Abdominoplastika – zatezanje stomaka

Abdominoplastika, odnosno zatezanje stomaka, je hirurški zahvat koji podrazumijeva odstranjivanje viška kože i masti sa srednjeg i donjeg dijela stomaka uz zatezanje mišića trbušnog zida. Ukoliko ne postoji potreba za zatezanjem mišića, a postoji potreba samo za manjim zatezanjem kože i odstranjenjem masti sa donjeg dijela stomaka, operativni zahvat koji radimo nazivamo MINIABDOMINOPLASTIKA. Podjednako je efikasna i kod žena i kod muškaraca koji imaju veće ili manje naslage masnog tkiva uz opuštenu kožu stomaka, a što se ne može popraviti dijetom i vježbama.

Poseban značaj ima kod žena kod kojih su nakon trudnoće mišići prednjeg trbušnog zida rastegnuti. Važno je napomenuti da se tokom ovog zahvata mogu odstraniti i strije koje se često nalaze na koži donjeg dijela stomaka.

Pacijentima s pretjeranom tjelesnom težinom koji namjeravaju da smršaju savjetuje se odgađanje operativnog zahvata do završetka dijetskog režima. Operaciju također treba odgoditi i kod žena koje planiraju trudnoću, jer postoji realna mogućnost popuštanja zategnutosti mišića trbušnog zida tokom trudnoće. Cilj operacije je redukcija masnog tkiva na stomaku i formiranje estetski prihvatljivog i dopadljivog izgleda – ravan i privlačan stomak.

Preoperativna priprema

Provjera općeg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je obavezna za sve pacijente. Poželjno bi bilo da se prestane sa pušenjem, te uzimanjem lijekova i pripravaka koji utiču na koagulaciju krvi. Dvije sedmice prije zahvata prestati uzimati aspirine, biljne preparate ili bilo koje druge dodatke i određene lijekove koji sprječavaju stvaranje upale, jer upravo njihov sadržaj može uzrokovati značajnije krvarenje. 12 do 24 sata prije zahvata, potrebno je antibakterijskim sapunom isprati dio tijela koji će biti podvrgnuto zahvatu. Nakon što nanesete antibakterijski sapun, ostavite pjenu da stoji oko desetak minuta. Isti postupak ponovite dan prije zahvata i ujutro. Također, potrebno je dobro oprati prsni koš, trbušnu stijenku i gornji dio natkoljenica te isti proces ponoviti noć i jutro prije zahvata.

Operativni zahvat

  • Anestezija: Operativni zahvat se izvodi u općoj endotrahealnoj anesteziji.
  • Trajanje: Trajanje operatvnog zahvata je 2 – 4 sata.

Postoperativni tok

Nakon operacije pacijenti se zadrzavaju u Klinici jedan do dva dana. Ordiniraju se antibiotici i analgetici i po potrebi ostali medikamenti. Rano ustajanje iz kreveta je preporučljivo i praktikuje se već od prvog dana. Nakon 7 dana u mogućnosti ste za kraće šetnje. Drenovi se najčešće vade 1 – 2 dana nakon operacije. Konci koji se koriste sami se resorbuju i nije ih potrebno odstranjivati. Kako bi ožiljak bio što prihvatljiviji pozicionira se u području bikini zone, kako bi bio pokriven donjim rubljem. Ožiljak je potrebno tretirati kremama protiv ožiljaka. U ovom periodu oporavka poželjno je spavati na leđima s jastukom ispod koljena. Najdalje nakon 15 – 20 dana možete se vratiti na posao, bez težih fizičkih napora, a puni oporavak očekuje se nakon 6-8 sedmica. Elastični pojas nosite mjesec dana nakon operacije.

Komplikacije

Kao i kod svih operacija moguće su komplikacije koje su rijetke, a mogu se javiti u vidu seroma, infekcije, rubne nekroze, a kao kasnija komplikacija može se javiti hipertrofični ožiljak.

Dvije sedmice nakon operacije još uvijek je potrebno izbjegavati napore, savijanje i podizanje tereta kako ne bi došlo do krvarenja ili nastanka otekline. Četiri sedmice nakon operacije oteklina i hematom će se smanjiti, međutim do potpunog nestanka otekline potrebno je da prođe nekoliko mjeseci kada će se najbolje vidjeti rezultati abdominoplastike. Neki dijelovi abdomena bit će umrtvljeni na osjet što će potrajati nekoliko mjeseci dok se rana u potpunosti ne oporavi.  

Više informacija o cijeni ove usluge možete pronaći na stranici cjenovnik

Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Pogledaj ostale usluge
Datum objave: 01/12/2017

Lifting lica nitima (Facelifting) spada u minimalno invazivne procedure u estetskoj hirurgiji kojima se omogućuje djelimičini facelifting lica. Na našoj klinici koristimo niti američkog proizvođača | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 01/12/2017
Podizanje grudi je operativni zahvat u kojem se dojke vraćaju na prvobitnu poziciju upotrebom implantata, rekonstrukcijom ili kombinacijom. | PROČITAJ VIŠE...