Kako i kada su žene počele da se depiliraju i riješavaju dlačica

Svaka žena se barem nekoliko puta u životu zapitala ko je izmislio depilaciju, zašto ju je izmislio i zašto i otkad žene skidaju gotovo sve moguće dlake s tijela.

Pojačana dlakavost je problem koji muči veliki broj žena, ali i muškaraca. Najčešće predstavlja kozmetički problem koji na osobu ima i jak psihološki utjecaj. Britvice, vosak ili krema za depilaciju postali su sastavni dio života svake žene koja kožu želi održavati glatkom i bez dlačica.

No, savremene i sve naprednije metode omogućavaju da ih se riješite zauvijek, uz upotrebu posebnih lasera. Grci su, navodno, prvi narod koji je posramljivao žene zbog njihovih stidnih dlaka, a upravo su u to vrijeme i žene i muškarci diljem Egipta brijali gotovo sve dlake s tijela. Pincetama, kamenjem i pčelinjim voskom uklanjali su dlake ispod pazuha, na licu, nogama i rukama.

Zatim je u 16. vijeku kraljica Elizabeta I postavila trend potpunog uklanjanja dlaka s lica, pa čak i obrva. 1700-ih godina žene su napokon mogle raditi što god su htjele sa svim mogućim dlakama na vlastitome tijelu, ali onda su dvojica muškaraca izmislila britvice. Prva je britvica namjenjena isključivo ženama proizvedena 1900-ih godina, a tada je postavljen i novi trend – brijanje dlaka ispod pazuha.

Zahvaljujući inovativnim, najnaprednijim tehnologijama integrisanim u Alma Soprano ICE lasere za epilaciju, tretmani za uklanjanje neželjenih dlačica su bezbolni, brži nego ranije, bezbijedni za sve tipove kože u svako doba godine i omogućavaju uklanjanje i svjetlijih dlaka.

Alma Soprano ICE model 2017

Ovaj aparat posjeduje sonde koje generiraju laserske snopove u više talasnih dužina Alex 755 nm i Speed 810 nm čime je omogućen tretman svih tipova kože u svako doba godine.

Soprano ICE koristi SHR metodu Alma lasera. U dermis prodire veliki broj kratkih laserskih impulsa kojima se kumulativno postiže potrebna temperatura za uklanjanje dlačica, a pri tome ne stvara bol jer ne zagrijava okolnu regiju i tkivo. Posebna ICE™ tehnologija integrisana u Soprano ICE jako i efikasno rashlađuje površinu kože, čime sprječava osjećaj bola i površinska oštećenja kože i opekotine.

In-motion tehnika podrazumijeva ponavljajuće pomijeranje aplikatora preko tretirane oblasti, čime je omogućena bolja pokrivenost same regije koja se epilira, a dodatno čini sam tretman mnogo ugodnijim od tehnka koju koriste raniji laseri.

Da bi se to postiglo, energija lasera mora prodrijeti nekoliko milimetara u kožu kako bi se dosegnuo korijen dlačica. U trenu kada dopre do melanina (pigment) u dlaci, svijetlost se apsorbira i pretvori u toplotu koja uništava dlačice.

Što je dlaka tamnija, deblja i gušća to je apsorpcija veća. Uništavaju se samo dlačice u fazi rasta, pa je za postizanje potpunog rezultata tretman potrebno ponoviti 4 do 6 puta.

Rezultat tretmana također ovisi o eventualnim endokrinološkim problemima, te genotipu klijenta. Kako bi se postigla što veća učinkovitost, bitno je dogovoriti plan tretmana sa specijalistom, ovisno o vašem tipu kože i kose. Povremeni tretmani održavanja bi, također mogli biti potrebni.

Najčešće se laserski tretiraju noge, pazusi, gornja usna, brada, bikini područje, intimna zona i ruke. Međutim, neželjene dlačice moguće je ukloniti s gotovo svakog dijela tijela, izuzev kapaka i područja očne jabučice.

  • Objavljeno 21/07/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...