KOREKCIJA UŠIJU

 

Korekcija ušiju je hirurška intervencija kojom se koriguje položaj i oblik ušnih školjki koje su suviše istaknute i odvojene od glave (klempave uši). Operacija ušiju obuhvata i različite deformitete ušnih školjki koji su urođeni ili su posljedica povreda i infekcija. U slučajevima djelimično ili potpuno nerazvijenih ušnih školjki moguća je njihova rekonstrukcija.

 

Preoperativna priprema

 

Intervencija se izvodi i kod male djece u uzrastu od šest do sedam godina kada su ušne školjke skoro potpuno razvijene, a hrskavica je mekša i podesnija za preoblikovanje nego kod odraslih.

Po potrebi se provjerava opće stanje i rade laboratorijske analize.

Tokom preoperativne pripreme se napravi i fotodokumentacija koja se upotpunjuje fotografijama tokom i nakon operativnog zahvata, te tokom previjanja.

 

Operativni zahvat

 

  • Anestezija: Kod male djece se preporučuje opća endotrahealna anestezija, dok je kod odraslih moguće obaviti operativni zahvat u lokalnoj anesteziji.
  • Trajanje: Trajanje zavisi od komplikovanosti zahvata. Prosječno trajanje je 60 do 90 minuta.

 

Postoperativni tok

 

Na glavi se nosi obiman, meki zavoj sedam dana. Njegova uloga je da održi novi položaj i oblik i zaštiti ušne školjke. U tom periodu mogući su blagi bolovi i nelagodnost zbog osjećaja pucketanja i šuškanja u ušima. Konci s kože spontano nestaju ili se skidaju nakon sedam do deset dana. Tada se zavoj zamjenjuje elastičnom trakom oko glave. Povratak djece u školu ili odraslih na posao može se očekivati desetak dana nakon zahvata. Narednih mjesec dana treba izbjegavati aktivnosti tokom kojih su uši izložene povlačenju ili povređivanju.

 

Komplikacije

 

Promjene u osjećaju kože su prolaznog karaktera. Moguće komplikacije su otok, krvarenje, infekcija i ponovo vraćanja odstojećih ušiju što je izuzetno rijetko.

 

CIJENA (oba uha) lok. anestezija 1200 KM | opšta anestezija 1500 KM
CIJENA (jedno uho) lok. anestezija 700 KM | opšta anestezija 1000 KM