Estetska korekcija i operacija očnih kapaka

Estetska korekcija očnih kapaka redstavlja najčešću estetsku operaciju na licu. Starenjem dolazi do promjena na koži, mišićima, masnom tkivu i ligamentima što se najviše može primijetiti na koži lica kao najeksponiranijem dijelu tijela. Višak kože u obliku vrećica koje dodatno pogoršava višak masnog tkiva daje licu star i umoran izgled. Blefaroplastika predstavlja operativnu metodu hirurškog odstranjenja viška kože kapaka sa ili bez redukcije orbitalnog masnog tkiva zbog kako funkcionalnih tako i zbog esteskih razloga.

Preoperativna priprema

Provjera općeg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je obavezna za sve pacijente. Poželjno bi bilo da se prestane sa pušenjem, te uzimanjem lijekova i pripravaka koji utiču na koagulaciju krvi.

Tokom preoperativne pripreme se napravi i fotodokumentacija koja se upotpunjuje fotografijama tokom i nakon operativnog zahvata, te tokom previjanja.

Operativni zahvat

  • Anestezija: Operativni zahvat se najčešće radi u lokalnoj anesteziji ali se po zahtjevu pacijenta može raditi i u općoj endotrahealnoj anesteziji. Ukoliko se rade i gornji i donji kapci preporuka je da se rade u općoj endotrahelanoj anesteziji.
  • Trajanje: Trajanje operatvnog zahvata za oba gornja kapka je oko 45 minuta, dok je za donje kapke potrebno oko 60 minuta.

Postoperativni tok

Tokom prvog dana je preko gaze potrebno stavljati hladne obloge kako bi otok i modrilo koje se javlja bilo minimalno. Ordiniraju se antibiotici i analgetici po potrebi. Konci se odstranjuju 5. – 7. postoperativni dan, ostavljajući gotovo neprimjetan ožiljak. Otok i modrilo se povlače uglavnom u prvih 7 dana.
Vraćanje normalnim aktivnostima je moguće oko 7. dana a ponekad i ranije. Naše ljubazno osoblje će da Vam pojasni sve detalje!

Komplikacije

Komplikacije su rijetke. Može se javiti prolazna suhoća oka, privremena nemogućnost potpunog zatvaranja kapaka, asimetrija kapaka, te vrlo rijetko uočljivi ožiljci. Moguća komplikacije kod donjeg očnog kapka (ektropion) tkzv. obješenost može se na vrijeme spriječiti hirurškim planiranjem.

Korekcija očnih kapaka može se obaviti kao samostalan zahvat ili u kombinaciji s nekim od ostalih zahvata pomlađivanja lica iz naše ponude.

Više informacija o cijeni ove usluge možete pronaći na stranici cjenovnik

Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Pogledaj ostale usluge
Datum objave: 01/12/2017
Anti-aging podrazumijeva tretmane koji imaju jako različit mehanizam djelovanja, a koji u konačnici koži trebaju vratiti mladoliki i jedar izgled. | PROČITAJ VIŠE...
Datum objave: 22/08/2019

Naša mala klinika ponosni partner ovogodišnjeg jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala. Galerija fotografija sa prijema “Umjetnost i ljepota”.

| PROČITAJ VIŠE...