HIGROM – GANGLION

 

Higrom, odnosno ganglion ili ganglionska cista je promjena u vidu otoka ili kuglice koja se pojavljuje na ili oko zglobova i tetiva na šaci ili stopalu. Veličina ciste može biti manja ili veća vremenom, a najčešće je lokalizovan oko zgloba ručja i na prstima. Promjena sadrži bistru tečnost (sinovijalna tekućina) kao i normalne tetivne ovojnice, samo gušće konzistencije. Tri puta češće se javlja kod žena, a najčešće se javlja između 20. i 60. godine.

 

Preoperativna priprema

 

Potrebno je skrenuti pažnju ukoliko imate koagulopatije, oboljenja štitne žlijezde, povišen krvni pritisak, bubrežno ili srčano oboljenje, te ukoliko uzimate antikoagulante (Aspirin, Andol, Plavix, Sintrom).

 

Operativni zahvat

 

  • Anestezija: Operativni zahvat se najčešće radi u regionalnoj anesteziji (aksilarni blok), ali se po zahtjevu pacijenta može uraditi u lokalnoj anesteziji.
  • Trajanje: Trajanje operatvnog zahvata je 1 sat

 

Postoperativni tok

 

Nakon operacije odmah idete kući. Ordiniraju se analgetici i antibiotici po potrebi. Nosite povez na šaci. Konci se skidaju deseti postoperativni dan. Redovnim aktivnostima vraćate se za dvije sedmice.

 

Komplikacije

 

Komplikacije su rijetke. Mogu se javiti infekcije, hematomi, a kao kasna komplikacija i vraćanje prethodnog stanja (recidiv je 5-10%).

 

CIJENA 800 KM – 1200 KM