Estetska korekcija i operacija ušiju

Korekcija ušiju je hirurška intervencija kojom se koriguje položaj i oblik ušnih školjki koje su suviše istaknute i odvojene od glave (klempave uši). Operacija ušiju obuhvata i različite deformitete ušnih školjki koji su urođeni ili su posljedica povreda i infekcija. U slučajevima djelimično ili potpuno nerazvijenih ušnih školjki moguća je njihova rekonstrukcija. Korekcija deformiteta ušiju može se obaviti prije kretanja u školu kod djece koja su svjesna problema ili kao preventivna mjera, ovisno o odluci roditelja. U dobi od 5-6 godina uho je dovoljno naraslo da se može obaviti operacija. Često se provode korekcije deformiteta ušiju kod mladih i odraslih.

Preoperativna priprema

Intervencija se izvodi i kod male djece u uzrastu od šest do sedam godina kada su ušne školjke skoro potpuno razvijene, a hrskavica je mekša i podesnija za preoblikovanje nego kod odraslih. Po potrebi se provjerava opće stanje i rade laboratorijske analize.

Tokom preoperativne pripreme se napravi i fotodokumentacija koja se upotpunjuje fotografijama tokom i nakon operativnog zahvata, te tokom previjanja.

Operativni zahvat

  • Anestezija: Kod male djece se preporučuje opća endotrahealna anestezija, dok je kod odraslih moguće obaviti operativni zahvat u lokalnoj anesteziji.
  • Trajanje: Trajanje zavisi od komplikovanosti zahvata. Prosječno trajanje je 60 do 90 minuta.

Postoperativni tok

Na glavi se nosi obiman, meki zavoj sedam dana. Njegova uloga je da održi novi položaj i oblik i zaštiti ušne školjke. U tom periodu mogući su blagi bolovi i nelagodnost zbog osjećaja pucketanja i šuškanja u ušima. Konci s kože spontano nestaju ili se skidaju nakon sedam do deset dana. Tada se zavoj zamjenjuje elastičnom trakom oko glave. Povratak djece u školu ili odraslih na posao može se očekivati desetak dana nakon zahvata. Narednih mjesec dana treba izbjegavati aktivnosti tokom kojih su uši izložene povlačenju ili povređivanju.

Komplikacije

Promjene u osjećaju kože su prolaznog karaktera. Moguće komplikacije su otok, krvarenje, infekcija i ponovo vraćanja ušiju što je izuzetno rijetko. Krvarenje se izbjegava pažljivim zamotavanjem i ako se formira hematom (nakupina krvi), mora se ukloniti. Infekcije nisu uobičajene, ali ako do njih dođe potrebno ih je liječiti antibioticima i redovitim promjenama zavoja. Pažljive hirurške tehnike mogu minimizirati rizik razvoja nepoželjnih ožiljaka nakon operacije ušiju.

Više informacija o cijeni ove usluge možete pronaći na stranici cjenovnik

Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Pogledaj ostale usluge
Datum objave: 22/08/2019

Naša mala klinika ponosni partner ovogodišnjeg jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala. Galerija fotografija sa prijema “Umjetnost i ljepota”.

| PROČITAJ VIŠE...
Datum objave: 08/05/2024

Naša mala klinika koristi kolačiće kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom posjete našoj web stranici. Kolačići su male tekstualne datoteke koje se pohranjuju na vašem | PROČITAJ VIŠE...