Hronična venska bolest ili hronična venska insuficijencija

Hronična venska bolest ili hronična venska insuficijencija je bolest koja se jako često viđa u ljekarskoj praksi. Nažalost to je jako podcijenjen i marginaliziran i nedovoljno prepoznat problem.

Kod bolesnih vena nažalost dolazi do poremećaja gdje krv ide u suprotnom pravcu pa se dio te tečnosti akumulira na periferiji i javlja se edem perifernog tkiva što je jedan od prvih znakova hronične venske insuficijencije. Hronična venska insuficijencija je bolest koju ljekari skoro svakodnevno viđaju na pregledima, a statistike kažu da je problem zastupljen kod otprilike od 10 do 20 pa čak i 30 posto populacije.

Važno je skrenuti pažnju na ovaj problem hronične venske insuficijencije, koja pored posljedica po zdravlje iziskuje i izdvajanje značajnih novčanih sredstava za liječenje ukoliko se ne tretira na vrijeme.

Klasifikacija insuficijencija

Morfološka klasifikacija

  1. Insuficijencija površinskih vena donjih ekstremiteta
  2. Insuficijencija komunikantnih vena
  3. Obstrukcija i/ili insuficijencija dubokih vena

Patofiziološka klasifikacija

  1. Disfunkcija venskih zalizaka
  2. Mehaničke (obstruktivne) prepreke u venskom protoku
  3. Slabost mišićne, venske pumpe

Liječenje hronične venske insuficijencije

Za liječenje hronične venske insuficijencije posebno kod perifernih vena koriste se tri metode, a sve one se zasnivaju na principu isključenja takve vene iz cirkulacije. Laserski tretman je aktuelan od 1999. i 2000. godine u praksi u SAD-u, a u regiji se prakticira od 2007. godine, a u BiH od 2012.

kako za pacijenta i za društvo, svakodnevno treba govoriti o preveniranju ove bolesti koja se najbolje realizuje blagovremenim upućivanjem pacijenata ljekaru koji će u skladu s etabliranim normama ustanoviti dijagnozu i odlučiti se za metod liječenja.

  • Objavljeno 09/06/2022
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...