Dermoabrazija

Dermoabrazija je operativni zahvat koji podrazumijeva izjednačavanje neravnih površina kože kontroliranim odstranjivanjem površnih slojeva. Najčešće se primjenjuje za poboljšanje izgleda kože lica. Na licu se mogu tretirati neravni ožiljci od akni, povreda ili operacija. Također se koristi i za ublažavanje izraženih bora na pojedinim dijelovima lica.

Preoperativna priprema

Najvažniji faktor je procjena tipa kože, tj. njene boje i osjetljivosti. Kod osoba s tamnijom kožom postoji izvjestan rizik od zaostajanja trajnih promjena u pigmentaciji kože. Ne predlaže se izvođenje zahvata u toku aktivne faze akni zbog opasnosti od infekcije.
Hirurg mora biti upoznat sa svim zdravstvenim problemima, alergijskim reakcijama, ranijim operacijama i povredama lica, uzimanjem lijekova, sportskim aktivnostima i sl. Tokom preoperativne pripreme se napravi i fotodokumentacija koja se upotpunjuje fotografijama tokom i nakon operativnog zahvata, te tokom previjanja.

Operativni zahvat

Anestezija: Manje regije se mogu tretirati u lokalnoj anesteziji i intravenskoj sedaciji. Za veće regije ili cijelo lice potrebna je opšta anestezija.

Trajanje: Trajanje zavisi od veličine regije. Za dermoabraziju lica je potrebno oko 45 minuta.

Tokom postupka, koža se prvo temeljito očisti, a zatim se primjenjuje lokalna anestezija kako bi se smanjila nelagoda. Nakon što se anestezija primijeni, hirurg Naše male klinike upotrijebit će uređaj za dermoabraziju kako bi se uklonio gornji sloj kože i izgladila površina ožiljka.

Postoperativni tok

Na tretiranu regiju lica stavljaju se posebni zavoji. Lice je umjereno otečeno i crveno. To je praćeno bolovima i osjećajem peckanja i žarenja. Zavoj se skida nakon sedam dana. Za to vrijeme otok se postepeno povlači. Nakon spontanog otpadanja krusta ostaje osjetljiva, svijetloružičasta koža tokom nekoliko sedmica pa čak i mjeseci. Blaga šminka koja ne izaziva alergijske reakcije može prikriti ružičastu boju lica već nakon druge sedmice.

Najvažnije je izbjegavati direktno izlaganje suncu šest sedmica kako bi se izbjegle trajne promjene u pigmentaciji kože. Povratak na posao može se očekivati nakon dvije ili tri sedmice. Treba izbjegavati aktivnosti koje mogu izazvati povrede lica kao i napornije sportske aktivnosti do mjesec dana. Konačni rezultati se procjenjuju najmanje šest mjeseci nakon operativnog zahvata.

Komplikacije

Moguće komplikacije su pored krvarenja i infekcije koje su rijetke i manje nejednakosti koje se mogu korigovati u naknadnom zahvatu. Dermoabrazija ožiljka obično daje dobre rezultate, ali ponekad je potrebno ponoviti postupak kako bi se postigli optimalni rezultati.

Više informacija o cijeni ove usluge možete pronaći na stranici cjenovnik

Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Pogledaj ostale usluge
Datum objave: 01/12/2017
PRP - Platelet Rich Plasma terapija i tretmani - Naše tijelo u sebi nosi moć da regenerira i liječi tkivo na svim dijelovima vaše kože. | PROČITAJ VIŠE...
Datum objave: 01/12/2017
Estetska korekcija nosa je jedan od najsloženijih operativnih zahvata. Operacija nosa je intervencija koja obuhvata mnoge segmente estetske i funkcionalne korekcije nosa. | PROČITAJ VIŠE...