rozacea-naslovnica-580
Prepoznajte rane znakove rosacee na vrijeme
17/05/2021
cistakoarituali-naslovnica-900
Svakodnevni rituali za čistu kožu
24/05/2021

Poboljšajte kvalitet sna uz pomoć vruće kupke

toplakupka-naslovnica-580

toplakupka-naslovnica-900

Istraživanje je pokazalo da bi vruće kupke oko 90 minuta prije spavanja mogle pomoći da zaspite u prosjeku 10 minuta brže nego inače, a navodi i brojne dobrobiti za kvalitet sna.

Istraživački tim predvođen Shahabom Haghayeghom, kandidatom za doktorat na Odsjeku za biomedicinsko inžinjerstvo Univerziteta Teksas u Austinu, proveo je sistematsku analizu podataka ocjenjujući istraživanja koja su povezivala kupanje, temperaturu vode i kvalitet sna.

Istraživači su pregledali 5.322 istraživačka rada i upotrijebili desetak za donošenje zaključaka, a izvještaj je objavljen u časopisu Sleep Medicine Reviews.

Tjelesna temperatura i san

Naučna istraživanja s vremenom su utvrdila da cirkadijanski ritmovi reguliraju funkcije poput sna i tjelesne temperature tijela. U tom je slučaju utvrđeno i da se kasno popodne ili navečer tjelesna temperatura povećava za 2 ili 3 stepena više. S druge strane, za vrijeme spavanja je niža.

Kada je vrijeme za spavanje, prosječna osoba ima razliku pada temperature od 3 do 6 ° C. Najniži nivo javlja se između srednjeg i kasnijeg perioda spavanja. U trenutku kad je vrijeme za buđenje, temperatura se počinje oporavljati.

Paradoksalno je da se čini da vruća kupka hladi tijelo stimulirajući cirkulaciju krvi od unutarnjeg jezgra do periferije, odnosno ruku i stopala. Kada se to dogodi, epifiza ukazuje na proizvodnju melatonina i tada inducira san.

Neki će pomisliti; zašto topla, a ne hladna voda? Pa, iako na prvi pogled izgleda logičnije koristiti hladnu vodu za snižavanje temperature, mehanizam nije isti. Hladna voda dovodi tijelo u borbu, povećavajući budnost.

Stoga je preporuka jednostavna: tuširajte se vrućom vodom, oko 10 minuta, 90 minuta prije spavanja. Naravno, budući da su dokazi još uvijek ograničeni, važno je biti oprezan.

Rezultati istraživanja

Prema njihovim rezultatima, kupanje sat-dva, a idealno tačno 90 minuta prije spavanja, u vodi temperature od 40 do 43 stepena celzija pomaže ljudima da ostvare najkvalitetniji san. Kupanje u to vrijeme i uz tačnu temperaturu vode može vam pomoći da zaspite u prosjeku 10 minuta brže nego što je uobičajeno.

Njihov izvještaj pokazao je efekte kako bi toplota tijela mogla utjecati na sposobnost uspavljivanja.

Nalazi su uključivali informacije o početku spavanja tj. koliko vremena treba da se pređe iz potpune budnosti u san, efikasnosti spavanja, količini vremena provedenog u snu u odnosu na ukupnu količinu vremena provedenog u krevetu namijenjenom spavanju i subjektivnom kvalitetu spavanja.

Kada je riječ o nuspojavama, nema ih mnogo, a ističe se da bi tuširanje pretoplom vodom moglo isušiti i iritirati vašu kožu.

Messenger icon
Live chat sa našim timom