Aptos niti tretmani i lifting lica

aptos-niti-naslovnica-900

 

Lifting Aptos nitima najbolja je alternativa pravom hirurškom faceliftingu, a izvodi se podizanjem i zatezanjem tkiva različitih regija lica i vrata posebno dizajniranim nitima. Estetske niti u liftingu kože imaju za ideju podizanje i fiksaciju tkiva u estetski povoljnijem položaju.

Jedan od prvih vidljivih znakova starenja kože je pojava bora na licu. Starenjem koža gubi svoj elastisticet, količina masnoga tkiva i kolagena sve se više smanjuje, a mišići lica gube tonus i djelomično atrofiraju. Bore na licu postaju sve izraženije, posebno one oko očiju i usana, obrazima nedostaje punoće. Lice starenjem izgleda umornije i opuštenije te gubi svjež i mladenački izgled. Tu nastupaju Aptos niti koje pomažu da izgledate mlađi i vitalniji.

Aptos niti – tretman

Aptos niti izrađene su od polipropilena. To je sintetski neresorptivni materijal koji se koristi u hirurgiji preko 50 godina. Materijal je siguran, ne uzrokuje alergije niti odbacivanje od strane organizma. Niti uvedene u tkivo predstavljaju potporu za okolno mehko tkivo, prvi rezultati vidljivi su odmah nakon tretiranja a krajnji rezultat vidljiv je za 3 sedmice, to jeste kada završi faza stvaranja vlastitog kolagena u tkivu.

APTOS niti (skraćeno od anti-ptosis) za lifting kože su popularna metoda kojom se postiže revitalizacija i poboljšanje kvalitete kože lica i tijela bez operacije i ožiljaka. Metoda se smatra minimalno invazivnom sa kratkim vremenom oporavka.

Prednosti Aptos metode

 • Minimalno invazivna procedura
 • Sprovodi se pod lokalnom anestezijom
 • Trajanje procedure je 15-30 minuta
 • Odmah vidljivi rezultati
 • Minimalno vrijeme oporavka
 • Pospješuje stvaranje kolagena
 • Povećava mikrocirkulaciju
 • Niti sa hijaluronskom kiselinom

Oporavak i mjere opreza

Tokom obavljanja tretmana mogu se pojaviti crvene tačkice na mjestima uboda na licu, kao i jedva primjetne otekline. Ove pojave su rijetke i privremene te nestaju par dana nakon tretmana. Pet dana nakon tretmana nježno čistite lice i pažljivo perite kosu. Izbjegavajte izlaganje suncu i korištenje solarijuma, kao i tretmane lica tri sedmice nakon zahvata. Potpun oporavak traje do dvije sedmice, a do tada se možete vratiti uobičajenim aktivnostima sa manjim ograničenjem mimike lica i izbjegavanjem sportskih aktivnosti.

Važno je da nastavite da brinete o zdravlju svoje kože. Da vodite računa o tome da ishranom unosite što više minerala i vitamina koji djeluju na očuvanje elastičnosti kože (vitamin A, B, C, E i D, minerali magnezijum i cink). Ali i da unosite što više vode i brinite o higijeni kože kako biste pojačali i produžili efekat tretmana.

Tehnike i metode korištenja

Postoji nekoliko tehnika i metoda primjene APTOS niti: Visage Excellence, Light Lift i Nano metoda.

Visage Excellence koristi resorptivne niti s posebno dizajniranim višesmjernim kukicama. Kukice pružaju veću čvrstoću nakon umetanja. Dizajn niti čini ih efikasnim, a postupak liftinga postiže se atraumatskom kanilom okruglog vrha, čime se izbjegava krvarenje i otok nakon postupka. Područja primjene su jagodice, obrve, podbradak/vrat i linija donje čeljusti (jaw line).

Light Lift metoda i niti dostupne su u resorptivnom i neresorptivnom obliku. Tri su načina, tj. metode Light Lifta: Needle metoda koja omogućuje zatezanje podbratka ili lifting obrve samo jednim šavom; Thread metoda koja omogućuje zatezanje obrva, podočnjaka, središnjeg dijela lica (midface) i podbradak, koristeći više šavova; Linea metoda korisna u zatezanju srednjeg i donjeg dijela lica te vrata.

Nano Excellence i Spring metoda, uz već spomenute prednosti Excellence metoda, stimulira rast kolagena koji regenerira kožu. Spring metoda koristi resorptivne niti koje se spiralno omotavaju oko tupih vrhova kanile. Niti zadržavaju svoju elastičnost i nakon umetanja te u velikoj mjeri smanjuju vidljivost i formiranje dubokih bora na licu. Područja primjene su marionetske bore, nazolabijalne bore, glabelarne bore, bore iznad gornje usne, bore na čelu, obrve, nos i konture usana.

