migrena-naslovnica-900

Botox i migrenozne glavobolje

Migrenozne glavobolje se one koje su nepoznatog porijekla te su praćena mučninom, povraćanjem i poremećajem vida. Prije “napada” pacijenti mogu imati presignale u smislu bljeskajuče tačkice u vidnom polju,jednostrani poremećaj vida ili jednostrani poremećajem osjeta ili motorike u ekstremitetima. Na migrenu valja sumnjati ako se primijeti nastanak glavobolje pulsirajućeg, kucajućeg karaktera (kao da “srce kuca u glavi”) lokaliziranu na lijevoj lili desnoj polovini glave koja nastaje u potiljku ili iznad oka te se širi se na ostalu polovinu glave. Učestalost migrene i teške posljedice na kvalitetu života oboljelih te ekonomski gubici koji nastaju uslijed izostanka s posla poticale su dugogodišnja istraživanja koja su pomogla u poznavanju prirode nastanka funkcionalnih poremećaja u mozgu.

Učestalost migrenoznih glavobolja

Smatra se da 10% ukupnog stanovništva ima migrenozne glavobolje, posebno žene u odnosu 3:2.
Prve glavobolje se javljaju u pubertetu, te uglavnom nestaju iza 50. godine života. Napadi su povezani sa mentrualnim ciklusom, a mogu biti provocirani i psihičkim stresom, fizičkim naporom, te hranom kao što su sir, čokolada, crveno vino.

Liječenje migrene podrazumijeva više terapeutskih pristupa: terapija lijekovima, promjena načina života i prehrane, suportivna psihoterapija ili akupunktura.

Terapija u Našoj Maloj Klinici

S obzirom da veliki broj pacijenata jako teško kontroliše migrenu standardnom terapijom Naša Mala Klinika je uvela tretman migrenoznih glavobolja sa Botoxom po zadnjim svjetskim preporukama u kojima imamo jako dobre rezultate. Tretman je gotovo bezbolan i traje nepunih 15 minuta nakon kojeg se možete vratiti svojim aktivnostima. Kontrola glavobolja i/ili smanjenje istih za period od 3 do 6 mjeseci uz estetski benefit zatezanja kože čela. Američka FDA (Food and Drug Administration) je Botox uvrstila na listu lijekova za tretman migrena od 2010. godine što ukazuje na djelotvornost.

  • Objavljeno 19/10/2021
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...