tijela. Ova tehnika poznata je pod nazivom LIPOSKULPTURA.

Postoperativni tok

Pacijent ostaje u Klinici od nekoliko sati do jednog ili dva dana, zavisno od obima intervencije. Nakon zahvata pacijent nosi posebno izrađene elastične steznike nekoliko sedmica. Njihova uloga je da smanje otok i omoguće skupljanje kože u tretiranoj regiji. Bolovi su blagi ili umjereni i lako se kontroliraju lijekovima. Krvni podljevi su minimalni.

Moguć je gubitak svih osjećaja u regiji, ali je prolaznog karaktera. U postoperativnom tretmanu se ne smije zanemariti značaj masaže, njege kože i kompresije. Pacijent se može vratiti na posao i nakon nekoliko dana, zavisno od obima intervencije, oporavka i profesije. Intenzivnije fizičke aktivnosti treba izbjegavati dvije do tri sedmice. Predlažu se svakodnevne lagane šetnje. Konačni rezultati se procjenjuju nakon šest mjeseci.

Komplikacije

Komplikacije su rijetke. Mogu se javiti u vidu infekcije, seroma i manjih neravnina. Liposukcija se ubraja u pouzdane i bezbjedne intervencije s rijetkim komplikacijama ukoliko je izvode educirani specijalisti plastične hirurgije.

Više informacija o cijeni ove usluge možete pronaći na stranici cjenovnik

Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Pogledaj ostale usluge
Datum objave: 05/10/2018
Abdominoplastika - zatezanje stomaka je hirurški zahvat koji podrazumijeva odstranjivanje viška kože i masti sa srednjeg i donjeg dijela stomaka uz zatezanje mišića trbušnog zida. | PROČITAJ VIŠE...
Datum objave: 22/08/2019

Naša mala klinika ponosni partner ovogodišnjeg jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala. Galerija fotografija sa prijema “Umjetnost i ljepota”.

| PROČITAJ VIŠE...