Ishod endovenske laserske ablacije varikoznih vena

Ishod endovenske laserske ablacije varikoznih vena

U Bosni i Hercegovini, prema dostupnim podacima, prije dvije godine uveden je tretman nekompetentnih površinskih proširenih vena proširenim endovenskim laserskim ablacijama (EVLA) i do sada nije objavljen nijedan dokument o rezultatima EVLA tretmana pacijenata iz naše zemlje. Htjeli smo da predstavimo naše rezultate sa EVLA tretmanom. Cilj studija je procijeniti i usporediti primarne posttreatmentne rezultate endovenske laserske ablacije (EVLA) s klasičnom hirurškom metodom liječenja proširenih vena.

Studija je bila klinička i prospektivna. Provedena je na Klinici za vaskularnu hirurgiju u Sarajevu, gdje je pedeset i osam (58) pacijenata dobilo hirurško liječenje proširenih vena, a u Centru za estetsku kirurgiju „Naša mala klinika“ u Sarajevu je liječeno šezdeset i jedan (61) bolesnik sa proširenim venama endovenskom laserskom ablacijom. Ukupno 119 pacijenata (ekstremiteta) sa patološkim refluksom samo u velikoj safenskoj veni procjenjivano je između 1. januara 2013. i 31. aprila 2014. Nakon primarnih ishoda krajnje tačke su ocijenjeni danom povratka u normalnu svakodnevnu aktivnost, pacijentu subjektivnom kvantifikacijom bola tijekom prvih sedam dana nakon intervencije, učestalost duboke venske tromboze (DVT), učestalost krvarenja iz rane koje zahtijevaju hiruršku intervenciju, učestalost hematoma perifemoznih vena i stopu infekcije.

Prema dobivenim rezultatima ova endovenska laserska ablacija (EVLA) omogućava pacijentima nakon liječenja proširenih vena bolji oporavak u smislu značajno niže post-terapijske boli, bržeg povratka u svakodnevne aktivnosti i manje incidencije modrica (hematoma).
Također je pokazalo da EVLA nije ponudila nikakve prednosti u smislu značajno niže incidencije krvarenja nakon intervencije, stope infekcije ili DVT.
OGRANIČENJA: Studija je sprovedena na pacijentima sa proširenim venama bez dermatoloških komplikacija pa je potrebna dodatna procjena, posebno u vezi sa potrebom za uključivanjem pacijenata sa C3 nivoom bolesti ili višim prema CEAP klasifikaciji. Osim toga, očekivanja pacijenata su mogla imati uticaj na subjektivnu skalu bolne ocjene jer su primili informacije o do sada objavljenim prednostima EVLA-e prije intervencije.

Ostatak teksta možete pročitati na linku: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4272832/

  • Objavljeno 01/01/2015
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...