Liposkulptura tijela kao modernija verzija tretmana liposukcije

Liposkulptura tijela

Lijep izgled neke osobe, osim prekomjerne mase, mogu narušiti i nakupine potkožnog masnog tkiva koje se pojavljuju uglavnom na nekim tipičnim mjestima (bokovi, stomak, natkoljenice, potkoljenice, regija oko skočnih zglobova, nadlaktice, podbradak). Uprkos upornim fizičkim vježbama i raznim kozmetičkim tretmanima, ove nakupine se ne mogu odstraniti.

Godinama smo masno tkivo smatrali energetskom rezervom koja često kvari izgled tijela, ali sa razvojem tehnika liposukcije i transfera masnih ćelija upotreba ovog tkiva u različitim estetskim intervencijama se proširila poput šumskog požara.

Jedini pravi način njihovog trajnog uklanjanja jeste hirurški metod – liposukcija. Osnovna dva faktora koji utiču na raspodjelu masnog tkiva kod čovjeka su nasljedni faktori i ishrana. Nasljedni faktori uglavnom određuju broj masnih ćelija čiji potpuni raspored se završava u pubertetu, a ishrana utiče na veličinu masnih ćelija (kod gojaznih ljudi ćelije su veće i nabujane).

Operativni zahvat se, u zavisnosti od veličine tretirane površine, izvodi najčešće u opštoj anesteziji (trbuh, bedra), a ako su manje površine, može i u lokalnoj anesteziji (koljena, podbradak, nadlaktice) i traje od jednog pa do nekoliko sati. Sam zahvat se izvodi rezovima dužine oko 4 mm kroz koje se tankim cjevčicama (kanilama) promjera 3 do 6 mm putem vakuma izvlače potkožne masne nakupine.

Cilj liposkulpture tijela

Cilj ove operacije, na polju estetske hirurgije, je oblikovanje tela pomoću uklanjanja masnih naslaga sa različitih delova tela kao što su :

  • Bokovi
  • Kukovi
  • Leđa
  • gornji i donji stomak
  • “jahaće pantalone”
  • unutrašnjost butine i koljena
  • potkoljenice
  • članci na nogama
  • unutrašnost nadlaktice

Tkivo koje se ukloni, može se prema potrebi vratiti (filtrirano) u dio tijela gdje za tako nešto postoji potreba:

– neravnine

– bore

– udubljenja

– podebljavanje usana

– podebljavanje jagodica

– podebljavanje zadnjice

Već za sedam dana od intervencije predlažu se masaže zbog bolje limfne drenaže i cirkulacije, čime se ubrzava oporavak. Vraćanje u normalne životne aktivnosti je 5 do 7 dana od operacije, u zavisnosti od obima zahvata. Komlikacije su zaista rijetke i ogledaju se u vidu prolaznih modrica, hematoma i otoka koje se skroz povuče u roku od dvije sedmice. Eventualno male neravnine i prolazna osetljivost kože također mogu biti vid rijetkih komplikacija. Iz tog razloga savjetujemo masažu i limfnu drenažu.

  • Objavljeno 16/06/2019
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...