Laserska epilacija

LASERSKA EPILACIJA

 

Pojačana dlakavost je problem koji muči veliki broj žena, ali i muškaraca. Najčešće predstavlja kozmetički problem, koji na osobu ima i jak psihološki utjecaj. Britvice, vosak ili krema za depilaciju postali su sastavni dio života svake žene koja kožu želi održavati glatkom i bez dlačica. No, savremene i sve naprednije metode omogućavaju da ih se riješite zauvijek, uz upotrebu posebnih lasera!

Zahvaljujući inovativnim, najnaprednijim tehnologijama integrisanim u Alma Soprano ICE lasere za epilaciju, tretmani za uklanjanje neželjenih dlačica su bezbolni, brži nego ranije, bezbijedni za sve tipove kože u svako doba godine i omogućavaju uklanjanje i svijetlijih dlaka.

 

Alma Soprano ICE model 2017

 

 • Posjeduje sonde koje generiraju laserske snopove u više talasnih dužina Alex 755 nm i Speed 810 nm, čime je omogućen tretman svih tipova kože u svako doba godine
 • Soprano ICE koristi SHR metodu Alma lasera. U dermis prodire veliki broj kratkih laserskih impulsa kojima se kumulativno postiže potrebna temperatura za uklanjanje dlačica, a pri tome ne stvara bol jer ne zagrijeva okolnu regiju i tkivo
 • Posebna ICE™ tehnologija, integrisana u Soprano ICE, jako i efikasno rashlađuje površinu kože, čime sprječava osjećaj bola i površinska oštećenja kože i opekotine
 • In-motion tehnika podrazumijeva ponavljajuće pomijeranje aplikatora preko tretirane oblasti, čime je omogućena bolja pokrivenost same regije koja se epilira, a dodatno čini sam tretman mnogo ugodnijim od tehnka koju koriste raniji laseri.

 

SVE OVO RAZLIKUJE ALMA LASERE OD KONKURENTSKIH LASERA; ČINEĆI TRETMANE BEZBOLNIM I UČINKOVITIM KAO NIKAD DO SAD

 

Da bi se to postiglo, energija lasera mora prodrijeti nekoliko milimetara u kožu kako bi se dosegnuo korijen dlačica. U trenu kada dopre do melanina (pigment ) u dlaci, svijetlost se apsorbira, i pretvori u toplotu koja uništava dlačice

Što je dlaka tamnija, deblja i gušća, to je apsorpcija veća Uništavaju se samo dlačice u fazi rasta, pa je za postizanje potpunog rezultata tretman potrebno ponoviti 4 do 6 puta.

 

Rezultat tretmana također ovisi o eventualnim endokrinološkim problemima, te genotipu klijenta. Kako bi se postigla što veća učinkovitost, bitno je dogovoriti plan tretmana sa specijalistom, ovisno o vašem tipu kože i kose. Povremeni tretmani održavanja bi, također mogli biti potrebni. Najčešće se laserski tretiraju noge, pazusi, gornja usna, brada, bikini područje, intimna zona i ruke. Međutim, neželjene dlačice moguće je ukloniti s gotovo svakog dijela tijela, izuzev kapaka i područja očne jabučice.

 

 

PRIPREMA PACIJENTA

 

• Obrijte dlačice 12 sati prije tretmana.

• Izbjegavajte tamnjenje kože. Ukoliko ste potamnili, bilo od izlaganja suncu ili sredstava za samotamnjenje, pričekajte 7-10 dana da vam ten ponovno poprimi prirodnu nijansu prije nego li se podvrgnete tretmanu.

• Izbjegavajte tretmane protiv celulita do 4 sedmice prije tretmana. Nadalje, tretmani antibioticima kod upalnih akni također su kontraindikacija i treba proći barem 4-6 sedmica od prestanka terapije.

• Ne čupkajte dlačice, niti ih depilirajte voskom ili električnim epilatorom 4-6 sedmica prije tretmana. Takvi tretmani uklanjanja dlaka mogu poremetiti folikul dlačica te utjecati na trajno lasersko uklanjanje .

• Uklonite šminku i dezodorans.

• Ukoliko ste tretirani hijaluronskim filerom, tretman lasera može ubrzati resorpciju filera

 

OPĆE KONTRADIKACIJE

 

• Rak, naročito rak kože; autoimune bolesti, bolesti kože

• Trudnoća (uključujući IVF) i laktacija

• Korištenje fotosenzitivnih lijekova

• Bolesti koje se mogu stimulisati svjetlošću

• Duža izloženost suncu ili vještačkom potamnjivanju 3 do 4 sedmice prije i nakon tretmana

• Aktivna infekcija herpes simpleksa u oblasti koju treba tretirati

• Historijat keloidnih ožiljaka

• Krhka i suha koža

• Hormonski poremećaji (koji se stimuliraju pod jakim svjetlom) ili terapija kortikosteroidnim lijekovima, kao i uzimanja hormonskih, te proteinskih suplemenata

• Korištenje antikoagulanata

• Epilepsija

• Historijat koagulopatije.

