metabolizam-naslovnica-900

Kako ishranom ubrzati metabolizam

Metabolizam je u osnovi proces pretvaranja hrane koju jedemo u energiju. Kada imamo sporiji metabolizam, možemo doživjeti stvari poput debljanja, umora ili suhe kože. Postoje neki faktori koji utječu na brzinu ili usporavanje funkcioniranja našeg metabolizma, poput starosti i genetskog sastava, koje jednostavno ne možemo kontrolisati.

Međutim, postoje faktori koje možemo kontrolisati, poput hrane koju jedemo, koji nam mogu pomoći da postignemo brži metabolizam i poboljšamo opće zdravlje.

Jaja

Što se tiče ubrzanja metabolizma, unos velike količine proteina je ključan. Jaja su odličan način za povećanje razine proteina jer obično imaju malo masti i kalorija. Prema Buracku, ova hrana bogata proteinima povećava našu stopu metabolizma zbog nečega što se naziva većim termičkim učinkom.

“Oni zahtijevaju više energije iz vašeg tijela da ih probavi, što se naziva i većim termičkim učinkom (TEF) hrane. Tako mogu povećati vašu brzinu metabolizma”, kazao je.

Vaše tijelo će potrošiti više energije za preradu proteina iz jaja, ali ćete se i kasnije osjećati manje gladi.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke pouzdan su način zdrave prehrane kada ste u žurbi i trebate brzu užinu, a dolaze s prednostima za ubrzanje metabolizma.

“Konzumiranje orašastih plodova ili sjemenki daje vam sve što je potrebno ne samo za stabilizaciju šećera u krvi i zadržavanje između obroka. Međutim, oni su prijenosna hrana koja prirodno sadrži sva tri makro-ugljikohidrata, proteine ​​i masti”, kazao je.

Jedan od najbržih načina za usporavanje metabolizma je ne jedenje dovoljno hrane tokom dana, pa je držanje oraha ili sjemenki u blizini za brzu užinu odličan način za ubrzavanje metabolizma.

“Možete nositi pojedinačno pakovanje orašastih plodova u torbi i osigurati se prije nego što vas uhvati glad”, kaže Burack.

Metabolizam-brzo-800

Začinjena hrana

Začini su poznati po tome što su odličan način za ubrzavanje metabolizma. Prema istraživanju British Journal of Nutrition, začini poput đumbira, crnog bibera, senfa i hrena povećali su metaboličke procese mirovanja.

“Neka istraživanja također pokazuju da začinjena hrana poput ljutog umaka može privremeno povećati vašu stopu metabolizma zbog kapsaicina, hemikalije koja se nalazi u čili papričicama”, kaže Burack.

Voda

Iako tehnički voda nije hrana, ona je jedna od najvažnijih komponenti u poticanju i održavanju brzine metabolizma.

“Ne samo da vas voda održava sitim i kontrolirate glad dok vam ispunjava želudac. Međutim, pomaže u metabolizmu, probavi i apsorpciji hrane i održavanju redovnog pražnjenja”, navodi.

Ovo zvuči dovoljno jednostavno, ali svi znamo da može biti teško unositi dovoljno vode tokom cijelog dana, pogotovo uz naporan raspored.

Avokado

“Avokado vas održava sitim, a prepun je vitamina, minerala, vlakana i masnoća zdravih za srce”, kaže Burack.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrition Journal, za avokado je zapravo poznato da snižava metabolički sindrom kod odraslih, što je grupa stanja poput visokog šećera u krvi, viška tjelesne masti i visokog šećera u krvi koji povećavaju šanse osobe za srčane bolesti.

  • Objavljeno 24/08/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...