KOREKCIJA PODBRATKA

 

Podbradak nastaje kao posljedica opuštanja mišića na vratu i nakupljanja masnog tkiva. Njegov nastanak povezuje se s naslijeđem i posljedica je starenja. Često je vezan uz prekomjernu debljinu, ali se nađe i kod osoba koje nisu sklone debljanju.

Kod mladih osoba kod kojih se na tom području akumulira masno tkivo, a dijetom se ne postiže učinak, najbolji je izbor liposukcija.
Kod starijih osoba, najčešće se osim nakupljanja masnog tkiva javlja i problem opuštenih struktura, pa vrat „visi“ te je neophodno učiniti i dodatnu korekciju zatezanja. Operacija podbratka je moguća u lokalnoj ili općoj anesteziji, što zavisi od opsežnosti zahvata.

 

Preoperativna priprema

 

Provjera općeg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je obavezna za sve pacijente. Poželjno bi bilo da se prestane sa pušenjem, te uzimanjem lijekova i pripravaka koji utiču na koagulaciju krvi.

Tokom preoperativne pripreme se napravi i fotodokumentacija koja se upotpunjuje fotografijama tokom i nakon operativnog zahvata, kao i tokom previjanja.

 

Operativni zahvat

 

  • Anestezija: Operativni zahvat se najčešće radi u lokalnoj anesteziji ali se po zahtjevu pacijenta može raditi i u općoj endotrahealnoj anesteziji.
  • Trajanje: Operativni zahvat traje od 30 do 90 minuta.

 

Postoperativni tok

 

Prvih 7 do 14 dana obavezno je nošenje kompresivnog zavoja 24 sata, kako bi se koža ponovo priljubila i bolje adaptirala, smanjila oteklina i nakupljanje sekrecije, a nakon toga narednih mjesec dana zavoj se nosi samo noću. Veće napore, kao i zahtjevnije vježbanje treba izbjegavati prvih 4 do 6 sedmica. Naše stručno osoblje će Vam pojasniti sve korake detaljno.

 

Komplikacije

 

Rijetke opće hirurške komplikacije.

 

CIJENA 1200 KM – 1500 KM