Transplatacija kose Sarajevo BiH

FUE Transplantacija kose

FUE metoda transplatacije kose

FUE transplatacija kose je po mišljenju mnogih stručnjaka iz oblasti transplantacije kose danas jedina priznata metoda transplantacije kose uz FUT metodu (kojoj je mana da ostavlja ožiljak na stražnjem dijelu glave). FUE transplantacija kose – (Follicular Unit Extraction) podrazumijeva pojedinačno uzimanje folikula dlake sa donorske-davajuće, najčešće potiljačne regije i implantaciju folikula u regije gdje kosa nedostaje.

Metoda predstavlja mikroskopsku transplantaciju prilikom koje se najmanje jedinice kose – folikularne jedinice, izoluju pojedinačno i implantiraju u kožu glave. Rezultat je trajan i savršeno odgovara za tretman ćelavosti i proređivanja kose, kako kod muškaraca tako i kod žena.

Transplatacija kose – postupak

Postupak se izvodi uz pomoć posebnog aparata koji omogućava najpreciznije uzimanje folikula dlake bez ožiljka i bez oštećenja okolnih folikula što je velika prednost u odnosu na ostale procedure. Implantiranje se također obavlja posebnim instrumentom kojim se dlaka mehanički i bez oštećenja ubacuje na novo mjesto. Prilikom postavljanja folikula isti se na različitim dijelovima glave smještaju pod različitim uglovima rasta.

Izolovane folikularne jedinice, pored vlasi, sadrže i vezivno tkivo koje obuhvata folikul, matriks, koji je neophodan za vitalnost vlasi i vlasišta. Folikularna jedinica može sadržavati jednu, dvije, tri ili četiri vlasi i zajedno sa okolnim tkivima čine samostalnu, anatomsku i fiziološku jedinicu. Vitalnost i cjelovitost folikula kose mora se sačuvati tokom usađivanja kose, jer samo implantacijom zdravih folikula može da se postigne trajna, potpuno prirodna presađena kosa i njen savršen rast.

Transplatacija kose – oporavak

U toku i nakon intervencije prisutni su manji bolovi uslijed davanja lokalnog anestetika. Pacijenti istog dana napuštaju bolnicu. Nakon samo nekoliko dana, nemoguće je primijetiti bilo kakve promjene na regiji gde su uzeti transplantati. Manjim, ponavljanim procedurama moguće je postepeno progustiti kosu, a ujedno postići optimalan estetski rezultat. Nakon procedure nosi se zavoj dan – dva. Formiraju se krastice koje otpadaju već nakon nekoliko dana.

FUE mikrohirurška procedura predstavlja savremeno, minimalno invazivno, efikasno i estetski najprihvatljivije rješenje problema gubitka kose. Ono što treba imati u vidu je da Vam ova metoda ne može vratiti kosu kakvu ste nekada imali, kao niti jedna druga metoda, međutim.

Saznajte više o FUE transplataciji kose: KLIKOM OVDJE.

  • Objavljeno 01/11/2017
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...