izlaganje-suncu-naslovnica-900

Kada vam organizam govori da ste bili previše na suncu

Postoje simptomi koji otkrivaju da ste izloženi previše suncu te biste ih trebali prepoznati i reagirati na vrijeme. Mjere prevencije su izbjegavanje prekomjerne izloženosti suncu i upotreba zaštitnih sredstava protiv sunčevih zraka kada se boravi na suncu, a to je pogotovo potrebno kod osoba s povećanim rizikom za razvoj raka kože. Posebno treba čuvati djecu mlađu od 15 godina i osobe svjetlije puti.

Prestali ste se znojiti te ste izloženi previše suncu

Znojenje je način na koji vaše tijelo regulira temperaturu i hladi vas. Ako se ne znojite nakon boravka na suncu, a koža vam je vruća i suha, moguće je da ćete doživjeti toplotni udar. Ukoliko imate ovakve simptome, pomaknite se sa sunca ili eventualno potražite medicinsku pomoć.

Imate bore

Bore su obično znak starenja, ali mogu biti i znak raspadanja kolagena i vlakana uzrokovanih prekomjernim izlaganjem UV zrakama. Ako ste zabrinuti zbog nastanka bora, poduzmite mjere predostrožnosti redovnim korištenjem kreme za sunčanje.

Imate osip

Osip od vrućine javlja se češće kod djece, ali se može primijetiti i kod odraslih. Kad se znojni kanali ispod kože zaustave, osip se može razviti u obliku žuljeva ili crvenih kvrga. Najčešće se pojavljuje na mjestima gdje su nabori na koži. Osip od vrućine najbolje se može liječiti zadržavanjem na hladnom mjestu i održavanjem pogođenog područja suhim. Nosite široku odjeću kako biste izbjegli daljnje pogoršanje osipa.

Grčevi u mišićima

Oštri bolovi, grčevi ili trzanje tokom izvođenja fizičke aktivnosti na suncu tipičan su znak toplotnih grčeva, što može biti simptom iscrpljenosti toplotom. Znojenje na suncu može smanjiti nivo soli i hidratacije, što uzrokuje grčeve i bol u mišićima. Ako se pojave grčevi dok ste na suncu, sjednite na hladno i zasjenjeno mjesto i pijte puno tekućine. Pričekajte nekoliko sati prije nastavka tjelesne aktivnosti kako biste izbjegli toplotni udar. Ako vam se grčevi ne povuku nakon jednog sata, potražite ljekarsku pomoć.

Doživljavate vrtoglavicu ili zbunjenost

Vrtoglavica ili zbunjenost znaci su toplotnog udara. Toplotni udar ozbiljniji je od ostalih stanja izazvanih prekomjernim izlaganjem vrućini, pa ako sumnjate da vi ili neko vaš pokazuje simptome toplotnog udara, nemojte čekati da se simptomi pogoršaju, već odmah pozovite pomoć.

Osjećate umor

Ako osjećate intenzivan umor, vrtoglavicu ili imate nesvjestice dok provodite vrijeme po jakoj vrućini, možda patite od toplotne sinkope. Toplotna sinkopa ili ortostatska vrtoglavica nastaje kada izlaganje visokim temperaturama smanjuje protok krvi do mozga.

Dugotrajno stajanje ili prelazak sa sjedenja na stajanje nakon što ste duže vrijeme bili statični može pogoršati stanje. Dehidracija, koja smanjuje ukupan volumen krvi također je glavni faktor koji doprinosi tome. Ako doživljavate toplotnu sinkopu, ne boravite previše na suncu i rehidrirajte svoje tijelo tekućinama.

Imate glavobolju i mučninu a bili ste izloženi previše suncu

Pulsirajuća glavobolja i mučnina također su znakovi da doživljavate toplotni udar i ukazuju da biste trebali odmah potražiti medicinsku pomoć. Povraćanje, ubrzan puls i crvenilo na koži također su ozbiljni pokazatelji da imate toplotni udar.

  • Objavljeno 11/10/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...