Estetska korekcija i operacija nosa

Estetska korekcija nosa je jedan od najsloženijih operativnih zahvata. Operacija nosa je intervencija koja obuhvata smanjenje izraženog grebena nosa, promjenu veličine nosa, oblika vrha nosa, širine nozdrva, ugla između nosa i gornje usne kao i ispravljanje krivina nosa. Osim estetskog, operacija može imati i funkcionalni karakter kada se koriguju smetnje u disanju najčešće uzrokovane iskrivljenom nosnom pregradom. Ona, također,  obuhvata i urođene deformitete kao i one koji su posljedica povreda.

Intervenciju ne predlažemo prije 18. godine kada strukture lica završavaju svoj rast.

Potrebno je naglasiti da su ulazni parametri kao veličina i oblik nosa limitirajući jer prevelike promjene mogu dovesti do lošeg estetskog, a na kraju i funkcionalnog rezultata. Ne smijemo zaboraviti da osim važne estetske i dominantno personalne karakteristike, nos predstavlja i važan organ mirisa i glavni organ disanja te da je funkcija disanja najčešće narušena.

Preoperativna priprema

Provjera opšteg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je obavezna za sve pacijente. Hirurg mora biti upoznat sa svim zdravstvenim problemima, smetnjama u disanju, alergijskim reakcijama, ranijim operacijama i povredama nosa, uzimanjem lijekova, sportskim aktivnostima i sl. Tokom preoperativne pripreme se napravi i fotodokumentacija koja se upotpunjuje fotografijama tokom i nakon operativnog zahvata, te tokom previjanja.

Operativni zahvat

  • Anestezija: korekcija nosa je operacija koja se radi u opštoj endotrahealnoj anesteziji. Manje ograničene intervencije mogu se izvoditi u lokalnoj anesteziji i intravenskoj sedaciji.
  • Trajanje: Zahvat traje od jedan do dva sata ovisno od složenosti operacije.

Postoperativni tok

Nakon operacije pacijent leži s blagim uzglavljem i hladnim oblozima preko očiju kako bi se smanjio očekivani blagi otok. Ukoliko je izvedeno lomljenje nosnih kostiju, otok je izraženiji, s krvnim podlivom. Tamponi iz nosnih hodnika se vade prvog ili drugog dana kako bi se olakšalo disanje.

Bolovi su minimalni i lako se kontroliraju lijekovima. Nos je učvršćen flasterima ili gipsanom maskom, koji se skidaju petog do sedmog dana nakon operacije. Konci na rezovima spontano otpadaju te nije potrebno skidanje. Krvni podljevi s lica postepeno blijede i nestaju od tri do pet dana nakon operacije. Povratak na posao se može očekivati nakon dvije sedmice. Prvog mjeseca treba izbjegavati intenzivnije fizičke aktivnosti i situacije u kojima postoji rizik od povređivanja nosa. Konačni rezultati se procjenju tek nakon godinu dana. Također, važno je upozoriti pacijente na prestanak pušenja, najmanje dvije do tri sedmice prije operacije.

Komplikacije

Moguće komplikacije u smislu krvarenja ili infekta su jako rijetke. Manja asimetrija i nepravilnost je moguća unutar prvih godinu dana. Sekundarna korekcije se preporučuje tek nakon godinu dana od operacije. Kao i kod svake operacije postoje rizici od alergisjke reakcije na anesteziju, krvarenja i infekcije, ali su oni svedeni na minimum kada se rade u potpuno sterilnoj sali i kada proceduru, strogo prema protokolu, izvodi iskusan hirurg kao što je u Našoj maloj klinici.

Više informacija o cijeni ove usluge možete pronaći na stranici cjenovnik

Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Pogledaj ostale usluge
Datum objave: 01/12/2017
Estetska korekcija nosa je jedan od najsloženijih operativnih zahvata. Operacija nosa je intervencija koja obuhvata mnoge segmente estetske i funkcionalne korekcije nosa. | PROČITAJ VIŠE...
Datum objave: 01/12/2017
Hirurške korekcije nadlaktica i nadkoljenica su zahvati za pacijente koji su značajno izgubili na težini te imaju potrebu za odstranjenjem viška kože i masti. | PROČITAJ VIŠE...