asimetrija-grudi-900

Asimetrija grudi kod žena

Asimetrija grudi većinom se javlja kod žena, zapravo je to razlika po obliku, položaju ili veličini. Zapravo, velika većina žena ima blagu asimetriju grudi. Međutim, kada je asimetrija značajna, to može negativno uticati na ženinu sliku o tijelu, njeno samopoštovanje i samopouzdanje.

Asimetrija grudi se može podijeliti u tri tipa:

Anisomastija: značajna razlika u volumenu i veličini grudi.

Anizotelija: razlika između bradavica i areola.

Kombinirana asimetrija: anizomastija i anizotelija.

Koji su simptomi?

Simptomi asimetrije grudi su u suštini estetski, manifestujući se kao razlika u, na primjer, obliku, veličini, razvojnoj fazi ili postotku masti. U najtežim slučajevima čak može doći do razlike u osteomuskularnoj strukturi ili su grudi potpuno različite.

Uzroci asimetrije grudi

Značajna asimetrija grudi ima nekoliko mogućih uzroka: može biti povezana s bolešću dojke, razvojnim problemom, hormonskim problemom, nepoznatim sindromom, ozljedom ili periodima značajnih tjelesnih promjena kao što su trudnoća ili dojenje.

Jedna od bolesti povezanih sa asimetrijom grudi je rak dojke. Stoga se svim ženama s asimetrijom dojki savjetuje da obave samopregled dojki kako bi se na vrijeme otkrili znakovi upozorenja.

Može li se spriječiti?

Asimetrija grudi se javlja dok se grudi razvijaju tokom puberteta. Ne može se spriječiti, osim ako se javlja kao sekundarni učinak poremećaja rasta koji se rano dijagnosticira. Ne postoje mjere koje možete poduzeti da spriječite asimetriju grudi.

Šta je tretman?

Jedino rješenje za asimetriju grudi je plastična, estetska i rekonstruktivna hirurgija. Korištene hirurške tehnike zavise od hirurga i karakteristika pacijenta. Međutim, u mnogim slučajevima će se učiniti povećanje grudi, smanjenje grudi ili kombinacija oboje.

  • Objavljeno 09/09/2022
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...