Karpalni tunel

Sindrom karpalnog tunela se javlja kao posljedica pritiska na medijalni nerv u karpalnom tunelu. Kroz taj tunel, iz podlaktice u šaku, ulazi nerv medianus, ali i tetive mišića koje pokreću prste. Tetive su obložene tankom sinovijalnom opnom koja ih podmazuje i olakšava njihovo klizanje i pokretanje. Ta je opna osetljiva na svaki dugotrajniji napor i nadražaje. Svaki neželjeni nadražaj kao što je povreda, upala, degenerativna promena, spoljašnji pritisak na tunel, može izazvati zadebljanje ovojnice, što smanjuje prostor u karpalnom tunelu dovodeći do pritiska i gnječenja medianusa. Iz tih razloga se javljaju trnci u prstima šake, kao i osjećaj žarenja.

Ako pritisak dostigne stepen na kom nerv ne može da obavlja funkciju, javljaju se trnci i osećaj žarenja u prva tri prsta i polovini četvrtog prsta šake i bol koji je naročito izražen noću. Bol i trnci šire se u dlan i prste, ali se mogu širiti i u lakat i rame. Ako je kompresija dugotrajna ili intezivna dolazi do promjena na mišićima šake, oni hipotrofiraju što dovodi do gubitka snage i nesigurnosti pri hvatanju prstima i slabljenja i gubitka osećaja.

Preoperativna priprema

Potrebno je skrenuti pažnju ukoliko imate koagulopatije, oboljenja štitne žlijezde, povišen krvni pritisak, bubrežno ili srčano oboljenje, te ukoliko uzimate antikoagulante (Aspirin, Andol, Plavix, Sintrom).

Operativni zahvat

  • Anestezija: Operativni zahvat se izvodi se u regionalnoj anesteziji (aksilarni blok), ali se po zahtjevu pacijenta može izvršiti u općoj endotrahealnoj anesteziji.
  • Trajanje: Trajanje operativnog zahvata je oko 45 minuta.

Postoperativni tok

Nakon operacije odmah idete kući. Nosite povez na šaci. Olakšanje se osjeti odmah poslije operacije. Konci se skidaju deseti postoperativni dan. Redovnim aktivnostima vraćate se za dvije sedmice. Ponekad je potrebna fizikalna terapija kako bi se vratila puna funkcija šake. Naše ljubazno osoblje će da Vam pojasni sve korake.

Komplikacije

Komplikacije su rijetke. Mogu se javiti infekcije, hematomi, a ponekad i slični simptomi kao i prije operacije.

Više informacija o cijeni ove usluge možete pronaći na stranici cjenovnik

Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Pogledaj ostale usluge
Datum objave: 05/10/2018
Abdominoplastika - zatezanje stomaka je hirurški zahvat koji podrazumijeva odstranjivanje viška kože i masti sa srednjeg i donjeg dijela stomaka uz zatezanje mišića trbušnog zida. | PROČITAJ VIŠE...
Datum objave: 01/12/2017
Dermapen - terapija mikroiglicama je proizvod osmišljen za pomlađivanje kože prirodnim putem tako da potiče kožu na obnavljanje stvaranjem elastičnih vlakana i kolagena. | PROČITAJ VIŠE...