Hirurško uklanjanje ožiljaka i tetovaža

Različiti ožiljci narušavaju izgled našeg tijela bez obzira gdje se oni nalazili. Ožiljci se mogu različito razviti i variraju po obliku, boji i izgledu. Oni nastaju kao posljedica ozljede ili hirurške intervencije, a proizvod su sposobnosti ljudskog tijela za zacjeljivanjem. Ožiljci mogu smetati tijelu u normalnoj funkciji i uzrokovati ograničenja kretanja zbog skupljanja i napetosti kože. Tetoviranjem ističemo osobnost i stavove. Međutim, kako s vremenom mijenjamo naše stavove i razmišljanja, tetovaže često postaju nepoželjne te se odlučujemo na njihovo uklanjanje. Hirurško uklanjanje ožiljaka i tetovaža je metoda kojom se uklanjaju posljedice ozljeda (ožiljci), tetovaže kao i posljedice hirurških intervencija.

Preoperativna priprema

Potrebno je skrenuti pažnju ukoliko imate koagulopatije, oboljenja štitne žlijezde, povišen krvni pritisak, bubrežno ili srčano oboljenje, te ukoliko uzimate antikoagulante (Aspirin, Andol, Plavix, Sintrom).

Operativni zahvat

  • Anestezija: Operativni zahvat se najčešće radi u lokalnoj anesteziji.
  • Trajanje: Trajanje operatvnog zahvata je oko 20 minuta.

Postoperativni tok

Nakon operativnog zahvata uklanjanja ožiljaka ili tetovaže idete kući. Ordiniraju se analgetici i antibiotici po potrebi. Redovnim aktivnostima se najčešće možete vratiti sutra. Konci se skidaju 7 – 12 dana u zavisnosti od regije. Nakon skidanja konaca ožiljak se tretira kremama protiv ožiljaka, kako bi bio što manje uočljiv. Naše ljubazno osoblje će da Vam proceduru pojasni.

Komplikacije

Komplikacije su rijetke. Može doći do infekcije, a kao kasna komplikacija i do stvaranja hipertrofičnih ožiljaka.

Više informacija o cijeni ove usluge možete pronaći na stranici cjenovnik

Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Pogledaj ostale usluge
Datum objave: 14/05/2024
Morpheus8 je uređaj za mikroiglice koji koristi radiofrekventnu energiju za remodeliranje i konturiranje lica i tijela kroz remodeliranje masnog tkiva. | PROČITAJ VIŠE...
Datum objave: 01/12/2017
Opšta hirurgija je disciplina zasnovana na principu popravljanja i rješavanja bolesti koje se ne mogu liječiti lijekovima ili drugim medicinskim metodama ali mogu hirurškim zahvatom. | PROČITAJ VIŠE...