Anti-aging tretmani i podmlađivanje kože”

Starenje kože koje dolazi sa tridesetim godinama života kod velikog broja žena uzrokuje nelagodu i paniku, jer je upravo lijepa, njegovana i blistava koža najveći adut žena. Pored žena u posljednje vrijeme i sve više muškaraca vodi računa o svojoj koži. Savremena medicina danas omogućava da zaustavimo vrijeme na našem licu i koži vratimo sjaj, zategnutost i mladolikost.

Znate li zašto koža stari? - Istrošeni fibroblasti stvaraju manje kolagena i elastičnih vlakana, a dermis postaje tanji, te se stari kolagen ne zamjenjuje sa novim već propada. Tokom tog procesa dolazi do smanjenja količine hijalurona koji uz sebe čuva vodu i koži daje jedar izgled. Anti-aging podrazumijeva tretmane koji imaju jako različit mehanizam djelovanja, a koji u konačnici koži trebaju vratiti mladoliki i jedar izgled.

Najveći standardi u analizi kože i primjeni Anti-aging tretmana

U odnosu na ostale klinike, Našu malu kliniku prije svega diferencira individualni pristup svakom pacijentu. Putem specijalnog analizatora kože, razvijenog u saradnji sa linijom Reviderm kozmetike, vrši se profesionalna analiza kože. Cilj ove analize je utvrđivanje trenutnog stanja kože kao i savjetovanje klijenta, koji dobija stručnu preporuku za tretmane. Preporuka se najčešće odnosi na upućivanje pacijenta u preglede koje bi trebao obaviti kao i upoznavanje pacijenta sa preparatima koje bi prema vrsti i stanju kože trebao koristiti. Pohranjivanjem fotografija u bazu klijenta moguća je analiza i usporedba nakon učinjenih tretmana i primjene preparata.

Anti-aging tretmani

Svaki tretman počinje mikrodermoabrazijom koja se obavlja uz pomoć Reviderm SkinPeeler® New Generation Plus Ultrasound sistema. Istom se vrši čišćenje kože i uklanja površni dio mrtvih ćelija čime se stvaraju pretpostavke za apliciranje aktivnih komponenti sadržanih u preparatima Reviderm Skintelligence® koji se temelji na najnovijim rezultatima istraživanja najnaprednije dermatologije i kozmetologije.

Ovim tretmanima se ne utiče samo na vidljive znakove starenja kože, već se djeluje na proces starenja kože u ranom stadiju. Posebna karakteristika je optimalna koncentracija aktivnih sastojaka i na kraju, vidljiv učinak. Preporuka Naše male klinike je obavljanje pet tretmana u vremenskim intervalima od po deset dana.

Starenjem udio elastičnih kolagenih vlakana postepeno pada, pa su poželjni tretmani sa kojima se podstiče stimulacija organizma za sintezom novih. Tretmani koji daju najbolje rezultate su: PRP (Platelet Rich Plasma) i Dermapen (Skin Microneedling).


SilhouetteSoft

PRP - Platelet Rich Plasma

PRP terapija podmlađivanja matičnim stanicama je revolucionarna metoda, pri kojoj doktor upotrebljava minimalnu količinu vaše vlastite krvi za pomlađivanje kože. Naše tijelo u sebi nosi moć da regenerira i liječi tkivo na svim dijelovima kože. Matične stanice čine to svaki dan tokom našeg života.

PRP terapija podmlađivanja matičnim stanicama, poznata kao i tretman pomlađivanja vlastitom krvlju, vodeći je zahvat koji koristi moć liječenja koju imaju trombociti i faktori rasta u našoj krvi kako bi stimulirao reakciju matičnih stanica. Te matične stanice pomažu stvaranje novog kolagena i krvnih žila, obnovu i poboljšanje oštećene kože, te usporavaju i poništavaju znakove starenja. PRP tretman je najdjelotvorniji ako se primjenjuje u kombinaciji sa Dermapenom.

