Kako operacijom riješiti klempave uši

Problemi sa klempavim ušima

Klempave uši kod dvogodišnjeg djeteta mogu izgledati slatko, ali što je dijete starije, ova anomalija mu sve više počinje smetati i predstavljati kompleks. Roditelji se počinju plašiti da će dijete patiti zbog toga i da će ga druga djeca zadirkivati. Djeca se počinju stidjeti klempavih ušiju. Djevojčice ne mogu napraviti frizuru koju bi željele, jer im uši previše strše. Klempave uši vrlo brzo primijete i vršnjaci, pa su djeca s takvim ušima često mete zadirkivanja, ismijavanja, pa čak i društvene izolacije.

Klempavost je nasljedna

Klempavost je nasljedna karakteristika, a ponekad može da bude i posljedica štetnih uticaja u majčinom stomaku, a statistika pokazuje da je češće nasljeđuju dječaci. Iako ova anomalija ne utiče na sluh i zdravlje djeteta, klempavost može da bude veliko psihičko opterećenje i da stvori komplekse od kojih se dijete teško oslobađa, posebno kada krene u vrtić ili školu, pa je zbog ove osobenosti izloženo podsmijehu i ruganju vršnjaka. Devojčice su posebno osjetljive, pa se može dogoditi da zbog toga budu vrlo povučene, da ne žele da vežu kosu i da stvaraju pogrešnu predstavu o svom izgledu.

To može jako loše uticati na samopouzdanje i pravilno formiranje ličnosti, stoga se roditeljima preporučuje da ne zanemaruju ovaj problem, naročito ako ga dijete stalno naglašava i ako ga klempave uši opterećuju.

otoplastika-txt1

Korekcija ušiju se ubraja među najčešće i najjednostavnije zahvate u estetsko-korektivnoj hirurgiji. Ovim zahvatom se koriguje položaj i oblik ušnih školjki, koje su suviše istaknute i odvojene od glave (klempave uši). Operacija ušiju obuhvata i različite deformitete ušnih školjki koji su urođeni ili su posljedica povreda i infekcija. U slučajevima djelimično ili potpuno nerazvijenih ušnih školjki moguća je njihova rekonstrukcija.

Priprema djece za operaciju klempavih ušiju

Prije nego što se opredijelite za korekciju ušiju operativnim putem, trebali biste da razgovarate sa djetetom, te mu objasnite da to nije ništa strašno i da lako može da se riješi.

U Našoj maloj klinici sama operacija ne traje dugo i tokom nje se hirurškim putem smanjuje ugao između ušne školjke i glave. Dijete se istog dana otpušta kući, nosi traku, kapicu ili povez oko glave dok sve ne zaraste i uglavnom je sve gotovo nakon samo nekoliko dana. Važno je i da dijete narednih desetak dana redovno dolazi kod nas na previjanja i kontrole, a nakon toga se može vratiti u školu.

Operacija klempavih ušiju – cijena

U Našoj maloj klinici cijena operacije klempavih ušiju iznosi 1000 – 1500 KM.

Saznajte više o operaciji klempavih ušiju na sljedećem linku: https://nasamalaklinika.net/korekcija-usiju/

  • Objavljeno 05/07/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...