ginekomastija-900

Ginekomastija je najčešći poremećaj muških grudi

Ginekomastija je često uzrokovana neravnotežom hormona testosterona i estrogena. Određeni lijekovi i bolesti također mogu uzrokovati da muško tkivo dojke nabrekne i postane veće. Uvećane grudi kod dječaka i muškaraca često se poboljšavaju bez liječenja. Ako vas ovo stanje čini samosvjesnim, možete razmisliti o operaciji smanjenja grudi.

Šta je ginekomastija?

Ovo je uobičajeno stanje koje rezultira uvećanjem muškog tkiva dojke. Može se vidjeti kod muškaraca svih uzrasta, ali se obično javlja u periodu novorođenčadi, puberteta i starijeg odraslog doba. Postoji mnogo uzroka ginekomastije, najčešće neravnoteža hormona testosterona i estrogena.

Kako ginekomastija utiče na moje tijelo?

Može se uočiti i vidjeti kao izraslina veličine dugmeta ispod bradavice. Možda ćete to moći vidjeti kao kvržicu na dojci ili je osjetiti kada pritisnete to područje. Kvržica se može lako pomicati unutar tkiva dojke i može biti osjetljiva na dodir. Kvržice i povećanje grudi mogu se pojaviti na jednoj ili obje dojke.

Koliko je česta ginekomastija?

Ginekomastija je najčešći poremećaj muških grudi. Pogađa između 50 i 65% dječaka i muškaraca širom svijeta.

Ko bi mogao imati ginekomastiju?

Ginekomastija se može pojaviti u različito vrijeme, uključujući:

Rođenje: Više od polovine muške novorođenčadi ima uvećane grudi Ovo stanje je uzrokovano nivoom estrogena u majci. Uvećane grudi obično nestanu u roku od nekoliko sedmica.

Pubertet: Više od polovine tinejdžera ima određeni stepen povećanja grudi. Promjenjivi hormoni, uključujući pad testosterona i porast estrogena, uzrokuju rast tkiva dojke. Stanje nestaje kako se nivoi hormona izjednače – proces za koji je potrebno oko šest mjeseci do dvije godine.

Odrasla dob: Uvećane grudi su češće kod muškaraca starijih od 50 godina. S godinama, muška tijela proizvode manje testosterona. Oni takođe mogu imati više telesne masti, što stimuliše proizvodnju estrogena i rast tkiva dojke.

  • Objavljeno 09/09/2022
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...