Dermapen

Dermapen sadrži mnoštvo mikroiglica za jednokratnu upotrebu s jedinstvenom oprugom koja automatiziranim pokretima vibrira, te tako ostvaruje kontrolisan rezultat. Za razliku od drugih proizvoda s mikroiglicama, Dermapen ima poseban vertikalni ugao uboda mikroiglicama koji pospješuje efekat i pruža ravnomjerniju i sigurniju metodu. Ujedno, zbog vertikalnog ugla uboda mikroiglicama, mogu se sigurnije i bolje tretirati teško dostupna mjesta (oko očiju, nosa i usana).

Dermapen tretman procedura:
1. Dubinsko čišćenje lica - koriste se proizvodi prilagođeni tipu kože
2. Enzyme peeling - prilagođen svim tipovima kože, eksfolijacija kože
3. Hyla Active and Retinal Active - booster na bazi hijalurona, cinka , kolagena
4. Microneedling
5. Serum – prilagođen tipu kože
6. Hyala Active Mask - preparat koji dubinski hidrira i umiruje kožu
7. Vitami Rich Repair cream - koktel vitamina prilagođen potrebama kože
8. Cover – Lagano prekrivanje crvenila na bazi cinka i SPF 30 kao dodatna zaštita kože
9. Dermapen kućna njega – preporučena od strane experta kao korak bliže rezultatima

Ovom procedurom stimulira se proizvodnja kolagena. Tretman Dermapenom omogućava lifting lica i otklanjanje bora, smanjenje pora i poboljšanje izgleda kože. Najbolji rezultati vide se na koži sa ožiljcima od akni, dubokim borama, kao i na strijama.

Hijaluronski fileri

Hijaluronski fileri su namijenjeni tretiranju svih zona lica. Najvažniije od svega je što omogućavaju postizanje i zadržavanje prirodnog izgleda kontura lica. Hijaluronskim filerom se može tretirati područje oko očiju, čelo, obrazi, nazolabijalne bore (od nosa prema usnama), te se mogu koristiti i za povećanje usana kao i već spomenuto korigiranje kontura donjeg dijela lica. Ono što ih čini posebnim jesu njihova kompatibilnost i biorazgradivost.

Bore nastaju starenjem kože, gubitkom vlažnosti i promjenom odnosa elastičnih i kolagenih vlakana. Hijaluronskim filerima moguće je popuniti bore, te ih učiniti nevidljivim. Usne su kao i oči ukras lica. Veliki broj ljudi ima nenaglašene usne, a također gubitkom vode u organizmu usne postaju ''ispijene'' sa puno malih vertikalnih brazda. Hijaluronskim filerima moguće je naglasiti usne i vratiti im punoću.

Botox terapija bora lica

Botox vrlo dobro djeluje na bore na čelu i oko očiju koje uzrokuju uobičajeni pokreti mišića. Najčešće se primjenjuje za uklanjanje horizontalnih i vertikalnih bora na čelu (tzv.bore mrštilice), kao i sitnih bora s vanjske strane očiju (tzv. bore smijalice).

Bitno je spomenuti da je tretman još 2002. godine odobrila američka organizacija "Food and Drug Administration (FDA)" koja kontrolira kvalitetu i sigurnost hrane i lijekova. Istraživanja pokazuju da se samo u SAD-u, nakon tog odobrenja, na tretman Botoxom odlučilo više od milijun ljudi.

Ono što je važno napomenuti jeste da Vas tretira iskusni doktor koji može prosuditi veličinu vaših mišića, te koliko vam je Botoxa potrebno. Ljepšem izgledu može doprinjeti i odstranjenje neželjenih dlačica sa lica. Klinika se pobrinula da i ove tretmane obavlja sa najsavremenijim medicinskim laserom za trajnu epilaciju ALMA SOPRANO ICE.

