Labioplastika – estetski zahvat koji vraća samopouzdanje i užitak

Labioplastika ili korekcija stidnih usana predstavlja operativni zahvat smanjivanja ili preoblikovanja malih usana vagine u smislu postizanja prijašnjeg izgleda. Operacija stidnih usana nije samo estetska nego i funkcionalna. Stidne ili male usne (lat. Labia minora) čine vanjski dio ženskog spolnog organa te kao takve igraju važnu ulogu u spolnom životu, higijeni, ali i svakodnevnim tjelesnim aktivnostima žene. Prekomjerno razvijene stidne usne mogu predstavljati funkcionalni, ali i estetski nedostatak. One zahtjevaju viši stupanj higijene, a kod sporta i ostalih tjelesnih aktivnosti mogu izazivati i iritaciju lokalnog područja.

”Podmlađivanjem” rodnice sužava se njen promjer, što pridonosi postizanju većeg seksualnog užitka. Višak stihnih usana ucrtava se na odjeći, stvarajući nelagodu. Žene o ovom problemu rijetko pričaju, a ovaj problem može stvoriti ozbiljne psihičke probleme. Ovaj operativni zahvat se najčešće izvodi kod žena koje su rađale. Kao i u pripremi nekih drugih operacija i ovdje se od estetskog kirurga traži smisao za oblikovanje i proporcije.

Preoperativna priprema

Prilikom preoperativne pripreme posebno se vodi računa o željama pacijentice kako bi se odstranila optimalna količina kože i potkožnog tkiva i kako bi se postigao željeni rezultat. Potrebno je skrenuti pažnju ukoliko imate koagulopatije, oboljenja štitne žlijezde, povišen krvni pritisak, bubrežno ili srčano oboljenje, te ukoliko uzimate antikoagulante (Aspirin, Andol, Plavix, Sintrom).

labioplastika-izgled

Operativni zahvat

  • Anestezija: Operativni zahvat se najčešće radi u lokalnoj anesteziji ali se rijetko po zahtjevu pacijentice može raditi i u općoj endotrahealnoj anesteziji.
  • Trajanje: Trajanje operatvnog zahvata je oko 30 minuta.

Postoperativni tok

Nakon operacije (labioplastika) pacijentica odmah ide kući. Ordiniraju se antibiotici i analgetici po potrebi. Preporuka je mirovanje tri dana nakon čega se vraćate lakšim poslovima. Teži fizički napori i seksualni odnosi mogući su nakon 15 dana. Nakon perioda oporavka, koji traje do dvije sedmice, stidne usne su u potpunosti u skladu s anatomijom okolnog područja te se pacijentice više ne žale na lokalnu iritaciju, smjetnje u spolnom životu, higijeni, sportu i ostalim tjelesnim aktivnostima.

Kao i kod drugih operacija moguća je upala i krvarenje o čemu će vas stručni tim Naše male klinike upoznati tokom konsultacija. Uz pridržavanje datih instrukcija i savjeta smanjuje se rizik od ovih komplikacija.

Za više informacija i konsultacije oko operativnog tretmana labioplastike koje nudi Naša mala klinika pozovite nas na tel: 033 222 212 ili putem e-mail adrese info@nasamalaklinika.net

  • Objavljeno 10/04/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...