labioplastika-naslovnica-900

Labioplastika – Operativni zahvat korekcije stidnih usana

Labioplastika, koja se naziva i estetska vaginalna hirurgija, je hirurški zahvat kojim se smanjuje i/ili preoblikuje unutrašnju kožu (labia minora) koja pokriva ženski klitoris i vaginalni otvor.

U nekim slučajevima, žene imaju veoma velike stidne usne na jednoj ili na obje strane i mogu osjetiti bol tokom seksa ili tokom dnevnih aktivnosti. Vožnja bicikla, jahanje konja, nošenje uske odjeće postaje bolno ili nelagodno. Neke žene nemaju nelagodu, ali se osjećaju nesigurno zbog estetike svojih stidnih usana.

Razvojem savremene estetske hirurgije sve više se traže i zahvati intimne estetske hirurgije u Našoj maloj klinici. Jedan od zahvata koji djeluje na poboljšanje izgleda intimnih dijelova kod žena je korekcija stidnih usana ili labioplastika. To je zahvat kojim se koriguju prevelike ili deformirane stidne usne kako bi se poboljšao izgled intimnog područja.

Nelagoda, nesigurnost, nezadovoljstvo kod žena

Kada izgled stidnih usana izaziva nezadovoljstvo kod žena, nesigurnost i neopuštenost prilikom seksualnog odnosa, moguće je labioplastikom poboljšati izgled vanjskog dijela spolovila. Ovim zahvatom sigurnom i jednostavno metodom estetski se uspješno i trajno koriguju nedostaci intimnog područja kod žena.

labioplastika-txt1

Ova procedura se obično izvodi ambulantno u lokalnoj anesteziji. Nanosi se jaka anestetska krema i injekcija, kako bi intervencija bila bezbolna. Nakon intervencije može se očekivati blag otok u trajanju do dvije sedmice.

Sa laganim aktivnostima se može nastaviti nekoliko dana nakon operacije, tokom kojih većina pacijenata koristi i lijekove protiv bola. Postoji više hirurških tehnika, a naš estetski hirurg će na konsultaciji će odlučiti koja od njih je pravi izbor za vas.

Ko su kandidatkinje za korekciju stidnih usana – labioplastika ?

Kandidatkinje za korekciju stidnih usana su žene koje prirodno imaju prevelike ili deformirane stidne usne, kao i žene koje tijekom godina, nakon trudnoće ili menopauze dožive promjenu intimnih dijelova koja im izaziva nezadovoljstvo. Ovim zahvatom smanjuju se i preoblikuju stidne usne.

Oporavak nakon korekcije stidnih usana

Korekcija stidnih usana relativno je brz i jednostavan zahvat koji zahtijeva kratko vrijeme oporavka. Stručnjaci iz Naše male klinike nakon zahvata savjetuju mirovanje i izbjegavanje napornih aktivnosti kako bi oporavak bio uspješan. Oporavak traje od 7 do 10 dana i nakon tog perioda nestaju postoperativne pojave. U ranoj postoperativnoj fazi moguća je pojava umjerene boli, oteklina i osjetljivosti intimnog operiranog dijela. Rijetko je moguća pojava krvarenja i upala te su potrebne mjere opreza kako bi se smanjio rizik.

Labioplastika se izvodi kako bi se bolje definisale unutrašnje stidne usne. Postupak traje oko sat vremena. Rezovi na labijama obično zarastaju brzo i rijetko su primijetni.

  • Objavljeno 12/08/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...