Izgled operativnog zahvata blefaroplastike na Našoj maloj klinici u Sarajevu

Blefaroplastika, ili operativni zahvat “podmlađivanja” kapaka predstavlja jedan od najčešćih hirurških zahvata na kapcima. Operativnim zahvatom blefaroplastike se može ukloniti ne samo višak kože na gornjim kapcima, nego i podočnjaci koji su čest pratilac starenja i javljaju se uvijek na donjim kapcima.

Kandidati za ovaj operativni zahvat su sve osobe kojima gubitkom tonusa gornjih vjeđa dolazi do preklapanja kože preko gornje vjeđe. To, osim estetske, predstavlja i funkcionalne smetnje – učestalo treptanje, zamor očiju, smanjeno vidno polje. Preoperativno je potrebno učiniti detaljan pregled kako bi se isključile određene bolesti kod kojih nije indicirana blefaroplastika (neke neurološke bolesti, poremećaji zgrušavanja krvi, određena oftalmološka stanja i sl.).

Prije operacije potrebno je učiniti/ pripremiti:

  • kompletnu krvnu sliku
  • mali koagulogram
  • popis alergija (posebnu pažnju obratiti na alergije na lijekove)
  • popis lijekova koje pacijent konzumira (posebnu je pažnju važno obratiti na lijekove koji razrjeđuju krv, kao što su: Aspirin, Andol, Martefarin, Varfarin, Heparin i sl.).

Operativni zahvat

Zahvat se izvodi u operacijskoj sali Naše male klinike. Uklanja se suvišak kože i masnog tkiva, a rez se radi na način da se prate kožne brazde. Tako rana zacjeljuje lakše, a ožiljak skoro u potpunosti nestaje nakon nekog vremena. Anestezija je lokalna, anestezija ide ispod kože koja će biti odstranjena, a zahvat je u cijelosti bezbolan.

Blefaroplastika gornjih kapaka

Kod korekcije gornjih kapaka, u 90% slučajeva, odstranjuje se višak kože uz odstranjenje masnog tkiva. Rez se radi iznad ruba kapka u samom „pregibu“ kako bi ožiljak nakon zahvata bio potpuno nevidljiv. Oblik i linija reza ovise o višku kože i obliku oka. U Našoj maloj klinici smatramo da pristup svakom pacijentu treba biti individualan te se linije reza markiraju za svakog pacijenta u skladu s njegovim potrebama koje uočimo kroz preglede i konsultacije.

Blefaroplastika donjih kapaka

Blefaroplastika donjih kapaka zahvat je koji se rjeđe radi nego korekcija gornjih vjeđa. Zahvat uklanja ili premješta masne jastučiće. Postoje razne hirurške tehnike kojima se koriguju donji kapci. Rezovi se nalaze unutar kapka, ispod trepavica ili na vanjskom rubu donjeg kapka. Kroz rezove se uklanja ili premješta masnoća kako bi se dobila glatka, prirodna kontura ispod kapka.

Oporavak nakon zahvata

Pacijent nakon zahvata ide kući, a potrebno je da ga iza operacije dočeka pratnja. Preko jednog oka se stavlja povez, dok se drugo oko ostavlja slobodno. Najbitnije za brzi oporavak je da se prvih nekoliko sati nakon zahvata i prvih par dana zahvatom tretirano područje hladi. To je važno radi prevencije i smanjenja eventualnog otoka vjeđa.

U periodu oporavka, dok pacijent ima šavove, potrebno je izbjegavati vlaženje reza – optimalno je držati rez na suhom. Nakon vađenja šavova (sedam dana nakon zahvata) na zaraslo područje aplicira se antibiotska krema koja se treba koristiti još sljedećih 10 dana, a iza toga se koriste klasične kreme za bolje zarastanje. Povratak na posao je moguć čim se izvade šavovi, a 2 sedmice nakon zahvata pacijentice se mogu ponovno početi šminkati.

Plastično-hirurški zahvati na licu učinili su mogućim korekciju mnogih mana lica koje često umanjuju nečije samopouzdanje. Promjenom Vašeg izgleda, korektivna hirurgija može Vam pomoći da promijenite Vaš stav prema sebi, a u tome Vam može pomoći naša ustanova i doktori Naše male klinike Sarajevo.

Ovakve tretmane je najbolje prepustiti stručnjacima plastične i estetske hirurgije, a iskustva pacijenata kažu da je osoblje Naše male klinike jedno od najstručnijih, najgostoljubljivijih i najpažljivijih kako u Sarajevu, tako i u Bosni i Hercegovini. Centar za estetsku hirurgiju Naša mala klinika nalazi se u Ulici Adila Grebe bb. Više informacija o našoj lokaciji možete pronaći klikom ovdje.

  • Objavljeno 12/03/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...