Liposukcija pruža rezultate koje ne možete postići dijetom i vježbom, ali ih ne zamjenjuje

Bez obzira koliko redovno i naporno trenirate, koliko se kvalitetno hranite, uvijek se nađe neki dio našeg tijela koji nije oblikovan po našoj želji.

Sve više muškaraca i žena se odlučuju na liposukciju kako bi poboljšali oblik ili konture svog tijela, a najčešće žele da uklone višak masti iz određenih područja.

Priprema za tretman

Provjera općeg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je obavezna za sve pacijente. Oni treba da budu psihološki stabilni i realni u svojim zahtjevima i očekivanjima. Poželjno bi bilo da se prestane sa pušenjem, te uzimanjem lijekova i pripravaka koji utiču na koagulaciju krvi.

Liposukcija i preoblikovanje tijela

Liposukcija je jedan od najčešćih zahvata u estetskoj hirurgiji. Naziv znači upijanje (sukcija) masti (lipo). Ova tehnika se koristi za preoblikovanje tijela trajnim odstranjivanjem nakupina masnog tkiva. Obično se provodi u donjem dijelu leđa, trbuhu, iznad stražnjice, u stražnjem dijelu natkoljenice – ispod stražnjice, na bokovima i na bočnim stranama stražnjice. Cilj liposukcije je oblikovanje dijelova tijela, tako da poprime vitak, atletski, proporcionalni izgled.

Ona je efikasna u tretmanu ograničenih masnih naslaga koje se ne smanjuju ni nakon provedenih dijeta i vežbanja. Najčešće tretirane regije su podbradak, nadlaktice, dojke, slabine, stomak, bokovi, natkoljenice, koljena i potkoljenice. Važno je naglasiti da kvalitet kože značajno utiče na krajnji rezultat. Čvrsta i elastična koža je preduslov za postizanje poželjnih pravilnih i ravnomjernih kontura. Pretjerano opuštena i neelastična koža zahtijeva sasvim drugi tretman. Treba razumjeti da liposukcija samostalno ne poboljšava namreškanu kožu označenu kao celulit.

Liposukcija pruža rezultate koje ne možete postići dijetom i vježbom, ali ih ne zamjenjuje-txt1

Postoperativni period

Pacijent ostaje u Klinici od nekoliko sati do jednog ili dva dana, zavisno od obima intervencije. Nakon zahvata pacijent nosi posebno izrađene elastične steznike nekoliko sedmica. Njihova uloga je da smanje otok i omoguće skupljanje kože u tretiranoj regiji. Bolovi su blagi ili umjereni i lako se kontroliraju lijekovima. Krvni podljevi su minimalni.

Moguć je gubitak svih osjećaja u regiji, ali je prolaznog karaktera. U postoperativnom tretmanu se ne smije zanemariti značaj masaže, njege kože i kompresije. Pacijent se može vratiti na posao i nakon nekoliko dana, zavisno od obima intervencije, oporavka i profesije. Intenzivnije fizičke aktivnosti treba izbjegavati dvije do tri sedmice. Predlažu se svakodnevne lagane šetnje. Konačni rezultati se procjenjuju nakon šest mjeseci.

  • Objavljeno 05/08/2020
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...