Facelifting

Sa godinama dolazi do promjena na licu i vratu koje predstavljaju normalan proces starenja. Mnogi autori smatraju da uslijed mnogih faktora (genetskih, dejstva sunčeve svjetlosti i sl.) dolazi do opuštanja kože na koju djeluju sile gravitacije. Na ovom podatku su zasnovane mnoge hirurške tehnike koje su bile zasnovane samo na suspenziji lica, a iz toga je proizišao i sam naziv “Facelifting” što znači podizanje lica – podmlađivanje lica.

Liftingom lica se mogu ponovo uspostaviti prijatne konture na licu i vratu, a koje pacijentu mogu pomoći da izgleda i da se osjeća mlađim mnogo više nego što ima godina. Može se kombinovati korekcijom kapaka, dermoabrazijom ili liposukcijom da bi se dobio što bolji estetski rezultat.

Preoperativna priprema

  • Najidealniji pacijent za lifting lica je osoba između 45 i 55 godina normalne težine koja ima čvrstu kožu, dobru koštanu konstrukciju, tanak vrat i dubok cervikomentalni ugao.
  • Provjera općeg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je obavezna za sve pacijente. Poželjno bi bilo da se prestane sa pušenjem, te uzimanjem lijekova i pripravaka koji utiču na koagulaciju krvi.
  • Tokom preoperativne pripreme se napravi i fotodokumentacija koja se upotpunjuje fotografijama tokom i nakon operativnog zahvata, te tokom previjanja.

Operativni zahvat

  • Anestezija: Operacija se radi u općoj endotrahealnoj anesteziji.
  • Trajanje: Trajanje ovisi o tehnici koja se koristi i u prosjeku je 3 – 4 sata.

Najčešće se izvodi pomlađivanje lica i vrata zajedno. Mjesto i dužina hirurškog reza ovise o tome što se zahvatom želi postići i individualno se prilagođava potrebama i stanju pacijenata. Uglavnom se radi skrivenim hirurškim rezom u vlasištu, te ispred i iza uha. Podizanjem kože zateže se unutrašnji sloj i šavovima učvršćuju mekana tkiva. Višak kože odstranjuje se adekvatnim rezovima, po potrebi i ispod brade.

Postoperativni tok

Nakon operacije morati ćete se odmarati dok ne prođu učinci anestezije. Možda će vam trebati lijekovi za ublažavanje bolova kako biste lakše podnijeli osjećaj neugode kako anestezija bude slabila. Odmah nakon zahvata lice će vam izgledati malo otečeno što je normalna reakcija tijela i možda ćete imati čudan i ukočen osjećaj. Tijekom prva 24 sata uglavnom je dovoljan samo blagi analgetik. Nakon toga neki pacijenti uspijevaju bez lijekova protiv bolova, dok drugi uzimaju blaže oblike lijekova protiv bolova tijekom prve sedmice kod kuće. Zavoji se uklanjaju dan ili dva nakon zahvata. Šavovi se uklanjaju nakon 7 dana.

Komplikacije

Facelifting, kao i svaka druga hirurška procedura, nosi određene rizike. Nekoliko potencijalnih rizika koje treba uzeti u obzir prilikom razmatranja faceliftinga se tiču standardnih rizika.

Postoji rizik od infekcije na mjestu operacije. Antibiotici pomažu kako bi se smanjio ovaj rizik. Krvarenje može biti komplikacija tokom ili nakon operacije. Postoji mali rizik od oštećenja živaca tokom operacije, što može dovesti do privremenih ili trajnih problema sa senzacijom ili pokretljivošću lica. Iako su hirurzi Naše male klinike veoma vješti i stručni u postavljanju rezova na način da ožiljci budu što manje vidljivi, postoje šanse da se formiraju ožiljci koji mogu biti vidljivi. Kao i kod bilo koje druge hirurške procedure, postoji rizik od reakcija na anesteziju.

Preporuka je prestanak pušenja radi mikrocirkulacijskih uvjeta. Također, potrebno je prestati s uzimanjem lijekova za razrjeđenje krvi i protiv bolova iz skupine nesteroidnih antireumatika koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu ( Aspirin, Andol, Acisal).

Više informacija o cijeni ove usluge možete pronaći na stranici cjenovnik

Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Pogledaj ostale usluge
Datum objave: 01/12/2017
Dermoabrazija je operativni zahvat koji podrazumijeva izjednačavanje neravnih površina kože kontroliranim odstranjivanjem površnih slojeva. | PROČITAJ VIŠE...
Datum objave: 08/05/2024

Naša mala klinika koristi kolačiće kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom posjete našoj web stranici. Kolačići su male tekstualne datoteke koje se pohranjuju na vašem | PROČITAJ VIŠE...