Abdominoplastika se može izvesti samostalno ili u kombinaciji s drugim hirurškim tehnikama-900

Abdominoplastika se može izvesti samostalno ili u kombinaciji s drugim hirurškim tehnikama

Abdominoplastika je posebno pogodna za osobe kod kojih se, uprkos dobroj fizičkoj formi,  značajno nagomilavaju masti (u predjelu trbuha) ili im je pretjerano labav trbušni zid i ne mogu to poboljšati ni dijetom ni vježbanjem. Abdominoplastika je jako popularna kod muškaraca, kao i kod žena koje su imale jednu ili više trudnoća, ili pacijenata starije dobi, kod kojih su drastično mršavljenje ili prethodne hirurške operacije izazvale opuštanje trbušnih mišića i gubitak elastičnosti kože koji se više ne mogu vratiti.

Postoje li ograničenja?

Ne postoje dobne granice za podvrgavanje ovom hirurškom postupku, ali poželjnije je odgoditi intervenciju kod žena koje planiraju trudnoće, jer bi porast intra-trbušnog pritiska mogao opet razdvojiti mišiće koji su bili tretirani tokom operacije. Pacijenti s prekomjernom tjelesnom težinom morali bi najprije provesti dijetu, kako bi se izbjegla ponovna intervencija i eliminirao višak kože koji nastaje usljed gubitka kilograma.

Da li se druge intervencije mogu kombinirati s abdominoplastikom?

Abdominoplastika se može izvesti samostalno ili u kombinaciji s drugim hirurškim tehnikama kao što su liposukcija, podizanje grudi ili druge estetske operacije, ako to dozvoljava zdravlje pacijenta.

Koji su rizici ovog postupka?

Abdominoplastika je relativno složen hirurški postupak i treba joj prići seriozno. Kada ovu vrstu intervencije provode specijalisti plastične hirurgije, rezultati su općenito vrlo dobri i rizici od zatezanja trbuha sigurno su manji. Ovo je pravi hirurški postupak kod kojeg su komplikacije (krvarenje, seroma, gubitak osjetljivosti trbušne regije i infekcija) rijetke, a mogu se lako otkloniti samo ako intervenciju izvodi stručnjak, unutar propisno opremljenog objekta. Kako biste umanjili rizik od stvaranja komplikacija postoperativno, izuzetno je važno pažljivo slijediti savjete i upute koje će vam hirurg dati prije i nakon operacije.

≡ Top 7 countries for cheap tummy tuck — get affordable ...

Abdominoplastika prije i poslije

Prilikom prvog pregleda hirurg će morati procijeniti količinu i mjesto masnih naslaga na trbuhu, elastičnost kože, višak kože i tonus mišića trbušne stijenke, te ilustrirati ciljeve i estetske rezultate. Hirurg će također morati procijeniti vaše zdravlje kako bi se isključili rizici  (poput visokog krvnog pritiska, problema zgrušavanja krvi ili ožiljaka), a koji bi mogli uticati na krajnji rezultat operacije. Prije operacije dobit ćete posebna uputstva u vezi sa ishranom prije zahvata i postoperativnim djelovanjem, uzimanjem lijekova, te izbjegavanjem alkohola i cigareta. Na kraju posjete hirurg će u dogovoru s vama odabrati najprikladniji operativni zahvat u vašem slučaju. Ako su skladištenje masnoće i višak kože ograničeni na područje ispod pupka, može se izvesti manje složena operacija koja se zove mini abdominoplastika. Ako se ipak, naslaga masti i ostale gore opisane nesavršenosti također nalaze u gornjem dijelu trbuha i sa strana, bit će potrebno uraditi potpunu abdominoplastiku koja se ponekad kombinira s liposukcijom. I na kraju, ako se naslaga masnoće i višak kože nalaze ne samo u prednjem dijelu trbuha i postranično već i u dorzalnoj regiji (često kao rezultat patološke pretilosti), tada će biti potrebno uraditi obimniji operativni zahvat.

  • Objavljeno 26/04/2020
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...