Hirurško odstranjivanje mladeža i kožnih promjena u Našoj maloj klinici

Hirurško odstranjivanje mladeža i kožnih promjena u Našoj maloj klinici

Mladeži su nakupina pigmentiranih stanica različitih nijansi. Mladeži nisu za brigu osim kada dođe do čudnih i intenzivnih promjena koje ukazuju na nastanak melanoma.

Mladeži su pigmentirane stanice, a njihovo glavno značenje je da jesu ili mogu postati zloćudni. Sumnjive promjene koje se događaju kao što je mijenjanje boje ili rubova ukazuju na potrebnost biopsije.

Uklanjanje mladeža

Uklanjanje mladeža se može vršiti iz estetskih ili medicinskih razloga. Oba povoda su opravdana i potpuno bezbjedna ukoliko se pravilno izvede intervencija.

U zavisnosti od kliničke i dermoskopske slike, moguće je uklanjanje mladeža klasičnom hirurgijom ili laserom, o čemu odluku donosi dermatolog. Svaki uklonjeni mladež obavezno se mora poslati na patohistološku analizu radi potvrde dijagnoze. Procedura uklanjanja mladeža laserom ne omogućava slanje promjene na patohistološku analizu i ne preporučuje se. Na mjestu gde je bio mladež, a urađena intervencija uvijek ostaje neka vrsta ožiljka. Kako će ožiljak izgledati zavisi od regije sa koje je mladež skinut i metode koja se koristi.

Kako izgleda procedura uklanjanja mladeža?

Uklanjanje mladeža obavlja se u lokalnoj anesteziji, traje do 20 minuta i praćeno je blagom neprijatnošću tokom prvog dana od intervencije. Konci se uklanjaju poslije 7 do 14 dana u zavisnosti od mjesta sa kog je mladež uklonjen. Ukoliko se mladež izmjenio i postao melanom intervencija se obavlja u opštoj anesteziji a odstranjuje se cijela debljina kože na mjestu postojeće promjene kao i masno tkivo ispod kože, sve do fascije mišića. Uzorak se obavezno u potpunosti šalje na patohistološku analizu.

Šta je patohistološka analiza?

Patohistološka analiza mladeža je posmatranje uklonjenog mladeža pod mikroskopom i utvrdjivanje da li se u mladežu nalaze maligne ćelije i ako se nalaze, do koje dubine kože su se proširile.

Mogući načini za uklanjanje mladeža

Hirurško uklanjanje mladeža

Hiruško uklanjanje mladeža indikovano je u sljedećim slučajevima:

  • Ako je mladež displastičan – dermoskopom se uočava nepravilna struktura ali je još uvijek zdrav mladež.
  • Ako se mladež promjenio i dermoskopskim pregledom postoje kriterijumi za melanom.
  • Ako je mladež urođen – kongenitalni. Ovi mladeži nose za 15% veći rizik da tokom života pređu u malignitet.
  • Ako je mladež plavi, blue nevus. Plavičasto siva boja mladeža ukazuje na pigmentne ćelije u posljednjem, najdubljem dijelu kože. Također, nosi veći rizik da se tokom života promjeni.
  • Ako se mladež uklanja iz estetskih razloga ili je na mjestu česte iritacije a veći je od 7mm.

Uklanjanje mladeža laserom

Uklanjanje mladeža laserom je procedura koja se zove „shave“ ili izbrijavanje mladeža. Laserskom zrakom se mladež topi do nivoa kože ili malo dublje. Ovom metodom se uklanjaju mladeži koji nisu obojeni. Mladež ne može da se pošalje na patohistološku analizu jer ispari pod zrakom lasera. Pacijent mora biti upozoren da se na tom mjestu i dalje nalazi mladež, ali se on manje vidi. Procedura se radi isključivo iz estetskih razloga.

Preoperativna priprema

Potrebno je skrenuti pažnju ukoliko imate koagulopatije, oboljenja štitne žlijezde, povišen krvni pritisak, bubrežno ili srčano oboljenje, te ukoliko uzimate antikoagulante (Aspirin, Andol, Plavix, Sintrom).

Oporavak nakon hirurškog uklanjanja madeža

Tretman nakon tretmana traje oko 7 dana. Prvi dan nakon operacije previjaju se mjesta na kojima su se nalazili odstranjeni madeži. Poslije skidanja konaca, ako ih je bilo, tretirana mjesta nužno je mazati kremama idućih nekoliko sedmica. Kreme će vam preporučiti tim liječnika Naše male klinike. Također možete koristiti ricinusovo ulje kako bi se riješili ožiljaka, ali savjetujte se s našim liječnicima prije korištenja. U postoperativnom tretmanu ne smijete se izlagati suncu niti iritirajućim sredstvima. To znači da morate paziti na kozmetičke proizvode koje koristite ali i da se ne tuširate previše vrućom vodom.

Naš centar je opremljen medicinskim aparatima i hirurškom opremom koja se danas koristi u svijetu, a za izvođenje plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih zahvata primjenjujemo savremenu tehnologiju. U Našoj maloj klinici nudimo kvalitetan spektar operativnih zahvata tako da sve tretmane koje nudimo zapravo radimo po svjetskim standardima, jer briga o pacijentu je na prvom mjestu. Za više informacija i konsultacije oko operativnih tretmana odstranjivanje mladeža i kožnih promjena  koje nudi Naša mala klinika pozovite nas na tel: 033 222 212 ili putem e-mail adrese info@nasamalaklinika.net

  • Objavljeno 12/01/2020
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...