• Potrebno je izbjegavati tretman na tetovažama i dijelovima s trajnom šminkom.

Napomena: Laserski tretmani za uklanjanje dlaka mogu izmijeniti izgled tetovaže i trajne šminke. Ako imate tetovažu na dijelu kože koji želite tretirati, trebalo bi izbjeći područje tetovaže!

 

 

TOK TRETMANA

 

Nakon nanošenja hidrogela, ručka lasera prislanja se na kožu i pomiče preko područja koje se tretira. Tretman trajne depilacije je veoma ugodan zahvaljujući sistemu hlađenja kože koji je ugrađen u laser.

Možda ćete osjećati blagu toplinu ili peckanje za vrijeme tretmana.

Važno je podvrgnuti se tretmanu nekoliko puta u intervalu od 4 sedmice za tretmane na licu I 6 do 8 sedmica na ostalim dijelovima tijela iz razloga, zato što dlake rastu u određenim fazama, a melanin koji sadrži osnovu dlake povezan je s korijenom samo u fazi rasta.

Različite vrsta dlaka u toj se fazi uvijek nađu u različito vrijeme. Što znači da od osobe do osobe ovisi koliko je tretmana laserske depilacije potrebno i treba li prestati s tretmanima nakon godinu dana.

Tretman malog područja, poput gornje usne, može potrajati svega par minuta.

Tretman većeg područja, poput leđa, može potrajati duže

 

NEŽELJENI EFEKTI TRETMANA

 

Postoje sljedeći rizici:

• Težak ili produžen eritem (crvenilo) i edem (oticanje) 2-24 sata nakon tretmana, koji može trajati nekoliko sedmica.

• Iritacija, svrab, blago peckanje ili bol (slično opekotinama od sunca) mogu se javiti u roku od 48 sati od tretmana na tretiranom mjestu.

• Plikovi ili erozije epidermisa mogu se razviti i ostati vidljivi od nekoliko dana do nekoliko sedmica nakon tretmana.

• Oštećenje očiju od odsjaja ili dugotrajna, nezaštićena izloženost laserskoj svjetlosti. Zaštitne naočale (odgovarajuće za talasnu dužinu) moraju se nositi uvijek tokom tretmana da bi se spriječile povrede oka.

 

MOGUĆE NUSPOJAVE TRETMANA

 

• Neprijatnost kada se aktivira laserski impuls – neki pacijenti doživljavaju različite stepene nelagodnosti. Neki pacijenti opisuju osjećaj kao bockanje, dok ga drugi upoređuju s pucanjem gumice ili peckanjem koje može trajati do jedan sat poslije tretmana. Većina pacijenata tolerira osjećaj za vrijeme tretmana, ali neki pacijenti mogu zahtijevati lokalnu anesteziju.

• Oštećenje prirodne teksture kože – u nekim slučajevima može se formirati krasta ili plik. Potrebno je pratiti uobičajenu proceduru za zbrinjavanje rane.

 

ZAŠTITA OČIJU

 

• Bitno je da svi prisutni u prostoriji tokom tretmana (pacijenti i medicinsko osoblje) zaštite oči nošenjem preporučenih Alma Laser zaštitnih naočala.

 

NJEGA NAKON TRETMANA

 

• Hladno (ne smrznuto) pakovanje treba upotrijebiti odmah nakon tretmana kako bi se ohladila tretirana oblast, radi smanjenja otoka i olakšanja tegoba. Mogu se koristiti ranije rashlađeni jastučići od gaze 10×10 prethodno natopljeni vodom.

• Treba voditi računa da se spriječi traumatizacija tretirane površine prvih četiri ili pet dana nakon tretmana: izbjegavajte vruće kupke, aerobne vježbe, masažu, itd.

• Izlaganje sunčevoj svjetlosti – pacijenti treba da koriste visoki faktor zaštite od sunca (SPF> 30) i štite tretiranu površinu od izlaganja direktnoj sunčevoj svjetlosti bar jedan mjesec nakon tretmana. Sunčanje nakon tretmana može povećati regeneraciju melanina, što može dovesti do hiper-pigmentacije.

• Šminka – može se koristiti već dan nakon tretmana, osim ako se pojave plikovi ili kraste. Pošto je koža osjetljiva u tom periodu, treba voditi posebnu brigu prilikom uklanjanja šminke kako bi se izbjeglo oštećenje kože, što može prouzrokovati infekcije u oblasti tretmana.