 

Lifting obrva (cat eye) – Nano Spring650,00 KM
Lifting obrva (cat eye) – Visage EXCELLENCE METHOD –  hijaluronske niti1800,00 KM
Lifting lica – Visage EXCELLENCE METHOD (midface) – hijaluronske niti1800,00 KM
Lifting podbratka – Visage EXCELLENCE METHOD 1800,00 KM

Dr. Nedžad RUSTEMPAŠIĆ
Vaskularna hirurgija

Objavio je preko 30 stručnih radova iz oblasti vaskularne hirurgije u referentnim naučnim časopisima. Kao autor/koautor napisao je 5 knjiga iz oblasti vaskularne i opće hirurgije od kojih je njegova knjiga o laserskom tretmanu proširenih vena koja je napisana  2016.g. ujedno i  prva knjiga na ovu temu u regiji. Dugogodišnji je edukator velikog broja vaskularnih hirurga u čitavoj BiH  a u zvanju docenta predavao je na Katedri za hirurgiju  na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Uradio je preko 3000 operacija na krvnim sudovima a tokom svog dvadesetogodišnjeg angažmana na KCUS-u obavljao je funkciju šefa Odjela za vaskularnu hirurgiju i šefa Klinike za vaskularnu hirurgiju. Kao član transplantacionog tima uspješno je obavljao transplantacije bubrega uključujući i prvu nesrodnu transplantaciju bubrega u istoriji KCUS-a. 

Prvi je vaskularni hirurg iz BiH koji je započeo sa tretmanom proširenih vena savremenom laserskom metodom od 2011. god.

Obrazovanje

 • 2000. god. - Doktor medicine
 • 2006. god. - Specijalista opšte hirurgije
 • 2010. god. - Subspecijalista vaskularne hirurgije
 • 2010. god. - Magistar medicinskih nauka
 • 2013. god. - Doktor medicinskih nauka

Dosadašnja stručna edukacija:

 1. 2006. god. NAL Hospital, Throllatan, Švedska - usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 2. 2007. god. Brno, Bolnica Sveta Ana, Češka Republika, usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 3. 2007. god. Bolnica Zvezdara, Beograd, Srbija workshop:Konstrukcija AVF (arteriovenske fistule) za potrebe hemodijaliznog tretmana.
 4. 2009. god. Oslo, Norveška, Edukacija u sklopu Evropskog udruženja vaskularnih hirurga:  Kurs kolor doplera pregleda ekstremitetnih i vratnih arterija.
 5. 2009. god. Oslo, Norveška. Edukacija u sklopu Evropskog udruženja vaskularnih hirurga: Praktično usavršavanje karotidne endarterektomije.
 6. 2010. god. KCUS, NIR, škola (kurs ) kolor doplera
 7. 2011. god. Bolnica Nal, Trollhattan, Švedska - bazični kurs za endovaskularne intervencije.
 8. 2011. god. Ljubljana, Slovenija, Odjel kardiovaskularne hirurgije, Univerzitetsko klinički centar Ljubljana, Slovenija: Usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 9. 2011. god. Maribor, Slovenija,  Odjel za vaskularnu hirurgiju Univerzitetsko klinički centar Maribor: Usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 10.  2012. god. Bolnica Nal, Trollhattan, Švedska: Obrada podataka za izradu   doktorske disertacije pod mentorstvom prof. dr Johana Tjarnstroma, šefa  vaskularne hirurgije Regionalne bolnice NAL.
 11. 2012. god. Istanbul Turska; trening za laserski tretman proširenih vena i tretman proširenih kapilara (prof. dr Kürşat Bozkurt).
 12.  2013. god. Beograd, Srbija. Laserski tretman proširenih vena (Dr Petar Dragić).
 13. 2014. god. Maastricht, Nizozemska, Evropski venski centar za trening Evropskog udruženja  vaskularnih hirurga: Savremeni endovaskularni tretman proširenih vena
 14. 2015. god. Bon, Univerzitetska Klinika, Njemačka, Savremeni endovaskularni tretman proširenih vena
 15. 2015-2016. god. Federalno ministarstvo zdravstva BiH i Ekonomski fakultet u Sarajevu: Edukacija  iz zdravstvenog menadžmenta  ( SHCE 1,2,3 )
 16. 2017. god. Riga, Latvija, Internacionalni flebološki master kurs, endovenska termalna ablacija u modernom tretmanu proširenih vena