HIRURŠKO UKLANJANJE OŽILJAKA I TETOVAŽA

 

Različiti ožiljci narušavaju izgled našeg tijela bez obzira gdje se oni nalazili. Ožiljci se mogu različito razviti i variraju po obliku, boji i izgledu. Oni nastaju kao posljedica ozljede ili hirurške intervencije, a proizvod su sposobnosti ljudskog tijela za zacjeljivanjem. Ožiljci mogu smetati tijelu u normalnoj funkciji i uzrokovati ograničenja kretanja zbog skupljanja i napetosti kože. Tetoviranjem ističemo osobnost i stavove. No, kako s vremenom mijenjamo naše stavove i razmišljanja, tetovaže često postaju nepoželjne te se odlučujemo na njihovo uklanjanje.

 

Preoperativna priprema

 

Potrebno je skrenuti pažnju ukoliko imate koagulopatije, oboljenja štitne žlijezde, povišen krvni pritisak, bubrežno ili srčano oboljenje, te ukoliko uzimate antikoagulante (Aspirin, Andol, Plavix, Sintrom).

 

Operativni zahvat

 

  • Anestezija: Operativni zahvat se najčešće radi u lokalnoj anesteziji.
  • Trajanje: Trajanje operatvnog zahvata je oko 20 minuta.

 

Postoperativni tok

 

Nakon operativnog zahvata uklanjanja ožiljaka ili tetovaže idete kući. Ordiniraju se analgetici i antibiotici po potrebi. Redovnim aktivnostima se najčešće možete vratiti sutra. Konci se skidaju 7 – 12 dana u zavisnosti od regije. Nakon skidanja konaca ožiljak se tretira kremama protiv ožiljaka, kako bi bio što manje uočljiv. Naše ljubazno osoblje će da Vam proceduru pojasni.

 

Komplikacije

 

Komplikacije su rijetke. Može doći do infekcije, a kao kasna komplikacija i do stvaranja hipertrofičnih ožiljaka.

 

CIJENA (po dužnom centimetru)100 KM – 150 KM