blefaroplastika-naslovnica

Korekcija kapaka – estetski zahvat blefaroplastike

Zbog starenja ili nekih zdravstvenih stanja može se formirati višak kože na gornjim i donjim kapcima. Zbog opuštanja kapaka može vam se čak smanjiti vidno polje. Zahvat blefaroplastike ili podizanje kapaka (korekcija kapaka) je zahvat kojim se koriguju vjeđe.

Šta je zahvat blefaroplastike ili podizanje kapaka (korekcija kapaka)?

Korekcija kapaka ili blefaroplastika ili podizanje kapaka rješava vašu potrebu za ispravljanjem obješenih i vrećastih kapaka. Ovim estetsko funkcionalnim hirurškim zahvatom mogu se korigovati gornje vjeđe i vrećasti nabori ispod očiju. Također se mogu smanjiti bore zbog viška kože oko očiju.

Za koga je primjeren zahvat blefaroplastike?

Starenjem se mogu formirati nabori zbog viška kože, hipertrofije periokularnih mišića i izraženog masnog tkiva iznad i ispod očiju, zbog čega osoba izgleda starija i umornija nego što jest.

To se događa jer koža s vremenom prirodno slabi, gubeći zbog toga elastičnost i čvrstinu. Gornji kapci počinju se opuštati. Ponekad ovo stanje smanjuje vidno polje i ometa vid. Vrećice ispod očiju i obješena koža obično se pogoršavaju s godinama. Vrlo često vam daju umoran izgled, što može smanjiti vaše samopouzdanje. Dobna granica za ovu operaciju ne postoji.

Kako se izvodi blefaroplastika?

Operacija se provodi u lokalnoj anesteziji. Budni ste tokom zahvata koji traje 30-45 minuta po oku, ovisno o anatomskoj građi vašeg kapka. Zahvat se može izvesti na gornjim i donjim očnim kapcima, odvojeno ili istodobno.

Anestetik se nježno aplicira tankom iglicom u područje kože oko očiju uz minimalnu nelagodu koja traje najviše 1 minutu, nakon čega zahvat postaje u potpunosti bezbolan.

Kod gornje blefaroplastike

Rez kože se postavlja u prirodnom naboru gornje vjeđe tako da je ožiljak, nakon završenog cijeljenja, praktično nevidljiv. Odstranjuje se višak kože na kapcima i ako je potrebno masni jastučić u medijalnom dijelu kapaka.

blefaro-txt

Donja blefaroplastika

Izvodi se transkonjunktivalnim putem, dakle rezom u sluznici unutar donje vjeđe, ili najčešće u kombinaciji s rezom kože odmah ispod donjih trepavica koji također ne ostavlja vidljiv ožiljak. Odstranjuje se višak kože na kapcima i ako je potrebno masni jastučići na kapcima.

Odluci o operaciji prethodi detaljan razgovor i pregled. Tom prigodom naš estetski tim će pacijentu objasniti prirodu problema i realne mogućnosti njegove korekcije. Konačna odluka i preporuke našeg tima ovise o rezultatu pregleda i mjerenja položaja i elastičnosti kože i potkožnog tkiva obrva, vjeđa, suzne žlijezde i obraza. Blefaroplastika, operacija kapaka se izvodi u lokalnoj, potenciranoj anesteziji, što pretpostavlja pregled kod našeg anesteziologa i laboratorijske pretrage.

Nakon operacije na kapke se postavlja zaštita od flastera, a u oko se mogu kapati kapi za sprječavanje upale i iritacije. U prvih 24h preporučuje se hlađenje oka pomoću hladnih obloga ili leda, te mirovanje u polusjedećem položaju. Šavovi se vade petog dana nakon operacije, a povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon desetak dana, ovisno o individualnoj situaciji. U sedmicama poslije operacije otečenost kapaka postepeno se smanjuje, a konačni rezultat može se očekivati nakon 6 mjeseci.

  • Objavljeno 18/12/2020
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...