Estetskim zahvatom jednostavno odstranite promjene na koži-main

Estetskim zahvatom jednostavno odstranite promjene na koži

Mladeži su promjene na koži, a u najvećem broju slučajeva predstavljaju nakupine pigmentnih ćelija. Mogu se javljati tokom cijelog života bilo gdje na koži – na licu, vratu, rukama, nogama, trupu i glavi, te su zato rijetke osobe koje poslije 30. godine života nemaju između 10 i 40 mladeža. Boja im se kreće od svijetlo do tamnokestenjaste, a mladeži, kako vrijeme prolazi, mogu promijeniti svoj oblik i boju, pa i veličinu.

Da li je opasno uklanjanje mladeža?

Mladeži se danas uklanjaju iz medicinskih, estetskih, ali i praktičnih razloga. Sva tri razloga su opravdana pod uslovom da se intervencija pravilno izvede. Uklanjanje mladeža, a naročito onih kod kojih je došlo do promjena, je čak preporučljivo jer se na taj način sprječava razvoj malignog melanoma.


Ko su kandidati za operaciju uklanjanja mladeža i kožnih promjena

Svi muškarci i žene koji imaju mladeže i druge kožne promjene koje žele ukloniti iz estetskih ili zdravstvenih razloga. Kod pojava melanoma, posebno je važno na vrijeme reagirati kako bi se odstranio u ranoj fazi. Zato se preporučuje uvijek praćenje i kontrola takvih kožnih promjena.

Kandidati koji imaju najveći rizik za melanom su pacijenti koji imaju prirodno svjetliju put, porodičnu historiju melanoma, prethodno su imali rak kože, izlažu se prekomjerno suncu, preboljeli su opekline u mladosti ili djetinjstvu, koža im lakše dobiva opekline, mrlje ili postaje bolna kod izlaganja sunca, pacijenti svijetle boje očiju, plave ili crvene kose i oni koji imaju velik broj mladeža.

Male kožne promjene mogu izazvati veliki problem-txt1

Šta je patohistološka analiza i zašto je važna?

U procesu patohistološke analize mladež koji je uklonjen posmatra se pod mikroskopom kako bi se utvrdila tačna dijagnoza.

Preporuka je da mladeže pregleda naš plastični hirurg ili dermatolog jednom godišnje! Na taj način se može na vrijeme dijagnostikovati ako dođe do maligne promene.

Oporavak nakon operacije uklanjanja madeža i kožnih promjena

Nakon uklanjanja mladeža, kožnih promjena i pogotovo karcinoma kože obavezne su kontrole nakon operacije. Ovisno u slučaju pacijenta preporučuje se period redovnih kontrola kao i mjera prevencije i zaštite. Najvažnije za oporavak nakon uklanjanja mladeža i kožnih promjena je slijediti 5 najvažnijih načina zaštite.

· Iznimno je bitno izbjegavati prekomjerno izlaganje suncu. Preporučuje se boravak u sjeni, posebno od 10 sati ujutro do 16 sati kada su dokazano UV zrake najjače i najštetnije.
· Kožu je potrebno na otvorenom adekvatno pokriti odjećom i obućom kako bi se zaštitila od UV zraka.
· Preporučuje se nošenje kapa, marama ili sjenila za glavu kako bi se posebno zaštitili glava, lice, uši i vrat.
· Nanošenjem kreme ili ulja sa zaštitnim faktorom (SPF) 15 ili više štiti se koža od štetnih utjecaja. Potrebno je svakodnevno nanošenje takve zaštite kože lica i tijela.
· Kada se provodi vrijeme vani, savjetuje se korištenje suncobrana koji omogućuju približno 100% UVA i UVB zaštitu.

  • Objavljeno 08/08/2020
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...