Dr sci med Nedžad RUSTEMPAŠIĆ
Vaskularna hirurgija

Objavio je preko 30 stručnih radova iz oblasti vaskularne hirurgije u referentnim naučnim časopisima. Kao autor/koautor napisao je 5 knjiga iz oblasti vaskularne i opće hirurgije među kojima je i knjiga o laserskom tretmanu proširenih vena koja je napisana 2016. godine. To je ujedno i prva knjiga na ovu temu u našoj regiji. Dugogodišnji je edukator velikog broja vaskularnih hirurga u čitavoj BiH a u zvanju docenta predavao je na Katedri za hirurgiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Uradio je preko 3000 operacija na krvnim sudovima, a tokom svog dvadesetdvogodišnjeg angažmana na KCUS-u obavljao je funkciju šefa Odjela za vaskularnu hirurgiju i šefa Klinike za vaskularnu hirurgiju. Kao član transplantacionog tima uspješno je obavljao transplantacije bubrega uključujući i prvu nesrodnu transplantaciju bubrega u historiji KCUS-a. Prvi je vaskularni hirurg iz BiH koji je započeo sa tretmanom proširenih vena savremenom laserskom metodom od 2011. god.

Obrazovanje

 • 2013. god. - Doktor medicinskih nauka
 • 2010. god. - Magistar medicinskih nauka
 • 2010. god. - Subspecijalista vaskularne hirurgije
 • 2006. god. - Specijalista opšte hirurgije
 • 2000. god. - Doktor medicine

Dosadašnja stručna edukacija:

 1. 2006. god. NAL Hospital, Throllatan, Švedska - usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 2. 2007. god. Brno, Bolnica Sveta Ana, Češka Republika, usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 3. 2007. god. Bolnica Zvezdara, Beograd, Srbija workshop:Konstrukcija AVF (arteriovenske fistule) za potrebe hemodijaliznog tretmana.
 4. 2009. god. Oslo, Norveška, Edukacija u sklopu Evropskog udruženja vaskularnih hirurga: Kurs kolor doplera pregleda ekstremitetnih i vratnih arterija.
 5. 2009. god. Oslo, Norveška. Edukacija u sklopu Evropskog udruženja vaskularnih hirurga: Praktično usavršavanje karotidne endarterektomije.
 6. 2010. god. KCUS, NIR, škola (kurs ) kolor doplera
 7. 2011. god. Bolnica Nal, Trollhattan, Švedska - bazični kurs za endovaskularne intervencije.
 8. 2011. god. Ljubljana, Slovenija, Odjel kardiovaskularne hirurgije, Univerzitetsko klinički centar Ljubljana, Slovenija: Usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 9. 2011. god. Maribor, Slovenija, Odjel za vaskularnu hirurgiju Univerzitetsko klinički centar Maribor: Usavršavanje hirurške tehnike iz oblasti vaskularne hirurgije.
 10.  2012. god. Bolnica Nal, Trollhattan, Švedska: Obrada podataka za izradu doktorske disertacije pod mentorstvom prof. dr Johana Tjarnstroma, šefa vaskularne hirurgije Regionalne bolnice NAL.
 11. 2012. god. Istanbul Turska; trening za laserski tretman proširenih vena i tretman proširenih kapilara (prof. dr Kürşat Bozkurt).
 12. 2013. god. Beograd, Srbija. Laserski tretman proširenih vena (Dr Petar Dragić).
 13. 2014. god. Maastricht, Nizozemska, Evropski venski centar za trening Evropskog udruženja vaskularnih hirurga: Savremeni endovaskularni tretman proširenih vena
 14. 2015. god. Bon, Univerzitetska Klinika, Njemačka, Savremeni endovaskularni tretman proširenih vena
 15. 2015-2016. god. Federalno ministarstvo zdravstva BiH i Ekonomski fakultet u Sarajevu: Edukacija iz zdravstvenog menadžmenta (SHCE 1,2,3)
 16. 2017. god. Riga, Latvija, Internacionalni flebološki master kurs, endovenska termalna ablacija u modernom tretmanu proširenih vena
 17. 2022. god. Istanbul, Turska, International Union of Phlebology/ L'Union Internationale de Phlébologie (UIP), napredni kurs ultrasonografije
 18. 2023.god. Amsterdam, Holandija, European College of Phlebology - ECoP kurs