Estetski operativni zahvati nosa

Operacije nosa su jedan od najčešćih zahvata estetske hirurgije. Razlog dolaska plastičnom hirurgu je nezadovoljstvo nosom s kojim su se rodili ili promjenom izgleda koji je nastao tokom starenja. Ostali slučajevi vežu se uz ozljede koje su doprinijele izobličenju nosa ili za cilj imaju poboljšanje disanja.  Jedno je jasno: ništa nema veći učinak na izgled od veličine i oblika nosa. Obzirom da nos gotovo najviše definira crte lica, i najmanja promjena može uveliko poboljšati izgled osobe.

Ako ste se ikada pitali kako estetski operativni zahvati nosa , ili rinoplastika, može poboljšati Vaš izgled, samopouzdanje i zdravlje, morate znati kako se izvodi rinoplastika i što sve možete očekivati. Niti jedna brošura ne može odgovoriti na sva Vaša pitanja, ali Vam ovi naši tekstovi mogu pružiti odgovore na većinu njih.

Uspješna plastična operacija je prije svega rezultat dobrog odnosa pacijenta i hirurga. Povjerenje, temeljeno na realnim očekivanjima i zahtjevnom medicinskom stručnom znanju, razvija se tokom faze konsultacija prije operacije.

Je li rinoplastika prikladna za vas?

Kao i za sve plastične operacije na licu, preduvjeti su zdravlje i realna očekivanja. Odlučno je također i samo razumijevanje operacije nosa. Obzirom da u rinoplastici ne postoji ideal, cilj je estetski poboljšati nos i uskladiti ga s ostalim elementima i crtama lica.

Važni čimbenici koji se razmatraju s hirurgom Naše male klinike prije same operacije su tip kože i starosna dob. Prije nego se odluče za operaciju nosa , mladi pacijenti moraju dosegnuti punu zrelost, što znači najčešće oko 15. ili 16. godine. Iznimke su slučajevi kod kojih je disanje ozbiljno narušeno.

Prije nego što se odlučite za rinoplastiku, trebali biste pitati plastičnog hirurga preporučuje li on još neku dodatnu operaciju koja bi mogla popraviti izgled Vašega lica. Puno pacijenata povećava bradu u kombinaciji s rinoplastikom kako bi se stvorila ravnoteža crta lica.

Donošenje odluke o zahvatu

Bez obzira je li operacija željena iz funkcionalnih ili kozmetskih i estetskih razloga, Vaša odluka za preporučenu plastičnu operaciju je od najveće važnosti. Većina plastičnih hirurga vrši gotovo sve operacije na licu: uši, nos, grlo, te kozmetske operacije lica, koje pacijentu omogućuju najvišu razinu prakse i stručnosti. Naš će hirurg pregledati Vaš nos:  i izvana i iznutra, kako bi procijenio što Vi možete očekivati od rinoplastike. Da bi bili zadovoljni s rezultatom operacije nosa naš vam hirurg mora objasniti što se operacijom može, a što se ne može postići, kao i moguće rizike.

Tek nakon donešene odluke Vas i našeg hirurga da se pristupi operaciji, hirurg Naše male klinike će Vas fotografisati, te s Vama razgovarati o svim mogućim opcijama. Objasnit će Vam kako se struktura nosa , uključujući i kost i hrskavicu, može preoblikovati i pokazati kako se, npr., oblikovanjem brade, može pojačati krajnji rezultat.

Nakon provođenja ispitivanja detaljne medicinske povijesti bolesnika, naš će Vam hirurg ponuditi informacije  o anesteziji, potrebnoj preoperativnoj obradi i terminu zahvata.

O operaciji

Definicija rinoplastike je doslovno ˝oblikovanje nosa˝. Najprije se rade rezovi, a koža nosa se podiže s koštanog i hrskavičnog potpornog sustava. Većina rezova radi se unutar nosa  gdje se rezovi ne mogu vidjeti. U nekim slučajevima, rez se radi na dijelu kože koji odvaja nosnice. Nadalje, određena količina kosti i hrskavice se odstranjuje ili preoblikuje kako bi se ostvarila nova oblikovna struktura nosa. Npr. kada je vrh nosa prevelik, hirurg može oblikovati hrskavicu tog područja kako bi je smanjio. Ugao nosa u odnosu na gornju usnu može se promijeniti radi mlađeg izgleda ili kako bi se uklonile nepravilnosti.

Koža se zatim prebacuje preko novog okvira, a rezovi se zatvaraju. Udlaga postavljena s vanjske strane nosa pomaže održati novi oblik dok nos zacjeljuje. Mekani i upijajući materijal koristi se unutar nosa kako bi održao stabilnost uz sam zid nosa koji odvaja prolaze za zrak ili tzv. septum. Rizik vezan uz rinoplastiku općenito je minimalan, a kirurg će s Vama o tome razgovarati prije same operacije.

oper-nosa-txt1

Šta možete očekivati nakon operativnog zahvata?

Mala udlaga smještena na nos, kako bi ga zaštitila i održala stabilnu strukturu odmah nakon operacije, ostaje na nosu od pet do osam dana. Ako su zavoji smješteni unutar nosa tijekom operacije, odstranjuju se jutro nakon operacije. Lice može biti otečeno posebno prvi dan nakon operacije. Možda ćete trebati i tablete protiv bolova. Naš će Vam hirurg preporučiti da izbjegavate ispuhivanje nosa najmanje sedam dana nakon operacije. U danima  koji slijede nakon operativnog postupka možete uočiti modrice i manji otok oko očiju.  Hladni oblozi najčešće smanjuju modrice i nelagodu. Najčešće se koriste resorbirajući šavovi, kako se ne bi morali odstranjivati. Povoji unutar nosa i udlaga uklanjaju se šest ili sedam dana nakon operacije.

Vrlo je bitno slijediti upute hirurga i osoblja Naše male klinike, osobito one koje se odnose na držanje glave na visokom uzglavlju do skidanja fiksacije s nosa. Fizičke aktivnosti Vam ne preporučujemo sedmicu dana nakon operativnog postupka. Izlaganje suncu, naprezanje i mogućnost povrede, mora se izbjegavati. Ako nosite naočale, morate se pobrinuti da naočale ne leže na mostu samoga nosa. Trakice i ostala sredstva pomoći će Vam u nošenju naočala, bez da iritirate područje koje je operirano.

Njega je vrlo bitna u postupku zacjeljivanja. Naravno da ćete sve nepredviđene nus-pojave odmah javiti našem liječniku. Vrlo je bitno i da dolazite na redovne dogovorene preglede i kontrole.

  • Objavljeno 14/10/2020
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...