DERMOABRAZIJA

Dermoabrazija je operativni zahvat koji podrazumijeva izjednačavanje neravnih površina kože kontroliranim odstranjivanjem površnih slojeva. Najčešće se primjenjuje za poboljšanje izgleda kože lica. Na licu se mogu tretirati neravni ožiljci od akni, povreda ili operacija. Također se koristi i za ublažavanje izraženih bora na pojedinim dijelovima lica.

Preoperativna priprema

Najvažniji faktor je procjena tipa kože, tj. njene boje i osjetljivosti. Kod osoba s tamnijom kožom postoji izvjestan rizik od zaostajanja trajnih promjena u pigmentaciji kože. Ne predlaže se izvođenje zahvata u toku aktivne faze akni zbog opasnosti od infekcije.
Hirurg mora biti upoznat sa svim zdravstvenim problemima, alergijskim reakcijama, ranijim operacijama i povredama lica, uzimanjem lijekova, sportskim aktivnostima i sl. Tokom preoperativne pripreme se napravi i fotodokumentacija koja se upotpunjuje fotografijama tokom i nakon operativnog zahvata, te tokom previjanja.

Operativni zahvat

Anestezija: Manje regije se mogu tretirati u lokalnoj anesteziji i intravenskoj sedaciji. Za veće regije ili cijelo lice potrebna je opšta anestezija.

Trajanje: Trajanje zavisi od veličine regije. Za dermoabraziju lica je potrebno oko 45 minuta.

Postoperativni tok

Na tretiranu regiju lica stavljaju se posebni zavoji. Lice je umjereno otečeno i crveno. To je praćeno bolovima i osjećajem peckanja i žarenja. Zavoj se skida nakon sedam dana. Za to vrijeme otok se postepeno povlači. Nakon spontanog otpadanja krusta ostaje osjetljiva, svijetloružičasta koža tokom nekoliko sedmica pa čak i mjeseci. Blaga šminka koja ne izaziva alergijske reakcije može prikriti ružičastu boju lica već nakon druge sedmice.

Najvažnije je izbjegavati direktno izlaganje suncu šest sedmica kako bi se izbjegle trajne promjene u pigmentaciji kože. Povratak na posao može se očekivati nakon dvije ili tri sedmice. Treba izbjegavati aktivnosti koje mogu izazvati povrede lica kao i napornije sportske aktivnosti do mjesec dana. Konačni rezultati se procjenjuju najmanje šest mjeseci nakon operativnog zahvata.

Komplikacije

Moguće komplikacije su pored krarenja i infekcije koje su rijetke i manje nejednakosti koje se mogu korigovati u naknadnom zahvatu.

CIJENA Dermoabrazija500 KM – 2500 KM
CIJENA Mikrodermoabrazija (1 tretman)200 KM
CIJENA Mikrodermoabrazija (5 tretmana)800 KM