Korekcija podbratka u estetskoj hirurgiji

Podbradak nastaje kao posljedica opuštanja mišića na vratu i nakupljanja masnog tkiva. Njegov nastanak povezuje se s naslijeđem i posljedica je starenja. Često je vezan uz prekomjernu debljinu, ali se nađe i kod osoba koje nisu sklone debljanju.

Problem podbratka ili duple brade kod mlađih osoba najbolje se može riješiti liposukcijom ili laserskom lipolizom kojom se odstranjuje suvišak masnog tkiva. Mlade osobe posjeduju dobar tonus i elastičnost kože koja nakon zahvata vraća lijepu konturu vratu. Kod starijih osoba, kod kojih osim suviška masnog tkiva, još nalazimo višak naborane, neelastične kože potrebna je kombinacija liposukcije i zatezanja mišića ispod brade i ponekad zatezanja kože cijelog vrata – lifting vrata

Problem nastanka podbratka

Kod mladih osoba kod kojih se na tom području akumulira masno tkivo, a dijetom se ne postiže učinak, najbolji je izbor liposukcija.
Kod starijih osoba, najčešće se osim nakupljanja masnog tkiva javlja i problem opuštenih struktura, pa vrat „visi“ te je neophodno učiniti i dodatnu korekciju zatezanja. Operacija podbratka je moguća u lokalnoj ili općoj anesteziji, što zavisi od opsežnosti zahvata.

Ukoliko se radi samo liposukcija podbratka, ožiljci su gotovo neprimjetni i izgledaju poput mladeža. Kod starijih osoba uz odstranjivanje masnih naslaga često se odstranjuje i višak kože, a u tom slučaju se najefektniji rezultati ostvaruju u kombinaciji sa face-liftingom ili zatezanjem vrata. Budući da se pri odstranjivanju viška kože rez pravi ispod brade, nakon intervencije biće neuočljiv, a po potrebi ga je moguće lako prekriti šminkom.

Postoperativni period

Već nekoliko sati nakon korekcije podbratka možete ići kući. Sedmicu do dvije sedmice poslije operacije, savjetuje se nošenje kompresivnog zavoja kako bi se postigli najbolji rezultati i ubrzao proces oporavka. Sljedećih mjesec dana potrebno je da nosite kompresivni zavoj noću i izbjegavate zahtjevnije fizičke aktivnosti.

  • Objavljeno 02/07/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...