KOREKCIJA OČNIH KAPAKA

 

Estetska korekcija očnih kapaka redstavlja najčešću estetsku operaciju na licu. Starenjem dolazi do promjena na koži, mišićima, masnom tkivu i ligamentima što se najviše može primijetiti na koži lica kao najeksponiranijem dijelu tijela. Višak kože u obliku vrećica koje dodatno pogoršava višak masnog tkiva daje licu star i umoran izgled. Blefaroplastika predstavlja operativnu metodu hirurškog odstranjenja viška kože kapaka sa ili bez redukcije orbitalnog masnog tkiva zbog kako funkcionalnih tako i zbog esteskih razloga.

 

Preoperativna priprema

 

Provjera općeg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je obavezna za sve pacijente. Poželjno bi bilo da se prestane sa pušenjem, te uzimanjem lijekova i pripravaka koji utiču na koagulaciju krvi.

Tokom preoperativne pripreme se napravi i fotodokumentacija koja se upotpunjuje fotografijama tokom i nakon operativnog zahvata, te tokom previjanja.

 

Operativni zahvat

 

  • Anestezija: Operativni zahvat se najčešće radi u lokalnoj anesteziji ali se po zahtjevu pacijenta može raditi i u općoj endotrahealnoj anesteziji. Ukoliko se rade i gornji i donji kapci preporuka je da se rade u općoj endotrahelanoj anesteziji.
  • Trajanje: Trajanje operatvnog zahvata za oba gornja kapka je oko 45 minuta, dok je za donje kapke potrebno oko 60 minuta.

 

Postoperativni tok

 

Tokom prvog dana je preko gaze potrebno stavljati hladne obloge kako bi otok i modrilo koje se javlja bilo minimalno. Ordiniraju se antibiotici i analgetici po potrebi. Konci se odstranjuju 5. – 7. postoperativni dan, ostavljajući gotovo neprimjetan ožiljak. Otok i modrilo se povlače uglavnom u prvih 7 dana.
Vraćanje normalnim aktivnostima je moguće oko 7. dana a ponekad i ranije. Naše ljubazno osoblje će da Vam pojasni sve detalje!

 

Komplikacije

 

Komplikacije su rijetke. Može se javiti prolazna suhoća oka, privremena nemogućnost potpunog zatvaranja kapaka, asimetrija kapaka, te vrlo rijetko uočljivi ožiljci.

 

CIJENA (gornji kapci)  1600 KM
CIJENA (donji kapci) lok.anestezija 1900 KM | opšta anestezija 2200 KM
CIJENA (donji kapci – trans konjuktivalno) lok.anestezija 1400 KM | opšta anestezija 1800 KM