Dermoabrazija

DERMOABRAZIJA

Dermoabrazija je operativni zahvat koji podrazumijeva izjednačavanje neravnih površina kože kontroliranim odstranjivanjem površnih slojeva. Najčešće se primjenjuje za poboljšanje izgleda kože lica. Na licu se mogu tretirati neravni ožiljci od akni, povreda ili operacija. Također se koristi i za ublažavanje izraženih bora na pojedinim dijelovima lica.

Preoperativna priprema

Najvažniji faktor je procjena tipa kože, tj. njene boje i osjetljivosti. Kod osoba s tamnijom kožom postoji izvjestan rizik od zaostajanja trajnih promjena u pigmentaciji kože. Ne predlaže se izvođenje zahvata u toku aktivne faze akni zbog opasnosti od infekcije.
Hirurg mora biti upoznat sa svim zdravstvenim problemima, alergijskim reakcijama, ranijim operacijama i povredama lica, uzimanjem lijekova, sportskim aktivnostima i sl. Tokom preoperativne pripreme se napravi i fotodokumentacija koja se upotpunjuje fotografijama tokom i nakon operativnog zahvata, te tokom previjanja.

Operativni zahvat

Anestezija: Manje regije se mogu tretirati u lokalnoj anesteziji i intravenskoj sedaciji. Za veće regije ili cijelo lice potrebna je opšta anestezija.

Trajanje: Trajanje zavisi od veličine regije. Za dermoabraziju lica je potrebno oko 45 minuta.

Postoperativni tok

Na tretiranu regiju lica stavljaju se posebni zavoji. Lice je umjereno otečeno i crveno. To je praćeno bolovima i osjećajem peckanja i žarenja. Zavoj se skida nakon sedam dana. Za to vrijeme otok se postepeno povlači. Nakon spontanog otpadanja krusta ostaje osjetljiva, svijetloružičasta koža tokom nekoliko sedmica pa čak i mjeseci. Blaga šminka koja ne izaziva alergijske reakcije može prikriti ružičastu boju lica već nakon druge sedmice.

Najvažnije je izbjegavati direktno izlaganje suncu šest sedmica kako bi se izbjegle trajne promjene u pigmentaciji kože. Povratak na posao može se očekivati nakon dvije ili tri sedmice. Treba izbjegavati aktivnosti koje mogu izazvati povrede lica kao i napornije sportske aktivnosti do mjesec dana. Konačni rezultati se procjenjuju najmanje šest mjeseci nakon operativnog zahvata.

Komplikacije

Moguće komplikacije su pored krarenja i infekcije koje su rijetke i manje nejednakosti koje se mogu korigovati u naknadnom zahvatu.

CIJENA Dermoabrazija500 KM – 2500 KM
CIJENA Mikrodermoabrazija (1 tretman)200 KM
CIJENA Mikrodermoabrazija (5 tretmana)800 KM

Dr sci med Nedžad RUSTEMPAŠIĆ
Vaskularna hirurgija

Objavio je preko 30 stručnih radova iz oblasti vaskularne hirurgije u referentnim naučnim časopisima. Kao autor/koautor napisao je 5 knjiga iz oblasti vaskularne i opće hirurgije među kojima je i knjiga o laserskom tretmanu proširenih vena koja je napisana 2016. godine. To je ujedno i prva knjiga na ovu temu u našoj regiji. Dugogodišnji je edukator velikog broja vaskularnih hirurga u čitavoj BiH a u zvanju docenta predavao je na Katedri za hirurgiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Uradio je preko 3000 operacija na krvnim sudovima, a tokom svog dvadesetdvogodišnjeg angažmana na KCUS-u obavljao je funkciju šefa Odjela za vaskularnu hirurgiju i šefa Klinike za vaskularnu hirurgiju. Kao član transplantacionog tima uspješno je obavljao transplantacije bubrega uključujući i prvu nesrodnu transplantaciju bubrega u historiji KCUS-a. Prvi je vaskularni hirurg iz BiH koji je započeo sa tretmanom proširenih vena savremenom laserskom metodom od 2011. god.

Obrazovanje

 • 2013. god. - Doktor medicinskih nauka
 • 2010. god. - Magistar medicinskih nauka
 • 2010. god. - Subspecijalista vaskularne hirurgije
 • 2006. god. - Specijalista opšte hirurgije
 • 2000. god. - Doktor medicine

Dosadašnja stručna edukacija:

 1. 2006. god. NAL Hospital, Throllatan, Švedska - usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 2. 2007. god. Brno, Bolnica Sveta Ana, Češka Republika, usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 3. 2007. god. Bolnica Zvezdara, Beograd, Srbija workshop:Konstrukcija AVF (arteriovenske fistule) za potrebe hemodijaliznog tretmana.
 4. 2009. god. Oslo, Norveška, Edukacija u sklopu Evropskog udruženja vaskularnih hirurga: Kurs kolor doplera pregleda ekstremitetnih i vratnih arterija.
 5. 2009. god. Oslo, Norveška. Edukacija u sklopu Evropskog udruženja vaskularnih hirurga: Praktično usavršavanje karotidne endarterektomije.
 6. 2010. god. KCUS, NIR, škola (kurs ) kolor doplera
 7. 2011. god. Bolnica Nal, Trollhattan, Švedska - bazični kurs za endovaskularne intervencije.
 8. 2011. god. Ljubljana, Slovenija, Odjel kardiovaskularne hirurgije, Univerzitetsko klinički centar Ljubljana, Slovenija: Usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 9. 2011. god. Maribor, Slovenija, Odjel za vaskularnu hirurgiju Univerzitetsko klinički centar Maribor: Usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 10.  2012. god. Bolnica Nal, Trollhattan, Švedska: Obrada podataka za izradu doktorske disertacije pod mentorstvom prof. dr Johana Tjarnstroma, šefa vaskularne hirurgije Regionalne bolnice NAL.
 11. 2012. god. Istanbul Turska; trening za laserski tretman proširenih vena i tretman proširenih kapilara (prof. dr Kürşat Bozkurt).
 12. 2013. god. Beograd, Srbija. Laserski tretman proširenih vena (Dr Petar Dragić).
 13. 2014. god. Maastricht, Nizozemska, Evropski venski centar za trening Evropskog udruženja vaskularnih hirurga: Savremeni endovaskularni tretman proširenih vena
 14. 2015. god. Bon, Univerzitetska Klinika, Njemačka, Savremeni endovaskularni tretman proširenih vena
 15. 2015-2016. god. Federalno ministarstvo zdravstva BiH i Ekonomski fakultet u Sarajevu: Edukacija iz zdravstvenog menadžmenta (SHCE 1,2,3)
 16. 2017. god. Riga, Latvija, Internacionalni flebološki master kurs, endovenska termalna ablacija u modernom tretmanu proširenih vena
 17. 2022. god. Istanbul, Turska, International Union of Phlebology/ L'Union Internationale de Phlébologie (UIP), napredni kurs ultrasonografije
 18. 2023.god. Amsterdam, Holandija, European College of Phlebology - ECoP kurs