abdominoplastika-900

Abdominoplastika – zatezanje stomaka

Abdominoplastika ( zatezanje stomaka ) podrazumijeva uklanjanje viška kože i masnog tkiva sa stomaka, kao i korekciju “mlohavosti” mišića. Ovaj višak kože i opuštanje trbušne stijenke obično se javljaju kod pacijenata koji su doživjeli naglu promjenu u svojoj težini, kao što je povećanje ili gubitak težine u kratkom vremenskom periodu, ili kod žena nakon trudnoća.

Abdominoplastika i mini-abdominoplastika su procedure koje pomažu u postizanju ravnijeg, čvršćeg abdomena, sa užim strukom.

Estetska hirurgija za zatezanje stomaka

Abdominoplastika se izvodi kroz dugi rez od jednog kuka do drugog, neposredno iznad pubisa. Kada se rad u ovoj oblasti završi, hirurg pravi drugi rez oko pupka, kako bi odvojio tkiva koja ga okružuju.

Mini-abdominoplastika

Mini-abdominoplastika zahtijeva mnogo manji rez iznad pubisa, a rez oko pupka nije neophodan, jer u nekim slučajevima može biti spušten kada se koža zategne.

Koža trbušnog zida se zatim odvaja prema gore, sve dok ne bude u visini rebara, otkrivajući trbušne mišiće. Ovi mišići su zategnuti i spojeni u srednjoj liniji, što rezultira čvrstim trbušnim zidom i užim strukom. Odvojena koža se zateže prema pubisu, a višak kože se uklanja, a pupak se postavlja u novi položaj. Hirurg na kraju zašije i postavlja zavoj i privremenu drenažnu cijev kako bi uklonio višak tekućine koji se može nakupiti u operiranoj zoni. Kod mini-abdominoplastike, hirurg samo odvaja kožu između reza i pupčanog trbuha, uklanja višak kože i zašiva.

Potpuna abdominoplastika obično traje između dva i četiri sata, ovisno o količini potrebne korekcije, dok se trajanje mini-abdominoplastike kreće od jednog do 2 sata.

  • Objavljeno 09/09/2022
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...