20% populacije pati od proširenih vena

Venske bolesti spadaju u grupu najčešćih oboljenja savremenog čovjeka i prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, proširene vene su najrasprostranjenije oboljenje u mnogim zemljama svijeta. Čak 20% populacije pati od proširenih vena, a nisu ograničene samo na starije ljude već se mogu javiti i u mlađoj životnoj dobi.

Osim estetskih smetnji, proširene vene su uzrok osjećaja peckanja, svrbeža, umora, napetosti i otoka na nogama. Uzrok ovom stanju je oslabljena venska, te posljedično tome proširenje i produljenje samih vena koje onemogućuje pravilan rad zalistaka.

Susrećemo ih kod žena dosta češće nego kod muškaraca. Ako se venske bolesti blagovremeno i adekvatno ne liječe predstavljuju važan riziko faktor za nastanak venske tromboze kao i hroničnih promjena na koži potkoljenica i stopala u vidu upale kože i pojave venskih čireva tj. rana na nogama.

Uzroci oboljenja venskih zalistaka i nastajanja proširenih vena

Starosna dob – Kako starimo, vene mogu izgubiti elastičnost i zalisci mogu postati slabi.

Trudnoća – Uzrokuje povećanu količinu krvi u tijelu, ali smanjuje njen protok od nogu ka karlici. Ova promjena u cirkulaciji pomaže rast fetusa, ali može prouzrokovati neželjene posljedice – proširene vene na nogama. Hormonske promjene, nastale u trudnoći, takođe mogu imati uticaja. Stanje proširenih vena, nastalih u trudnoći, se bez liječničke pomoći može poboljšati 3-12 mjeseci nakon poroda. Pored toga, menstrualni ciklus i menopauza, hormonske terapije i kontracepcija takođe mogu biti uzrok pojave proširenih vena. Iz ovih razloga se oboljenje javlja češće kod žena nego kod muškaraca.

Genetski faktor – predstavlja jedan od najvećih uzročnika nastajanja proširenih vena.
Stojanje ili sjedenje u dužem vremenskom periodu negativno utiču na normalnu cirkulaciju.

Pretjerana tjelesna težina takođe stvara dodatni pritisak na vene.

Ove rane, nažalost, veoma sporo zarastaju i dopronose psihičkom i fizičkom invaliditetu pacijenata. Na vrijeme urađen laserski tretman proširenih vena spriječava nastanak komplikacija. Ovakve tretmane je najbolje prepustiti stručnjacima plastične i estetske hirurgije, te vaskularni hirurg.

Sigurna i učinkovita procedura

Prema današnjim preporukama eminentnih zdravstvenih institucija iz svijeta, laserski tretman proširenih vena predstavlja savremenu učinkovitu i sigurnu proceduru.
Minimalno invazivna hirurška procedura za lečenje proširenih vena, koju u Našoj maloj klinici veoma uspešno sprovodi Dr. Sci. Med. Nedžad Rustempašić podrazumjeva uvođenje laserskog vlakna u glavno površno vensko stablo.

Procedura traje od 30 do 60 minuta, obavlja se u lokalnoj anesteziji i podrazumijeva bezbolno zatvaranje bolesne i proširene vene toplotom laserske svjetlosti koju emituje posebni laserski kateter. Za razliku od klasične operacije (stripping), pacijenti odmah nakon završenog tretmana napuštaju kliniku i mogu normalno da se kreću. Nakon obavljenog tretmana, krv od bolesnih vena koje su laserom zatvorene preuzimaju glavne duboke vene i funkcija noge ostaje u potpunosti sačuvana. Ovaj tretman nudi odlične estetske rezultate. Mogućnost ponovnog nastanaka proširenih vena nakon tretmana vena ovom metodom je najmanja u poređenju sa drugim dostupnim metodama.

  • Objavljeno 20/04/2022
Podijeli sa prijateljima
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli
Pošalji
Pošalji
Povezane objave
Datum objave: 11/03/2024

Naš Omar Čvorak boravio je i Amsterdamu na Merz Masterclass-u koji je održan u organizaciji Medisa u ReSculpt klinici pod vodstvom internacionalnih doktora Larise Pfahl | PROČITAJ VIŠE...

Datum objave: 26/09/2023

Bila nam je čast i zadovoljstvo prisustvovati godišnjem Sajmu Zdravlja u Američkoj ambasadi. Cilj sajma bio je podizanje svijesti zaposlenika ambasade o značaju zdravog načina | PROČITAJ VIŠE...