Face lifting operativni zahvati na Našoj maloj klinici u Sarajevu

Tokom godina dolazi je do promjene na licu i vratu što zapravo predstavlja normalan proces starenja. Većina autora smatra da zbog mnogih faktora (geni, sunčeva svjetlost itd.) dolazi do opuštanja kože na koju također djeluje i gravitacija. Ovi podaci temelje se na mnogim istraživanjima i tehnikama zasnovanim isključivo na suspenziji lica, a rezultat je naziva „Face lifting“, što znači podizanje lica – pomlađivanje lica.

U toku postupka face lifting-a, koža sa obje strane lica se ”povlači nazad”, a tkiva ispod kože se hirurški mijenjaju kako bi se konture lica mogle vratiti u mladalački oblik. Prije nego što se šavovi zatvore, uklanja se višak kože. Face lifting vrata se često vrši kao dio hiruškog zatezanja lica, kako bi se smanjili depoziti masnoće i opuštena koža na vratu. Hiruško zatezanje lica neće smanjiti fine linije ili male bore na koži ili oštećenja od izloženosti suncu. Što ste stariji, izgled i oblik vašeg lica se mijenja zbog normalnih promjena u uskoj vezi sa godinama i starenjem. Vaša koža postaje manje elastična i opuštenija, a depoziti masti u nekim predijelima vašeg lica se povećavaju.

Promjene u licu koje se odnose na godine, a koje se mogu korigovati pomoću face lifting-a, uključuju sljedeće:

– opušten izgled obraza

– višak kože duž linije donje vilice

– produbljene nazolabijalne bore koje se protežu sa svake strane nosa do uglova usana

– opuštena koža i višak masti u vratu

Lifting lica može vratiti ugodne obrise na licu i vratu, što može pomoći pacijentu da izgleda i osjeća se mlađe za desetine godina. Kombinacija manjih korekcija, dermabrazije ili liposukcije može se ujediniti da bi se dobio najbolji estetski rezultat.

Predoperativna priprema

Najčešće su pacijenti starosti između 45 i 55 godina, normalne težine s čvrstom kožom, dobrom koštanom strukturom, tankim vratom i dubokim cervikomatskim uglom.  Opći zdravstveni pregledi i osnovna laboratorijska analiza obavezni su za sve pacijente. Bilo bi poželjno prestati pušiti i uzimati lijekove i pripravke koji utječu na zgrušavanje krvi. Tokom predoperativne pripreme, treba napraviti foto dokumentaciju koja će biti ispunjena fotografijama za vrijeme operacije, nakon operacije i tijekom transplantacije.

Operativni zahvat

Generalno, ovaj postupak hiruškog zatezanja lica podrazumijeva podizanje kože i zatezanje tkiva i mišića ispod nje. Masti u licu i vratu mogu biti oblikovane, uklonjene ili redistribuirane. Koža lica se zatim ponovo zašiva iznad novo-pozicioniranih kontura lica, uklanja se višak kože, a rane od rezova se propisno saniraju.

Anestezija: operacija se izvodi u opštoj endotrahealnoj anesteziji.

Trajanje: Trajanje zavisi od korištene tehnike i u prosjeku je  3 do 4 sata.

CIJENA (djelomična): 4000 KM

CIJENA (kompletna):  6000 KM – 7000 KM

U Našoj maloj klinici nudimo kvalitetan spektar operativnih zahvata tako da sve tretmane koje nudimo zapravo radimo po svjetskim standardima, jer briga o pacijentu je na prvom mjestu.

  • Objavljeno 27/07/2019
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...