abdominoplastika-txt6-900

Abdominoplastika se može izvesti samostalno ili u kombinaciji s drugim hirurškim tehnikama

Abdominalna hirurgija je posebno pogodna za one koji uprkos dobroj fizičkoj formi imaju značajno nagomilavanje masti (trbuha) ili pretjeranu labavost trbušnog zida koja se ne može poboljšati ni dijetom ni vježbanjem. Abdominoplastika je jako popularna kod muškaraca, a također i žena koje su imale jednu ili više trudnoća ili pacijenata koji zbog starije dobi, a drastično mršavljenje ili prethodne hirurške operacije izazvale su opuštanje trbušnih mišića i gubitak elastičnosti kože koji se više ne mogu povratiti.

Postoje li ograničenja?

Ne postoje dobne granice za podvrgavanje ovom hirurškom postupku, ali poželjnije je odgoditi intervenciju kod žena koje planiraju buduće trudnoće, jer bi porast intra-trbušnog pritiska mogao opet razdvojiti mišiće koji su se popravljali tokom operacije. Pacijenti s prekomjernom tjelesnom težinom trebali bi proći dijetu prvo kako bi se izbjeglo ponovno intervenisanje kako bi se eliminirao višak kože koji proizlazi iz budućeg gubitka kilograma.

Da li se druge intervencije mogu kombinovati sa abdominoplastikom?

Abdominoplastika se može izvesti samostalno ili u kombinaciji s drugim hirurškim tehnikama kao što su liposukcija, podizanje grudi ili druge estetske operacije.

Koji su rizici ovog postupka?

Abdominoplastika je relativno složen hirurški postupak. Kada ovu vrstu intervencije provede specijaliste plastične hirurgije, rezultati su općenito vrlo dobri i rizici od zatezanja trbuha sigurno su manji. Međutim, ovo je pravi hirurški postupak gdje su komplikacije (krvarenje, seroma, gubitak osjetljivosti trbušne regije i infekcija) rijetke, ali se mogu lako riješiti i samo ako intervenciju izvodi stručnjak unutar propisno opremljenih objekata. Kako biste umanjili rizik od stvaranja komplikacija trbuha, stoga je izuzetno važno pažljivo slijediti savjete i upute koje će vam hirurg dati prije i nakon operacije.

Abdominoplastika prije i poslije

Tokom prve posjete, hirurg će morati procijeniti količinu i mjesto masnih naslaga na trbuhu, elastičnost kože, višak kože i tonus mišića trbušne stijenke, te ilustrirati ciljeve i estetske rezultate. Hirurg će također morati procijeniti vaše zdravlje kako bi isključio prisutnost promjena (poput visokog krvnog pritiska, problema zgrušavanja ili ožiljaka) koje bi mogle utjecati na krajnji rezultat operacije. Prije operacije dobit ćete posebna uputstva u vezi s prehranom prije i postoperativnim djelovanjem, unosom lijekova, alkohola i cigareta. Na kraju posjete hirurg će u dogovoru sa vama odabrati najprikladniji operativni zahvat za vaš slučaj.

Ako su skladištenje masnoće i višak kože ograničeni na područje ispod pupka, može se izvesti manje složena operacija koja se zove mini abdominoplastika. Ako se ipak, naslaga masti i ostale gore opisane nesavršenosti također nalaze u gornjem dijelu trbuha i sa strana, bit će potrebno postupiti s potpunom abdominoplastikom koja se ponekad kombinira s liposukcijom. I na kraju, ako se naslaga masnoće i višak kože nalaze ne samo u prednjem dijelu trbuha i stranama, već i u zadnjoj dorzalnoj regiji (često kao rezultat patološke pretilosti), tada će biti potrebno izvršiti obimni trbuščić.

  • Objavljeno 09/06/2022
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...