• Ako je oblast tretmana izložena prljavštini, treba je prekrivati tkaninom (odjećom) u narednih 10 dana. Potrebno je izbjegavati grube sportove ili slične aktivnosti nekoliko dana nakon tretmana, dok se koža ne vrati u normalno stanje.

 

CIJENA Pogledajte cijene laserske epilacije klikom ovdje.

Dr sci med Nedžad RUSTEMPAŠIĆ
Vaskularna hirurgija

Objavio je preko 30 stručnih radova iz oblasti vaskularne hirurgije u referentnim naučnim časopisima. Kao autor/koautor napisao je 5 knjiga iz oblasti vaskularne i opće hirurgije među kojima je i knjiga o laserskom tretmanu proširenih vena koja je napisana 2016. godine. To je ujedno i prva knjiga na ovu temu u našoj regiji. Dugogodišnji je edukator velikog broja vaskularnih hirurga u čitavoj BiH a u zvanju docenta predavao je na Katedri za hirurgiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Uradio je preko 3000 operacija na krvnim sudovima, a tokom svog dvadesetdvogodišnjeg angažmana na KCUS-u obavljao je funkciju šefa Odjela za vaskularnu hirurgiju i šefa Klinike za vaskularnu hirurgiju. Kao član transplantacionog tima uspješno je obavljao transplantacije bubrega uključujući i prvu nesrodnu transplantaciju bubrega u historiji KCUS-a. Prvi je vaskularni hirurg iz BiH koji je započeo sa tretmanom proširenih vena savremenom laserskom metodom od 2011. god.

Obrazovanje

 • 2013. god. - Doktor medicinskih nauka
 • 2010. god. - Magistar medicinskih nauka
 • 2010. god. - Subspecijalista vaskularne hirurgije
 • 2006. god. - Specijalista opšte hirurgije
 • 2000. god. - Doktor medicine

Dosadašnja stručna edukacija:

 1. 2006. god. NAL Hospital, Throllatan, Švedska - usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 2. 2007. god. Brno, Bolnica Sveta Ana, Češka Republika, usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 3. 2007. god. Bolnica Zvezdara, Beograd, Srbija workshop:Konstrukcija AVF (arteriovenske fistule) za potrebe hemodijaliznog tretmana.
 4. 2009. god. Oslo, Norveška, Edukacija u sklopu Evropskog udruženja vaskularnih hirurga: Kurs kolor doplera pregleda ekstremitetnih i vratnih arterija.
 5. 2009. god. Oslo, Norveška. Edukacija u sklopu Evropskog udruženja vaskularnih hirurga: Praktično usavršavanje karotidne endarterektomije.
 6. 2010. god. KCUS, NIR, škola (kurs ) kolor doplera
 7. 2011. god. Bolnica Nal, Trollhattan, Švedska - bazični kurs za endovaskularne intervencije.
 8. 2011. god. Ljubljana, Slovenija, Odjel kardiovaskularne hirurgije, Univerzitetsko klinički centar Ljubljana, Slovenija: Usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 9. 2011. god. Maribor, Slovenija, Odjel za vaskularnu hirurgiju Univerzitetsko klinički centar Maribor: Usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 10.  2012. god. Bolnica Nal, Trollhattan, Švedska: Obrada podataka za izradu doktorske disertacije pod mentorstvom prof. dr Johana Tjarnstroma, šefa vaskularne hirurgije Regionalne bolnice NAL.
 11. 2012. god. Istanbul Turska; trening za laserski tretman proširenih vena i tretman proširenih kapilara (prof. dr Kürşat Bozkurt).
 12. 2013. god. Beograd, Srbija. Laserski tretman proširenih vena (Dr Petar Dragić).
 13. 2014. god. Maastricht, Nizozemska, Evropski venski centar za trening Evropskog udruženja vaskularnih hirurga: Savremeni endovaskularni tretman proširenih vena
 14. 2015. god. Bon, Univerzitetska Klinika, Njemačka, Savremeni endovaskularni tretman proširenih vena
 15. 2015-2016. god. Federalno ministarstvo zdravstva BiH i Ekonomski fakultet u Sarajevu: Edukacija iz zdravstvenog menadžmenta (SHCE 1,2,3)
 16. 2017. god. Riga, Latvija, Internacionalni flebološki master kurs, endovenska termalna ablacija u modernom tretmanu proširenih vena
 17. 2022. god. Istanbul, Turska, International Union of Phlebology/ L'Union Internationale de Phlébologie (UIP), napredni kurs ultrasonografije
 18. 2023.god. Amsterdam, Holandija, European College of Phlebology - ECoP kurs